Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
reklama
20
Kwietnia 2024
Sobota
Imieniny obchodzą:
Agnieszka, Czesław,
Amalia, Teodor,
Szymon
Do końca roku 255 dni.
Start arrow Reklama arrow Tradycja i lokalność najważniejsze

Restauracja Villa Aurora w prestiżowym gronie

Tradycja i lokalność najważniejsze

18.10.2016. Radio Elka
Restauracja Villa Aurora z Bojanowa trafiła do ekskluzywnego grona Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Nagrodę na targach Smaki Regionów, odbywających się podczas poznańskiej Polagry, odebrał właściciel restauracji Robert Gruszczyński.
 
- Czym jest dla pana ta nagroda?
- Ogromnie się z niej cieszymy, ponieważ włączenie do Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski wyróżnia nas spośród innych restauracji. To europejski, a właściwie światowy znak kuchni regionalnej, restauracji wyróżniających się tym, że gotują z produktów regionalnych, dbają o to, żeby lokalne przepisy były jak najbardziej wierne oryginalnym. Wcale nie było łatwo zdobyć producentów składników regionalnych, takich jak nasze bojanowskie śliwki, swojskie wędliny oparte o receptury pochodzące sprzed kilku pokoleń czy mleczarni produkujących na przykład sery zupełnie inne niż te, które znajdziemy na półkach supermarketów.

- Świadomie postawiliście właśnie na lokalność?
- Funkcjonujemy już dwanaście lat i trzeba było znaleźć sposób na to, żeby się nie tylko utrzymać, ale i mieć silną pozycję na rynku. Jesteśmy z pokolenia, które pamięta pewne smaki z dzieciństwa, na przykład schabowego smażonego na smalcu. Chciałem, żeby mój syn także takie smaki zapamiętał, ale to, jakie one będą, zależy właśnie ode mnie. W większości restauracji trudno jednak dostać takiego kotleta na smalcu, dlatego wróciliśmy do korzeni. Motorem naszego działania była pani Maria Śleżańska, autorka genialnych książek kucharskich z przełomu XIX i XX wieku, a zwłaszcza jej pozycja o dość długim tytule „Kucharz wielkopolski. 1635 praktycznych przepisów smacznych, tanich i wystawnych obiadów, pieczenia ciast, smażenia konfitur, przyrządzania lodów, soków, galaret, likierów, wódek oraz różne sekreta domowe i spiżarniane niezbędne dla każdej praktycznej i skrzętnej gospodyni”. Udało się nam znaleźć tę lekturę i to dało nam największą motywację, żeby zainteresować się regionem. Było to pięć lat temu i przyznam, że kosztowało nas dużo pracy, by te smaki powróciły.

- Które wasze potrawy są taką ikoną regionalności i tradycyjności? Na co warto się po prostu do Villi Aurora wybrać?
- Numer jeden to oczywiście kaczka wielkopolska. Owszem, od pewnego czasu kaczka przeżywa swój renesans i potrawy pojawiają się w restauracjach, niemniej jednak nasza kaczka wyróżnia się tym, że jest glazurowana powidłami ze śliwki bojanówki - lokalnej odmiany owocu, który smakuje zupełnie inaczej niż gdzieś indziej. Innym naszym przebojem jest kapłon.

- To już zupełnie unikalna rzecz, specjalny rodzaj koguta.
- Tak, jest to kastrowany kogut, dorasta w specjalnych warunkach, co jest absolutnie niemożliwe w warunkach kurzej fermy. Wyhodowanie kapłona to zajęcie dla fachowca - na szczęście mamy kogoś takiego w regionie, to nasz przyjaciel, który także inspiruje nas do wielu tradycyjnych przepisów. A rosół z kapłona to coś niebywałego. Podajemy go tylko w soboty i niedziele, bo to danie świąteczne. Trudno opisać go słowami, bo jest zupełnie inny od rosołu z kury albo kurczaka. To faktycznie przykład kuchni wielkopolskiej, którą wydobyliśmy z zapomnienia.

- Jest na świecie moda na jedzenie, które jest celebrowane i podczas konsumpcji, ale i podczas przygotowywania.
- Jak już jesteśmy przy modzie, to właśnie wróciliśmy z kongresu szefów kuchni w Warszawie, gdzie o modach dużo mówiono. Czasem oglądamy w telewizji wybajerowane potrawy, w których jest więcej dekoracji niż tego, co powinniśmy faktycznie zjeść. My idziemy w zupełnie innym kierunku. Bohaterem naszych potraw jest na przykład kaczka i ona w tym daniu gra pierwsze skrzypce, nie ma tam tysiąca kwiatów i Bóg wie, czego. Jak to powiedział bardzo znany i mądry kucharz Anthony Bourdain: do restauracji idziemy, żeby zjeść fantastyczne danie, a piękny obraz możemy sobie kupić gdzieś indziej.

- Dodajmy jeszcze, że zdobycie nagrody Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska wcale nie było takie łatwe.
- Wymagania były bardzo duże. 60 procent produktów w karcie musi pochodzić z regionu. Nie ma tu żadnych wyjątków. Badano i sprawdzano nas na wiele sposobów i wiele razy, żeby mieć pewność, że zawsze przestrzegamy zasad. Nie trzeba oczywiście dodawać, że kontrola obejmowała nie tylko lokalność, ale i jakość produktów. To ma ogromne znaczenie.

- Tak więc na kapłona, kaczkę w śliwce bojanówce obowiązkowo trzeba się wybrać do Bojanowa.
- I na żeberka, o których nie powiedziałem. Żeberka w miodzie - zresztą nie będę zdradzał, zapraszam. Codziennie oprócz poniedziałków, a szczególnie w weekendy. Zachęcam, żeby skorzystać z możliwości rezerwacji, bo lokal jest niewielki, a gości sporo. Będą państwo zawsze mile widziani.

Villa Aurora
Bojanowo - Gołaszyn 28
tel. 65 545 77 88, 602 33 77 88
e-mail: info@villaaurora.pl
 
Napisz komentarzzasady
  • Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji wypowiedzi, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
  • Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy nie będą publikowane.
  • Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
  • Zabezpieczono reCAPTCHA i ma zastosowanie Polityka prywatności oraz Warunki korzystania z usług Google.
 
Imię:
Komentarz: 
reklama

Dodaj zdjęcia do artykułu zasady
  • Zdjęcia dodawane przez użytkownika muszą dotyczyć tematu artykułu, należy wpisać także do nich komentarz aby uzasadnić ich publikację.
  • Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji zdjęć, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
  • Zdjęcia z komentarzem zawierającym wulgaryzmy nie będą publikowane.
  • Zdjęcia i ich komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
 
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
Dom w świetnej lokal... Wilkowice 469000
Grzybowo ul. rydzowa... Leszno 619000
Osiedle kurkowe na g... Leszno 438587
Ostatnie mieszkania ... Leszno 330141
Leszno -mieszkania d... Leszno 334486
reklama
reklama
habit
Dostęp do tej części serwisu tylko dla osób pełnoletnich
Czy masz 18 lat lub więcej?
Tak, oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią
Akceptuj i przejdź dalej
Zrezygnuj