Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
22
Października 2018
Poniedziałek
Imieniny obchodzą:
Filip, Halka,
Kordula
Do końca roku 70 dni.
Start arrow Reklama arrow Nefis, czyli smacznie
Słynna kebabownia w nowej odsłonie
Nefis, czyli smacznie
27.03.2018. Radio Elka

Nefis przy ul. Królowej Jadwigi to miejsce znane każdemu miłośnikowi orientalnej kuchni w Lesznie i całym regionie. Istnieje zaledwie od roku, a już stał się tak popularny, że wręcz kultowy. Od kilku dni Nefis prezentuje zupełnie nowe oblicze. Z baru stał się restauracją z pięknym, klimatycznym wystrojem. Co ciekawe, zmieniło się wszystko - poza cenami.
 
Nefis pojawił się na gastronomicznej mapie Leszna w ubiegłym roku i przebojem zawojował podniebienia. To przede wszystkim zasługa szefa kuchni Muhammeda Kilica. Pochodzący z Gaziantepu, miasta słynącego z orzeszków pistacjowych, Turek mieszka w Polsce od siedmiu lat i jest wykwalifikowanym kucharzem. Do Leszna przeprowadził się z Zielonej Góry. Co go przyciągnęło? - Leszno jest bardzo przyjazne, ma wiele uroku, żyją tu sympatyczni, tolerancyjni ludzie - mówi Patryk Tugrul, menedżer restauracji. Trzecim filarem Nefisu jest kucharz Ramazan Yorulmaz.

575-27-dsc_3872.jpg

100% Turcji - to hasło Muhammada Kilica, któremu odpowiada też nowy wystrój lokalu, otwartego ponownie po remoncie kilka dni temu. Wcześniej przypominał on raczej bar z kilkoma stolikami i krzesłami - miejsce miłe, ale takie, w którym się nie posiedzi. Teraz Nefis to restauracja z prawdziwego zdarzenia - z wygodnymi szerokimi kanapami, które aż zapraszają, żeby spędzić więcej czasu z rodziną czy przyjaciółmi i rozkoszować się smakami Orientu. Na ścianach pojawiły się duże fotografie prezentujące kulinarne dziedzictwo Turcji. Tureckie jest też wyposażenie - na przykład lady, na których wystawione są przekąski i dodatki wykonano na specjalne zamówienie i dostarczono znad Bosforu.

Zmiany dotyczą także menu restauracji. Oczywiście pozostało w nim to, co najlepsze, czyli pyszne kebaby z surówkami i aromatycznymi sosami. - Największym hitem jest oczywiście kebab w bułce, ale wciąż zamówić można też durum kebab w tortilli, czyli tureckim placku lub kebab na talerzu - wymienia Patryk Tugrul. - Osobiście polecam lahmacun, czyli turecką pizzę. Słowo „pizza” może być nieco mylące, bo to właściwie grubszy placek, w który zawija się mięso, surówki i sos, ale warto lahmacuna skosztować choćby ze względu na niesamowity, pełen przypraw smak ciasta. Wśród nowości wymienić należy kebab amerykański, w którym do tureckiej bułki poza tradycyjnymi składnikami trafiają frytki oraz kapsalona - wymyślone 15 lat temu w Holandii danie, w którym mięso, surówki i sos łączy się z frytkami i żółtym serem.

575-03-dsc_3850.jpg

Zupełnie nowy w menu jest też… burger. - To pomysł Ramazana, który chciał się wykazać - uśmiecha się pan Patryk. - Okazało się, że pomysł „chwycił” i wielu gości go zamawia. Burger kojarzy się raczej z USA, ale w Nefisie przyrządza się go po turecku - na przykład zamiast boczku wieprzowego (którego żaden muzułmanin nie poda) dodatkiem jest „boczek” z wołowiny. Nowością są także nuggetsy z kurczaka. Wprowadzono je przede wszystkim ze względu na dzieci, które są małymi niejadkami i mogłyby grymasić przy „poważniejszych” potrawach.

Jak na restaurację z prawdziwego zdarzenia przystało Nefis ma w ofercie także przekąski, których można spróbować czekając na danie główne. Godny polecenia jest borek - rodzaj placka z cienkiego ciasta nadziewanego mięsem lub białym słonym serem i podobne do niego sigara boregi - ruloniki z ciasta z serem. Są też paluszki z mozzarelli i smażone kawałki koziego sera.

575-17-dsc_3820.jpg

Kiedy już sobie podjemy, warto skosztować deseru - to także bardzo mocny atut tureckiej restauracji. Na stałe w menu jest baklawa, czyli deser składający się z płatów cienkiego ciasta przekładanego miodem i orzechami, zapiekanego i posypanego startymi orzeszkami pistacjowymi. - Staramy się urozmaicać nasze desery różnymi nowościami, na przykład dziś polecamy ciasto kadayif - mówi Patryk Tugrul. To cieniutkie makaronowe nitki zwane też „anielskimi włosami”, zapieczone z miodem i orzeszkami pinii. Całość jest przepyszna, jednak jak na turecki deser przystało bardzo słodka, dlatego warto poprosić do niego o szklaneczkę aromatycznej herbaty.

Jak podkreślają kucharze z Nefisu filarem sukcesu restauracji jest jakość serwowanych potraw. - Surówki robione są codziennie i nie mają prawa zostać na drugi dzień, sosy przygotowujemy sami, także sami wybieramy mięso - mówi Patryk Tugrul. O ile jednak warzywa na surówki kupowane są codziennie rano w Lesznie, o tyle mięso jest przywożone aż z… Berlina. Smakosze wiedzą, o co chodzi - Berlin to europejska, jeśli nie światowa stolica kebaba i orientalnej kuchni, tamtejsze bary i restauracje mają też najlepszych zaopatrzeniowców. - Jeździmy tam nawet kilka razy w tygodniu - mówi menedżer restauracji.

575-12-dsc_3893.jpg

Także z berlińskich hurtowni pochodzą napoje: począwszy od orzeźwiającego ajranu robionego na bazie jogurtu, zarówno naturalnego, jak i smakowego (polecamy szczególnie mango), skończywszy na różnego rodzaju gazowanych lemoniadach i napojach na bazie soków, na przykład z granatu. Co ciekawe, w restauracji nie można dostać najpopularniejszych na świecie coca-coli ani pepsi. Jest za to „cola turka”, naszym zdaniem niczym nie ustępująca napojom rodem zza Atlantyku.

Na koniec rzecz ważna: zmiany w Nefisie są rzeczywiście duże, ale nie zmieniły się dwie rzeczy. Pierwszą jest wschodnia serdeczność, z jaką witani i obsługiwani są goście restauracji. Drugą natomiast są… ceny. Doner kebaba w bułce zjemy już za 11 złotych, kebaba w tortilli czy lahmacun za 15 złotych, a burgera za 16 złotych.

Na koniec wizyty zadaliśmy pytanie, co właściwie oznacza słowo „Nefis”. - To po turecku „smacznie” - odpowiada Patryk Tugrul. Tak więc śmiało można powiedzieć, że teraz jest tam jeszcze smaczniej.

Zapraszamy
Nefis Kebap
Arkadia Leszno
ul. Królowej Jadwigi 30
Odwiedź nas na Facebooku
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
Bezczynszowe mieszka... Leszno 309000
Wynajmę halę 850mkw ... Augustowo 13000
Budynek mieszkalny -... Inne 350000
Promocja - dom jedno... Wilkowice 279900
Promocja!!! iii etap... Dąbcze 304900
Najnowsze ogłoszenia MOTO.ELKA.PL
Skoda superb ii 2.0 ... Leszno 42900
Ford focus 1, 6 ben... Leszno 5950
Fiat punto evo benzy... Gostyń 14500
Renault modus 1.5 dc... Osieczna 8900
Sprzedam renault mas... święciech... 15500
reklama
reklama