Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
12
Listopada 2019
Wtorek
Imieniny obchodzą:
Jonasz, Renata,
Witold
Do końca roku 49 dni.
Start arrow Chef vs. szef arrow Gołąbkowe wariacje
Chef vs Szef w La Calmie 10-16 marca
Gołąbkowe wariacje
10.03.2017. Radio Elka

Rywalizacja kucharzy w restauracji La Calma przy Grodzkiej 12 nabiera rumieńców. Wszystko wskazuje na to, że przedwiośnie zdominują potrawy z rodzimej, polskiej kuchni. W ubiegłym tygodniu mieliśmy pojedynek na drożdżowe pyzy, w tym Chef walczy z Szefem o tytuł Mistrza Gołąbków.
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
Szef restauracji Waldemar Kaniewski nie kryje, że trwająca od ponad miesiąca rywalizacja staje się coraz popularniejsza wśród smakoszy. -Gości przybywa, w minionym tygodniu było ich naprawdę dużo, coraz więcej jest też głosujących w naszej zabawie – mówi. Niewątpliwie przebojem restauracji przy Grodzkiej były drożdżowe pyzy, zwane w zależności od regionu Polski pampuchami czy też kluchami na łachu. Od 3 do 9 marca podawano je na dwa sposoby: Waldemar Kaniewski nadziewał je szarpaną wieprzowiną, szef kuchni Patryk Wróblewski do swoich pyz wkładał pieczoną gęsinę.

-Znowu niewielką przewagą wygrał Patryk, choć moje kluchy były także doceniane i wysoko oceniane – przyznaje Waldemar Kaniewski – nie chcę być złośliwy ale podejrzewam, że zwycięstwo do tak naprawdę zasługa Heli. Przypomnijmy, że to imię kozy, którą hoduje Patryk Wróblewski. Właśnie z koziego mleka sam wytwarza sery, używane potem w kuchni. W pyzie z gęsiną kozi ser pełnił ważną rolę, podobnie jak konfitura z czerwonej cebuli. -Hela się ucieszy, że wygrała, muszę wymyślić jej jakąś nagrodę – uśmiecha się Chef – zresztą moja koza stała się tak popularna wśród gości, że chyba ją kiedyś tu przyprowadzę.

Na kozę trzeba będzie jeszcze poczekać, tymczasem w najbliższym tygodniu w specjalnym, konkursowym menu Chef vs Szef restauracji zagoszczą… gołąbki. Oczywiście nie chodzi nam o ptactwo (skądinąd całkiem smaczne), a o jedną z najbardziej tradycyjnych polskich potraw. 

Walka na gołąbki

Choć z tą polskością nie należy tu akurat przesadzać, bo gołąbki, czyli kapuściane liście z nadzieniem z mięsa i ryżu za „swoje” uważa kilka nacji: od Węgrów poprzez Rosjan aż po Szwedów. Gdybyśmy zaś rozszerzyli definicję zastępując kapustę liśćmi winogron dokładamy Greków, Turków a nawet Egipcjan. A wszystko zaczęło się od Imperium Osmańskiego, w którym jedzenie rolad z jadalnych liści z mięsno-zbożowym nadzieniem było bardzo popularne. Dawna Rzeczpospolita z Turkami sąsiadowała, co miało i złe, i dobre strony: dziś pamiętamy głównie o bitwach pod Chocimiem czy Wiedniem, ale właśnie temu sąsiedztwu zawdzięczamy kilka pyszności, w tym także gołąbki.

Podobnie jest zresztą z gołąbkami w La Calmie – wprawdzie są one „bronią” w pojedynku kucharzy, ale wspólnie dają całkiem interesujący posiłek, w dodatku dość urozmaicony. W ramach jednej porcji otrzymamy dwa zupełnie różne gołąbki. 

Ten w wykonaniu Waldemara Kaniewskiego to polski klasyk: kapuściany liść, w który zawinięto nadzienie z ryżu i mielonej wieprzowiny. -Do tego podaję klasyczny sos pomidorowy z cebulką i czosnkiem, jednak „podbijam” go dodatkiem emilgrana, czyli twardego sera podobnego do parmezanu, ale produkowanego niedaleko stąd, pod Pępowem – mówi szef restauracji. 
Patryk Wróblewski dał się już poznać jako poszukiwacz nowych smaków, więc jego danie jest raczej „wariacją na temat”. -Nie, tym razem nic koziego nie dodaję – zastrzega – ale gołąbek od tradycyjnego, „kaniewskiego” różni się wszystkim. Zamiast ryżu Chef użył kaszy gryczanej, zamiast wieprzowiny mięsa z podudzia kurczaka, zaś liść pochodzi z włoskiej kapusty, a nie tradycyjnej białej. -Do tego jest sos na bazie śmietany z pieczarkami, marchewką i odrobiną curry.

Obie wersje gołąbka jako jedną porcję zamawiać można od dziś do czwartku 16 marca w specjalnej cenie 25 złotych. W czwartek zaś kucharze z La Calmy pojawią się w Cinema 3D w Lesznie podczas „Kina na obcasach” – dla wszystkich pań dadzą pokaz swoich umiejętności, przy okazji zapowiadając kolejny tydzień rywalizacji.


 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
reklama
reklama