Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
reklama
25
Kwietnia 2024
Czwartek
Imieniny obchodzą:
Jarosław, Marek,
Wasyl
Do końca roku 250 dni.
Start arrow Leszno arrow Kucharze z Leszna górą

Gęsina bohaterem konkursu

Kucharze z Leszna górą

03.11.2018. Radio Elka, Bartłomiej Klupś

(fot. Elżbieta Podolska / de GUSTATOR PR)
Najlepsze gęsina jest serwowana w Lesznie. Restauracja Grodzka 12 wygrała w prestiżowym Konkursie Kulinarnym Gęsina na imieninach, rozgrywanym w  Poznaniu. - To dla nas wielki powód do dumy – mówi właściciel lokalu Waldemar Kaniewski. Z sukcesem ze stolicy Wielkopolski wrócili także kucharze Restauracji Toscania we Włoszakowicach.
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
W konkursie organizowanym w Hotelu Moderno wzięło udział 19 restauracji z Wielkopolski i Kujaw. Dwuosobowe zespoły miały do przygotowania przystawkę oraz danie główne, a to wszystko w czasie 70 minut. Regulamin dopuszczał jedynie wcześniejsze przygotowanie mięsa. W kategorii przystawki bezkonkurencyjna okazała się propozycja Waldemara Kaniewskiego i Łukasza Misiornego z leszczyńskiej restauracji Grodzka 12.

- Podaliśmy tatar z
fileta z gęsi w wydaniu klasycznym, czyli z ogórkiem konserwowym, cebulką, a do tego olej porowy i żółtko, chleb z własnego wypieku i posypka z pieczonego topinamburu. Za tą przystawkę otrzymaliśmy maksymalną liczbę 10 punktów
- podkreśla Kaniewski.

Jako danie główne Grodzka 12 zaserwowała konfitowane udko z gęsi w glazurze z demi-glace, do którego był puder z suszonego borowika i to wszystko obtoczone prażonymi pestkami dyni. Mięso podano z kluskami kładziony z łyżki na śmietanie, pieczonymi buraczkami i z sosem z palonych kości gęsi. To danie zajęło drugą pozycję, ale podsumowując obie kategorie, Restauracja Grodzka 12 okazała się najlepsza i zdobyła tytuł „Króla Gęsiny”. Jedną z nagród jest staż w Restauracji Tawerna Kapitańska w Ścinawie Polskiej.

Od dziś w restauracji będzie można skosztować dań, które podbiły podniebienia aż trzynastu jurorów.

Nie był to jedyny sukces reprezentantów naszego regionu. Trzecie miejsce w kategorii dania głównego zdobyła Resturacja Toscania, którą reprezentowali Patryk Wróblewski i Aleksander Beba.

- Jesteśmy na pewno zadowoleni i dumni z siebie. Przygotowaliśmy gęś, która najpierw była gotowana w mocnym wywarze z gęsi, później w gęsim tłuszczu, po czym była zapiekana i polewana sosem spod gęsi na bazie wina, miodu i różnych przypraw. Podaliśmy kulki ziemniaczane z duszoną gęsiną, modrą kapustę, sos spod gęsi, mus z pieczonej dyni i jako ciekawostkę daliśmy grzyb kozia broda. To jest bardzo pozytywne, że leszczyńska i okoliczna gastronomia coraz bardziej się rozwija. Mamy bardzo dobre produkty w okolicy, którymi należy się chwalić, coraz lepiej je przygotowujemy i widać to na tego typu konkursach - podkreślał szef kuchni Patryk Wróblewski.

Warto odnotować jeszcze jeden lokalny akcent. W kategorii dania głównego zwyciężyli pochodzący z Leszna Dominik Śniady i Jakub Zając z poznańskiego Hotelu Moderno, którzy mają za sobą pracę w leszczyńskiej restauracji „Pocztówka z Wakacji”.
 
Komentarze (24)
1. Dodane przez Archanioł, w dniu - 03-11-2018 15:20
Gratulacje!
2. Dodane przez JA, w dniu - 03-11-2018 15:23
No pychota! Ślinka leci na takie jedzonko!Gratulacje!
3. Dodane przez ilka, w dniu - 03-11-2018 15:47
Tak człowiek czyta o tych specjałach przygotowanych przez rodzimych kucharzy i aż ślinka cieknie...
4. Dodane przez zolo, w dniu - 03-11-2018 16:10
tak od dłuzszego czsu przygladam sie tej nowej modzie robienia wszystkiego w czarnych rękawiczkach. Rozumiem,ze to ma uchronić raczki kucharza , zeby sobie nie pobrudził. Kiedys jak rekawiczek nie miał , to raczki musiał umyc.. hmmm teraz nie musi. I cały dzien pewnie? Jak to jest?
5. Dodane przez Emil, w dniu - 03-11-2018 16:16
Brawo Panie Waldemarze! Serdecznie Panu gratulujemy - Pańscy starzy i stali klienci.
6. Dodane przez Bubu, w dniu - 03-11-2018 16:51
A mi nie smakuje żarcie od tego gościa.
7. Dodane przez kozia broda, w dniu - 03-11-2018 17:14
Kozibroda nie jest grzybem znajdującym się pod ścisłą ochroną?
8. Dodane przez do kom.7, w dniu - 03-11-2018 17:53
właśnie miałem pisać to samo, też się zdaje że kozia broda jest pod ochroną
reklama
9. Dodane przez Leszy do 7, w dniu - 03-11-2018 18:05
Trafna uwaga, aczkolwiek jeżeli nie ścieli całego grzyba to z pozostawionego kawałka kozia broda odrośnie do oryginalnego rozmiaru. Grzyb jest naprawdę bardzo smaczny i można z niego przyrządzić danie, które w konsystencji i w smaku do złudzenia przypomina flaki.
10. Dodane przez Vegas, w dniu - 03-11-2018 18:36
Tylko pogratulować umiejętności i życzyć sobie że takie same potrawy jak na konkursie dostępne będą w karcie na codzień.
11. Dodane przez x, w dniu - 03-11-2018 18:44
Gratulacje dla kucharzy. Dla mnie, także tutaj, zarost czy jest niewskazany.
12. Dodane przez Robi, w dniu - 03-11-2018 18:57
Do kom nr.7 i 8 Kozia brodą nie jest już na liście grzybów pod ochroną .
13. Dodane przez arcoroc, w dniu - 03-11-2018 19:37
Na zdjęciach ładne talerze. Precz z naczyniami arcoroc w publicznych jadłodajniach, stołówkach. Bezgustowne udawanie porcelany. Są granice oszczędności. Jedzenie nie jest rzeczą mało istotną.
14. Dodane przez Leszko, w dniu - 03-11-2018 19:45
Szkoda tylko że w artykule nie ma najmniejszej wzmianki o tym że kucharze którzy wygrali pochodzą własnie z Leszna
15. Dodane przez ABC, w dniu - 03-11-2018 20:27
Wreszcie kucharze pracują w rękawiczkach
16. Dodane przez Smakosz, w dniu - 03-11-2018 20:39
Brawo. Gratulacje dla Waldemara i Łukasza.
17. Dodane przez majonez, w dniu - 03-11-2018 21:26
Fajne. Ale gdzie pyrki? Gdzie schabowy z kapustą?
18. Dodane przez Grzyb, w dniu - 03-11-2018 21:30
Kozia broda nie jest pod ochroną już jakieś 2-3lata moi drodzy znawcy
19. Dodane przez Greg, w dniu - 03-11-2018 22:10
Moje gratulacje! Cieszę się, że w moich stronach są świetni Chefs! Pozdrawiam!
20. Dodane przez Doris, w dniu - 03-11-2018 23:29
Byłem tam pare razy i nie smakowało mi a jak pomyśle o tym żurku z jajkiem przepiórczym chyba to aż mnie trzęsie.ale jeśli komuś smakuje to gratulacje o gustach się nie dyskutuje.
21. Dodane przez Smakosz, w dniu - 04-11-2018 09:50
Od jakiegoś czasu obserwuje tą restauracje . Po zmianie szefa kuchni zmieniło się bardzo dużo . Grodzka 12 weszła na dużo wyszły poziom gotowania . To już inna bajka. Kto nie był niech idzie naprawdę warto ! Brawo dla kucharzy !!!
22. Dodane przez Michal Kalbarczyk, w dniu - 04-11-2018 13:32
Waldku gratuluje i dziekuje za pyszne jedzenie wczoraj w restauracji! 
Tatar z gesi ogien ! 
Pyzy z gesią pycha !  
Udka klasa ! 
Karta super ! 
Pozdrawiam i do nastepnego razu !
23. Dodane przez (...), w dniu - 04-11-2018 14:07
Waldku twoj talent i ty sie rozwijasz blyskawicznie. Wielki szacunek jestes nasze zloto kulinarne Leszczynskie. (...)
24. Dodane przez ol, w dniu - 05-11-2018 12:28
po tych wszystkich programach kulinarnych oraz po przeżyciach przedszkolnych a także szkolnych stołówkach omijam restauracje i inne przybytki gastronomii
reklama
 
Napisz komentarzzasady
  • Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji wypowiedzi, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
  • Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy nie będą publikowane.
  • Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
  • Zabezpieczono reCAPTCHA i ma zastosowanie Polityka prywatności oraz Warunki korzystania z usług Google.
 
Imię:
Komentarz: 
reklama

Dodaj zdjęcia do artykułu zasady
  • Zdjęcia dodawane przez użytkownika muszą dotyczyć tematu artykułu, należy wpisać także do nich komentarz aby uzasadnić ich publikację.
  • Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji zdjęć, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
  • Zdjęcia z komentarzem zawierającym wulgaryzmy nie będą publikowane.
  • Zdjęcia i ich komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
 
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
  • 1 rok temu
  • 5 lat temu
  • 10 lat temu
  • 15 lat temu
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
Hala magazynowa do w... Leszno 6000
Wynajmę mieszkanie święciech... 1200
Lokal 530m2 z parkin... Leszno 9600
Lokal 530m2 z parkin... Leszno 9600
Urocza, atrakcyjna i... Krzywiń 69000
reklama
reklama
Dostęp do tej części serwisu tylko dla osób pełnoletnich
Czy masz 18 lat lub więcej?
Tak, oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią
Akceptuj i przejdź dalej
Zrezygnuj