Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
20
Czerwca 2018
Środa
Imieniny obchodzą:
Bogna, Bogumiła,
Bożena, Franciszek,
Michał, Rafał,
Rafaela
Do końca roku 194 dni.
Start arrow Chef vs. szef arrow Makarony, czyli Bella Italia na stole
Chef vs Szef 12-18 maja
Makarony, czyli Bella Italia na stole
12.05.2017. Radio Elka

Misja wykonana z powodzeniem – tak możemy podsumować ostatni tydzień rywalizacji kucharzy z restauracji La Calma przy Grodzkiej 12 w Lesznie. Amatorów wiosennych szparagów nie brakowało, udało się tez zdobyć nowych wielbicieli tych szlachetnych wiosennych warzyw. No i wreszcie – po tylu tygodniach wiosny – zrobiło się ciepło. Więc żeby słońce zostało na dłużej, w menu Chef vs Szef w tym tygodniu gościmy włoskie makarony.
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
Przypomnijmy, że tydzień temu specjalnym gościem restauracji La Calma była Beata Kawka, dyrektor artystyczny Teatru Miejskiego w Lesznie. Pani dyrektor, znana w całej Polsce aktorka, podzieliła się nie tylko anegdotami teatralno-gastronomicznymi, ale także swoim przepisem na pieczoną kaczkę. -Wypróbowaliśmy, rzeczywiście jest świetna – mówi Waldemar Kaniewski, właściciel restauracji przy Grodzkiej. Jednak na głównego bohatera zeszłotygodniowej rywalizacji kucharze nie wybrali kaczki, a najbardziej aktualne warzywo sezonowe: szparagi.
Szef kuchni Patryk Wróblewski przyrządził je z szynką, bułką tartą, gotowanym jajkiem, przyprawił zaś skórką z cytryny i lubczykiem – zresztą w lubczyku szparagi się też gotowały. Waldemar Kaniewski z kolei szparagi podał na sposób przypominający włoską carbonarę: ze śmietanowym sosem z wędzonym boczkiem, cebulą i czosnkiem oraz szczyptą sera emilgrana, przypominającego parmezan.
Właśnie „szparagowa carobonara” podbiła podniebienia gości La Calmy. -Zwycięstwo było zdecydowane, wręcz miażdżące – cieszy się pan Waldemar – na jeden głos na danie Patryka przypadały trzy na moje. Radość jest tym większa, że to pierwsze zwycięstwo szefa restauracji od kilku tygodni. -Oczywiście, wygrało „tłustsze” danie – uśmiecha się cierpko Wróblewski – pani Beata Kawka sama przyznała, że to moje szparagi bardziej odpowiadają kobiecym gustom.
Obaj kucharze przyznają jednak zgodnie, że szparagi oczarowały gości. -Jeden z nich przyznał nawet, że nigdy wcześniej nie jadał szparagów i nie rozumiał, czym się tu zachwycać, ale kiedy spróbował naszych zapewnił, że złapał bakcyla i teraz już jest ich wielbicielem – mówi Waldemar Kaniewski. Tak jak już wcześniej mówiliśmy, sekret warzywa tkwi w jego jakości i odpowiedniej obróbce: ważne, żeby przyrządzać tylko świeże szparagi, najlepiej ze sprawdzonej uprawy i gotować je w wodzie z dodatkiem soli, cukru i masła. -Można też dodać lubczyku, bo pamiętajmy o tym, że szparagi są afrodyzjakiem – podkreśla Patryk Wróblewski.
Ponieważ sezon na szparagi jeszcze trwa, szef kuchni wykorzystuje je także w tym tygodniu, jednak już nie jako podstawę, ale jako dodatek. Bo w tym tygodniu kucharze znów biorą na swój „warsztat” makarony. Mówiąc dokładniej – włoskie makarony.
-Bella Italia, słońce na talerzu – wyjaśnia powód tego wyboru Waldemar Kaniewski – wszyscy już mamy serdecznie dość zimna i ołowianego nieba; najwyższy czas na ciepło, a cóż lepiej je wyczaruje niż włoska kuchnia? Szef restauracji przyrządził więc ravioli, czyli włoskie pierożki, które na Półwyspie Apenińskim uważane są właśnie za danie makaronowe. Jego ravioli nadziewane są szpinakiem i serem ricotta, przypominającym nasz twaróg. Do tego dochodzi sos z suszonych pomidorów, młodego szpinaku, czosnku i śmietany.
Patryk Wróblewski zaś wybrał pappardelle, czyli długie makaronowe wstążki, które doskonale wiążą się z sosami. Podstawą sosu są zaś, jak już zaznaczyliśmy, gotowane kawałki szparagów połączone z kwaśną śmietaną, jajkiem, szczypiorkiem i koperkiem. -To kwintesencja wiosny na talerzu – mówi – jako że goście lubią, kiedy jest trochę tłuściej, dodałem właśnie śmietanę, choć nieco bardziej dietetyczną, bo kwaśną.
Spróbowaliśmy więc konkursowych dań i rzeczywiście po pierwszym kęsie zza chmur wyjrzało słońce. Nawet nie zauważyliśmy pewnej niespodzianki: oba makarony to dania jarskie, ponieważ nie ma w nich ani kawałka mięsa! Ku naszemu zdumieniu niczemu to nie przeszkadzało, a nawet stanowiło miłą odmianę.
Teraz czas, żeby przekonali się o tym także nasi czytelnicy. Zapraszamy więc do La Calmy od dziś do czwartku 18 maja na odrobinę Italii  - no, może trochę więcej niż odrobinę, ponieważ dwoma miseczkami (zwanymi rawiolkami) można najeść się do sytości, oczywiście za niezmienne 25 złotych.
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
reklama
reklama