POLITYKA PRYWATNOŚCI ELKA.PL
X
W ramach naszych serwisów internetowych stosujemy pliki cookies. Używamy cookies, żeby zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają z witryny i dostosować ją tak, aby korzystanie z niej było dla nich przyjemniejsze i ciekawsze. Stosujemy cookies także w celach reklamowych i statystycznych. Cookies mogą być również stosowane przez współpracujących z nami reklamodawców oraz przez firmy badawcze. W każdej chwili mogą Państwo zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje dotyczące stosowania cookies, w tym możliwości dokonania zmiany ustawień w zakresie cookies znajdą Państwo w naszej "Polityce Prywatności" ZAMKNIJ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
24
Stycznia 2018
Środa
Imieniny obchodzą:
Felicja, Milena,
Rafał, Tymoteusz
Do końca roku 341 dni.
Start arrow Reklama arrow Ochrona danych osobowych w obliczu zmian w roku 2018
Praktyczna wiedza do zdobycia!
Ochrona danych osobowych w obliczu zmian w roku 2018
15.09.2017. Radio Elka

Leszczyńskie Centrum Biznesu zaprasza na szkolenie „Ochrona danych osobowych w obliczu zmian w roku 2018”, które odbędzie się w czwartek, 21 września, w Inkubatorze Przedsiębiorczości.
 
Celem szkolenia jest przedstawienie roli i obowiązków osób administrujących danymi osobowymi oraz przekazanie wiedzy dotyczącej prawidłowego przetwarzania danych osobowych zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami, jak również z przepisami RODO, które będą obowiązywać od 25 maja 2018 r. Za złamanie obowiązujących przepisów grożą wysokie kary finansowe, warto więc ze zmianami się zapoznać.

Zakres tematyczny szkolenia:
BLOK I
Ustawa o ochronie danych osobowych i ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych
1. Polski system prawa dotyczący ochrony danych osobowych.
2. System prawa ochrony danych osobowych po wejściu w życie rozporządzenia (RODO).

BLOK II
Podstawowe pojęcia z zakresu ochrony danych osobowych
1. Dane osobowe.
a. Co jest, a co nie daną osobową?
b. Dane wrażliwe/szczególna kategoria danych.
2. Przetwarzanie danych.
3. Profilowanie danych.
4. Pseudonimizacja.
5. Zbiór danych.
a. Jak wyodrębnić zbiór danych osobowych?
b. Omówienie przykładowych zbiorów danych osobowych.
6. Administrator danych osobowych (ADO).
7. Administrator bezpieczeństwa informacji (ABI).
8. Inspektor ochrony danych (DPO/IOD).
9. Osoba upoważniona do przetwarzania danych.

BLOK III
Zasady dotyczące przetwarzania danych osobowych
1. Ogólne zasady.
a. Legalności.
b. Celowości.
c. Adekwatności.
d. Merytorycznej poprawności.
e. Ograniczenia czasowego.
f. Poufności i integralności danych.
g. Rozliczalności.
h. Przejrzystości.
2. Podstawy prawne przetwarzania danych osobowych.
3. Nowe zasady wyrażania zgody na przetwarzanie danych.

BLOK IV
Uprawnienia osób, których dane dotyczą
1. Prawo do przejrzystości danych.
2. Prawo dostępu do danych.
3. Prawo do sprostowania danych i usunięcia danych.
4. Prawo do ograniczenia przetwarzania.
5. Prawo do przenoszenia danych.
6. Prawo do sprzeciwu.
7. Prawa związane z profilowaniem danych.

BLOK V
Administrator danych
1. Stosowanie mechanizmów ochrony danych - privacy by design, privacy by default.
2. Rejestrowanie czynności przetwarzania danych.
3. Zgłaszanie naruszeń ochrony danych do organu nadzorczego.
4. Zawiadamianie osób, których dane dotyczą o naruszeniach.
5. Zabezpieczenie danych osobowych.
a. Stosowanie wewnętrznych polityk.
b. Wdrożenie technicznych i organizacyjnych środków ochrony danych.
c. Zapewnienie poufności, integralności, dostępności i odporności systemów i usług.
d. Zapewnienie ciągłości działania.
e. Testowanie, mierzenie i ocena skuteczności ochrony danych.
6. Ocena skutków dla ochrony danych.
7. Szacowanie ryzyka.
8. Obowiązki ADO wynikające z obecnych przepisów.

BLOK VI
Przetwarzanie danych w imieniu asministratora danych
1. Warunki powierzenia danych osobowych.
2. Obowiązki podmiotu przetwarzającego.
3. Odpowiedzialność podmiotu przetwarzającego.
4. Rejestrowanie wszystkich kategorii czynności przetwarzania dokonywanych w imieniu administratora.

BLOK VII
Transfer danych do państw trzecich
1. Transfer danych na podstawie decyzji stwierdzającej odpowiedni stopień ochrony.
2. Transfer danych z zastrzeżeniem odpowiednich zabezpieczeń.
3. Transfer danych na podstawie wiążących reguł korporacyjnych.

BLOK VIII
Środki ochrony prawnej
1. Prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego.
2. Ochrona prawna przed sądem.
3. Prawo do odszkodowania.
4. Nowy system administracyjnych kar pieniężnych.

BLOK IX
Wybierz zagadnienia
1. Organ nadzorczy.
a. Zasady ustanawiania organu nadzorczego.
b. Zadania i uprawnienia organu nadzorczego.
2. Kodeksy postępowania i certyfikacja.
3. Założenia projektu nowej ustawy o ochronie danych osobowych.

Prowadzący szkolenie ukończył studia prawnicze na Uniwersytecie Łódzkim, zdobył tytuł MBA z Zarządzania Ryzykiem w Instytucjach Finansowych na Uniwersytecie Stanowym w Illinois w USA, jest absolwentem podyplomowych studiów na Akademii Ekonomicznej w Katowicach z zakresu Audytu Systemów Informatycznych. Zawodowo od 10 lat zajmuje się ochroną danych osobowych, ochroną informacji, tworzeniem i wdrażaniem planów ciągłości działania oraz problematyką przeciwdziałania praniu pieniędzy. Pełnił funkcję Administratora Bezpieczeństwa Informacji oraz wykonywał zadania Compliance Oficera w towarzystwach ubezpieczeniowych oraz w bankach, jako ekspert w dziedzinie ochrony danych osobowych prowadził projekty dla wielu podmiotów gospodarczych, wśród których znajdowały się zarówno międzynarodowe koncerny, małe spółki, jak i podmioty administracji państwowej. Jest trenerem i niezależnym konsultantem w zakresie ochrony danych osobowych i compliance.

Szkolenie organizowane jest przy współpracy z firmą Proxymo, specjalizującą się w kwestiach bezpieczeństwa danych osobowych w organizacjach.

Koszt udziału w szkoleniu:
- PROMOCYJNA CENA przy zgłoszeniu się do 13 września - 259 zł + 23% VAT
- zgłoszenie udziału po 13 września - 279 zł + 23% VAT
Cena obejmuje: udział jednej osoby w szkoleniu, materiały szkoleniowe, certyfikat, przerwy kawowe, lunch.

Szczegóły dotyczące szkolenia oraz formularz zgłoszeniowy znajdują się TUTAJ
Informacje udzialane są również pod nr. telefonu 65 32 22 103.
 
    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
Najnowsze zdjęcia czytelników  
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
Mieszkanie 3-pokojow... Leszno 185000
Nowoczesny, przestro... Wilkowice 590000
Wynajmę mieszkanieLeszno 1200
Nowoczesny apartamen... Leszno 255900
Nowoczesny apartamen... Leszno 122900
Najnowsze ogłoszenia MOTO.ELKA.PL
Volkswagen polo lift... Rawicz 4400
Nowe auto do ślubu. ... Leszno 1
Audi a 8 4, 2 lpg Bukówiec ... 8500
Peugeot 307 sw 1.6 h... Gostyń 9400
Opel astra 2Leszno 4300
kawaczyherbata.png
reklama
reklama