Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
reklama
20
Kwietnia 2024
Sobota
Imieniny obchodzą:
Agnieszka, Czesław,
Amalia, Teodor,
Szymon
Do końca roku 255 dni.
Start arrow Reklama arrow Nefis, czyli smacznie

Słynna kebabownia w nowej odsłonie

Nefis, czyli smacznie

27.03.2018. Radio Elka

Nefis przy ul. Królowej Jadwigi to miejsce znane każdemu miłośnikowi orientalnej kuchni w Lesznie i całym regionie. Istnieje zaledwie od roku, a już stał się tak popularny, że wręcz kultowy. Od kilku dni Nefis prezentuje zupełnie nowe oblicze. Z baru stał się restauracją z pięknym, klimatycznym wystrojem. Co ciekawe, zmieniło się wszystko - poza cenami.
 
Nefis pojawił się na gastronomicznej mapie Leszna w ubiegłym roku i przebojem zawojował podniebienia. To przede wszystkim zasługa szefa kuchni Muhammeda Kilica. Pochodzący z Gaziantepu, miasta słynącego z orzeszków pistacjowych, Turek mieszka w Polsce od siedmiu lat i jest wykwalifikowanym kucharzem. Do Leszna przeprowadził się z Zielonej Góry. Co go przyciągnęło? - Leszno jest bardzo przyjazne, ma wiele uroku, żyją tu sympatyczni, tolerancyjni ludzie - mówi Patryk Tugrul, menedżer restauracji. Trzecim filarem Nefisu jest kucharz Ramazan Yorulmaz.

575-27-dsc_3872.jpg

100% Turcji - to hasło Muhammada Kilica, któremu odpowiada też nowy wystrój lokalu, otwartego ponownie po remoncie kilka dni temu. Wcześniej przypominał on raczej bar z kilkoma stolikami i krzesłami - miejsce miłe, ale takie, w którym się nie posiedzi. Teraz Nefis to restauracja z prawdziwego zdarzenia - z wygodnymi szerokimi kanapami, które aż zapraszają, żeby spędzić więcej czasu z rodziną czy przyjaciółmi i rozkoszować się smakami Orientu. Na ścianach pojawiły się duże fotografie prezentujące kulinarne dziedzictwo Turcji. Tureckie jest też wyposażenie - na przykład lady, na których wystawione są przekąski i dodatki wykonano na specjalne zamówienie i dostarczono znad Bosforu.

Zmiany dotyczą także menu restauracji. Oczywiście pozostało w nim to, co najlepsze, czyli pyszne kebaby z surówkami i aromatycznymi sosami. - Największym hitem jest oczywiście kebab w bułce, ale wciąż zamówić można też durum kebab w tortilli, czyli tureckim placku lub kebab na talerzu - wymienia Patryk Tugrul. - Osobiście polecam lahmacun, czyli turecką pizzę. Słowo „pizza” może być nieco mylące, bo to właściwie grubszy placek, w który zawija się mięso, surówki i sos, ale warto lahmacuna skosztować choćby ze względu na niesamowity, pełen przypraw smak ciasta. Wśród nowości wymienić należy kebab amerykański, w którym do tureckiej bułki poza tradycyjnymi składnikami trafiają frytki oraz kapsalona - wymyślone 15 lat temu w Holandii danie, w którym mięso, surówki i sos łączy się z frytkami i żółtym serem.

575-03-dsc_3850.jpg

Zupełnie nowy w menu jest też… burger. - To pomysł Ramazana, który chciał się wykazać - uśmiecha się pan Patryk. - Okazało się, że pomysł „chwycił” i wielu gości go zamawia. Burger kojarzy się raczej z USA, ale w Nefisie przyrządza się go po turecku - na przykład zamiast boczku wieprzowego (którego żaden muzułmanin nie poda) dodatkiem jest „boczek” z wołowiny. Nowością są także nuggetsy z kurczaka. Wprowadzono je przede wszystkim ze względu na dzieci, które są małymi niejadkami i mogłyby grymasić przy „poważniejszych” potrawach.

Jak na restaurację z prawdziwego zdarzenia przystało Nefis ma w ofercie także przekąski, których można spróbować czekając na danie główne. Godny polecenia jest borek - rodzaj placka z cienkiego ciasta nadziewanego mięsem lub białym słonym serem i podobne do niego sigara boregi - ruloniki z ciasta z serem. Są też paluszki z mozzarelli i smażone kawałki koziego sera.

575-17-dsc_3820.jpg

Kiedy już sobie podjemy, warto skosztować deseru - to także bardzo mocny atut tureckiej restauracji. Na stałe w menu jest baklawa, czyli deser składający się z płatów cienkiego ciasta przekładanego miodem i orzechami, zapiekanego i posypanego startymi orzeszkami pistacjowymi. - Staramy się urozmaicać nasze desery różnymi nowościami, na przykład dziś polecamy ciasto kadayif - mówi Patryk Tugrul. To cieniutkie makaronowe nitki zwane też „anielskimi włosami”, zapieczone z miodem i orzeszkami pinii. Całość jest przepyszna, jednak jak na turecki deser przystało bardzo słodka, dlatego warto poprosić do niego o szklaneczkę aromatycznej herbaty.

Jak podkreślają kucharze z Nefisu filarem sukcesu restauracji jest jakość serwowanych potraw. - Surówki robione są codziennie i nie mają prawa zostać na drugi dzień, sosy przygotowujemy sami, także sami wybieramy mięso - mówi Patryk Tugrul. O ile jednak warzywa na surówki kupowane są codziennie rano w Lesznie, o tyle mięso jest przywożone aż z… Berlina. Smakosze wiedzą, o co chodzi - Berlin to europejska, jeśli nie światowa stolica kebaba i orientalnej kuchni, tamtejsze bary i restauracje mają też najlepszych zaopatrzeniowców. - Jeździmy tam nawet kilka razy w tygodniu - mówi menedżer restauracji.

575-12-dsc_3893.jpg

Także z berlińskich hurtowni pochodzą napoje: począwszy od orzeźwiającego ajranu robionego na bazie jogurtu, zarówno naturalnego, jak i smakowego (polecamy szczególnie mango), skończywszy na różnego rodzaju gazowanych lemoniadach i napojach na bazie soków, na przykład z granatu. Co ciekawe, w restauracji nie można dostać najpopularniejszych na świecie coca-coli ani pepsi. Jest za to „cola turka”, naszym zdaniem niczym nie ustępująca napojom rodem zza Atlantyku.

Na koniec rzecz ważna: zmiany w Nefisie są rzeczywiście duże, ale nie zmieniły się dwie rzeczy. Pierwszą jest wschodnia serdeczność, z jaką witani i obsługiwani są goście restauracji. Drugą natomiast są… ceny. Doner kebaba w bułce zjemy już za 11 złotych, kebaba w tortilli czy lahmacun za 15 złotych, a burgera za 16 złotych.

Na koniec wizyty zadaliśmy pytanie, co właściwie oznacza słowo „Nefis”. - To po turecku „smacznie” - odpowiada Patryk Tugrul. Tak więc śmiało można powiedzieć, że teraz jest tam jeszcze smaczniej.

Zapraszamy
Nefis Kebap
Arkadia Leszno
ul. Królowej Jadwigi 30
Odwiedź nas na Facebooku
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
Hala z częścią biuro... Leszno 10600
Dom w świetnej lokal... Wilkowice 469000
Grzybowo ul. rydzowa... Leszno 619000
Osiedle kurkowe na g... Leszno 438587
Ostatnie mieszkania ... Leszno 330141
reklama
reklama
habit
Dostęp do tej części serwisu tylko dla osób pełnoletnich
Czy masz 18 lat lub więcej?
Tak, oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią
Akceptuj i przejdź dalej
Zrezygnuj