Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
26
Kwietnia 2024
Piątek
Imieniny obchodzą:
Klaudiusz,
Marcelina, Maria,
Marzena
Do końca roku 249 dni.

Chef vs Szef 12-18 maja

Makarony, czyli Bella Italia na stole

12.05.2017. Radio Elka

Misja wykonana z powodzeniem – tak możemy podsumować ostatni tydzień rywalizacji kucharzy z restauracji La Calma przy Grodzkiej 12 w Lesznie. Amatorów wiosennych szparagów nie brakowało, udało się tez zdobyć nowych wielbicieli tych szlachetnych wiosennych warzyw. No i wreszcie – po tylu tygodniach wiosny – zrobiło się ciepło. Więc żeby słońce zostało na dłużej, w menu Chef vs Szef w tym tygodniu gościmy włoskie makarony.
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
Przypomnijmy, że tydzień temu specjalnym gościem restauracji La Calma była Beata Kawka, dyrektor artystyczny Teatru Miejskiego w Lesznie. Pani dyrektor, znana w całej Polsce aktorka, podzieliła się nie tylko anegdotami teatralno-gastronomicznymi, ale także swoim przepisem na pieczoną kaczkę. -Wypróbowaliśmy, rzeczywiście jest świetna – mówi Waldemar Kaniewski, właściciel restauracji przy Grodzkiej. Jednak na głównego bohatera zeszłotygodniowej rywalizacji kucharze nie wybrali kaczki, a najbardziej aktualne warzywo sezonowe: szparagi.
Szef kuchni Patryk Wróblewski przyrządził je z szynką, bułką tartą, gotowanym jajkiem, przyprawił zaś skórką z cytryny i lubczykiem – zresztą w lubczyku szparagi się też gotowały. Waldemar Kaniewski z kolei szparagi podał na sposób przypominający włoską carbonarę: ze śmietanowym sosem z wędzonym boczkiem, cebulą i czosnkiem oraz szczyptą sera emilgrana, przypominającego parmezan.
Właśnie „szparagowa carobonara” podbiła podniebienia gości La Calmy. -Zwycięstwo było zdecydowane, wręcz miażdżące – cieszy się pan Waldemar – na jeden głos na danie Patryka przypadały trzy na moje. Radość jest tym większa, że to pierwsze zwycięstwo szefa restauracji od kilku tygodni. -Oczywiście, wygrało „tłustsze” danie – uśmiecha się cierpko Wróblewski – pani Beata Kawka sama przyznała, że to moje szparagi bardziej odpowiadają kobiecym gustom.
Obaj kucharze przyznają jednak zgodnie, że szparagi oczarowały gości. -Jeden z nich przyznał nawet, że nigdy wcześniej nie jadał szparagów i nie rozumiał, czym się tu zachwycać, ale kiedy spróbował naszych zapewnił, że złapał bakcyla i teraz już jest ich wielbicielem – mówi Waldemar Kaniewski. Tak jak już wcześniej mówiliśmy, sekret warzywa tkwi w jego jakości i odpowiedniej obróbce: ważne, żeby przyrządzać tylko świeże szparagi, najlepiej ze sprawdzonej uprawy i gotować je w wodzie z dodatkiem soli, cukru i masła. -Można też dodać lubczyku, bo pamiętajmy o tym, że szparagi są afrodyzjakiem – podkreśla Patryk Wróblewski.
Ponieważ sezon na szparagi jeszcze trwa, szef kuchni wykorzystuje je także w tym tygodniu, jednak już nie jako podstawę, ale jako dodatek. Bo w tym tygodniu kucharze znów biorą na swój „warsztat” makarony. Mówiąc dokładniej – włoskie makarony.
-Bella Italia, słońce na talerzu – wyjaśnia powód tego wyboru Waldemar Kaniewski – wszyscy już mamy serdecznie dość zimna i ołowianego nieba; najwyższy czas na ciepło, a cóż lepiej je wyczaruje niż włoska kuchnia? Szef restauracji przyrządził więc ravioli, czyli włoskie pierożki, które na Półwyspie Apenińskim uważane są właśnie za danie makaronowe. Jego ravioli nadziewane są szpinakiem i serem ricotta, przypominającym nasz twaróg. Do tego dochodzi sos z suszonych pomidorów, młodego szpinaku, czosnku i śmietany.
Patryk Wróblewski zaś wybrał pappardelle, czyli długie makaronowe wstążki, które doskonale wiążą się z sosami. Podstawą sosu są zaś, jak już zaznaczyliśmy, gotowane kawałki szparagów połączone z kwaśną śmietaną, jajkiem, szczypiorkiem i koperkiem. -To kwintesencja wiosny na talerzu – mówi – jako że goście lubią, kiedy jest trochę tłuściej, dodałem właśnie śmietanę, choć nieco bardziej dietetyczną, bo kwaśną.
Spróbowaliśmy więc konkursowych dań i rzeczywiście po pierwszym kęsie zza chmur wyjrzało słońce. Nawet nie zauważyliśmy pewnej niespodzianki: oba makarony to dania jarskie, ponieważ nie ma w nich ani kawałka mięsa! Ku naszemu zdumieniu niczemu to nie przeszkadzało, a nawet stanowiło miłą odmianę.
Teraz czas, żeby przekonali się o tym także nasi czytelnicy. Zapraszamy więc do La Calmy od dziś do czwartku 18 maja na odrobinę Italii  - no, może trochę więcej niż odrobinę, ponieważ dwoma miseczkami (zwanymi rawiolkami) można najeść się do sytości, oczywiście za niezmienne 25 złotych.
 

reklama
habit
Dostęp do tej części serwisu tylko dla osób pełnoletnich
Czy masz 18 lat lub więcej?
Tak, oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią
Akceptuj i przejdź dalej
Zrezygnuj