Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
29
Marca 2024
Piątek
Imieniny obchodzą:
Wiktoryn, Helmut,
Bertold, Cyryl,
Eustachy
Do końca roku 277 dni.
Start arrow Chef vs. szef arrow Wielki Finał z rybą w roli głównej

Chef vs Szef 2-8 czerwca

Wielki Finał z rybą w roli głównej

02.06.2017. Radio Elka

Dobiega końca pierwszy sezon rywalizacji szefów kuchni restauracji La Calma w Lesznie. Po czterech miesiącach i siedemnastu pojedynkach szefa restauracji Waldemara Kaniewskiego i szefa kuchni Patryka Wróblewskiego przyszedł czas na wakacyjną przerwę i nieco inne przedsięwzięcia. Na finał kucharze przygotowali jednak to, co jest popisowym daniem każdej szanującej się restauracji: dania rybne.
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
Podczas siedemnastu rund „pojedynku na noże” goście restauracji przy Grodzkiej 12 mieli okazję skosztować bardzo rozmaitych potraw: począwszy od żeberek poprzez sałatki na słodkich deserach kończąc. Nie ma jednak wątpliwości, że ich ulubionym produktem jest wieprzowina. -Polacy kochają mięsko, zwłaszcza ze świnki – rozkłada ręce Waldemar Kaniewski – a naszym zadaniem jest przyrządzać to, co lubią najbardziej.
Tak było właśnie w ostatnim tygodniu, kiedy w menu Chef vs Szef gościły sznycle, a właściwie panierowany kotlet z polędwicy wieprzowej (o subtelnościach związanych z nazwą pisaliśmy ostatnio). Waldemar Kaniewski przyrządził sznycel w tradycyjny, polski sposób – z jajkiem sadzonym. Patryk Wróblewski postawił zaś znów na eksperyment z nowymi smakami, panierując mięso w mieszance mielonych pestek słonecznika i dyni oraz kolendry. Okazuje się, że ryzyko tym razem się opłaciło – właśnie kotlet Patryka Wróblewskiego zyskał większe uznanie gości. -Myślę, że to zasługa lubczyku – uśmiecha się szef kuchni. Zwycięstwo pana Patryka przełamało dobrą passę Waldemara Kaniewskiego, który w maju wygrywał trzy razy pod rząd. -Ale i tak miesiąc należy do mnie – pociesza się właściciel restauracji – a to i tak wielki sukces biorąc pod uwagę fakt, że to Patryk jest zawodowcem, a ja wciąż amatorem.

Ponieważ lato zbliża się wielkimi krokami (a biorąc pod uwagę pogodę właściwie już nadeszło) szefowie z La Calmy przygotowują się do sezonu wakacyjnego. -Nie chodzi tu o nasze urlopy, bo te będą po wakacjach, szczerze mówiąc jeszcze nie wiemy kiedy – zaznacza Kaniewski – po prostu przygotowujemy kilka niespodzianek dla naszych gości właśnie na letnie miesiące. Jakie to niespodzianki? -Gdybyśmy zdradzili, nie byłyby niespodziankami – rozkłada ręce Patryk Wróblewski obiecując, że więcej dowiemy się już za tydzień.
Oto rozpoczyna się bowiem finałowy tydzień tego sezonu rywalizacji Chef vs Szef. A ponieważ finał musi mieć odpowiednią rangę i oprawę, kucharze sięgnęli do najgłębszych pokładów swojego kulinarnego kunsztu i przygotowali to, co każda szanująca się restauracja uważa za potrawy popisowe: dania rybne.
Rzeczywiście, przez siedemnaście odsłon rywalizacji ryby nie pojawiły się na stole ani razu. Raz byliśmy blisko, bo przyrządzano owoce morza, ale to jednak nie to samo. -W lutym chcieliśmy pojedynkować się na karpie, ale nie był to dobry czas – wyjaśnia pan Waldek – zaprzyjaźniony hodowca ze Stawów Milickich odradził nam zakup, bo karpie nie były jeszcze „odmulone”, co mogło niekorzystnie odbić się na smaku. Właściciel La Calmy obiecuje, że karp pojawi się w menu już wkrótce, jednak do pojedynku wykorzystana zostanie inna ryba: pstrąg. -To znakomity „materiał” na potrawę, podobnie jak inne ryby słodkowodne, z których Polska słynie – zapewnia Patryk Wróblewski, który jak się okazuje jest też zapalonym wędkarzem.
Z rybami słodkowodnymi kłopot jest taki, że często (a właściwie prawie zawsze) są ościste. Patryk Wróblewski zapewnia jednak, że można sobie z tym poradzić, filetując rybę. -Tak właśnie zrobiliśmy z naszym pstrągiem – mówi – wykroiliśmy dwa piękne filety, które każdy z nas przyrządził po swojemu. 
 
Sam szef kuchni przygotował zapiekankę z pstrąga, a właściwie z pstrągiem – poza kawałkami fileta do piekarnika trafiły młode ziemniaki, szpinak, por, kolendra i koperek, całość zalana jest zaś słodką, 30-procentową śmietaną. -Papuguje ode mnie, bo dotąd wolał dania fit no i przegrywał – dogaduje Waldemar Kaniewski. -To prawda, przekonałem się, że goście wolą, kiedy jest trochę tłusto – przyznaje rację pan Patryk. Paradoksalnie to szef La Calmy przygotował trochę bardziej dietetyczną wersję: fileta panierowanego w bułce tartej  z dodatkiem migdałów na sałacie z sosem vinaigrette. -Nie przesadzałbym z tą dietetycznością, ale fakt, śmietanki „trzydziestki” tu nie ma – przyznaje.
Obie wersje pstrąga otrzymają Państwo w ramach jednej, konkursowej potrawy za tradycyjne już 25 złotych. Nie zapomnijcie też wypełnić kuponu, wystawiając oceny i wybierając lepsze danie. Już za tydzień przekonamy się, który z kucharzy rozpocznie wakacje w poczuciu lepiej spełnionego obowiązku.
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
reklama
reklama
reklama
Dostęp do tej części serwisu tylko dla osób pełnoletnich
Czy masz 18 lat lub więcej?
Tak, oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią
Akceptuj i przejdź dalej
Zrezygnuj