Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
12
Listopada 2019
Wtorek
Imieniny obchodzą:
Jonasz, Renata,
Witold
Do końca roku 49 dni.
Start arrow Chef vs. szef arrow Policzek przy policzku
Chef vs Szef w La Calmie 24 lutego - 2 marca
Policzek przy policzku
24.02.2017. Radio Elka

Czwarta tura rywalizacji kucharzy już za nami. Makaronowe starcie okazało się prawdziwym hitem w restauracji przy Grodzkiej 12, jednak nie przyniosło rozstrzygnięcia. Teraz czas na prawdziwy popis kunsztu kulinarnego - jedno z najmodniejszych dań w najlepszych restauracjach: policzki wołowe i wieprzowe.
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
Przypomnijmy, że szef restauracji Waldemar Kaniewski i szef kuchni Patryk Wróblewski już od czterech tygodni starają się udowodnić gościom i sobie nawzajem, który z nich lepiej gotuje. 
Panowie rywalizowali już na żeberka, rolady wieprzowe i słodkie serniki. W ubiegłym tygodniu wzięli na warsztat dania z makaronu. Patryk Wróblewski przygotował pappardelle, czyli makaronowe wstążki z polędwiczkami wieprzowymi, buraczkami, serkiem mascarpone i serem emilgrana. Waldemar Kaniewski zaserwował klasycznie włoskie lasagne, czyli zapiekane płaty makaronu z sosem z mielonej wołowiny, pomidorami, cebulą i czosnkiem, sosem beszamelowym oraz serami mozzarella i emilgrana. 

Kto okazał się lepszy?
Nikt, wyszło na to, że mamy remis – mówi po policzeniu głosów Kaniewski – wahadło przechylało się to w moją, to w Patryka stronę, w końcu mamy jednak 1:1. 
Panowie przyznają jednak, że mecz był bardzo pasjonujący - w rywalizacji wzięło bowiem udział bardzo wielu gości, który bardzo wysoko oceniali potrawy. 
- Zawdzięczamy to chyba długiej i chłodnej zimie - uśmiecha się Patryk Wróblewski – ludzie mają już jej trochę dość i dlatego mieli ochotę na dania rodem ze słonecznej Italii, które pachną latem i wakacjami.
Przyznajemy więc i szefowi, i chefowi po punkcie, przez co w dalszym ciągu prowadzi Patryk Wróblewski 2:1.

Przed nami zaś piąta runda zmagań, a w niej na stołach pojawią się…
- Poliki, albo policzki wołowe i wieprzowe – mówi Waldemar Kaniewski. To chyba jeden z największych przebojów kulinarnych ostatnich lat, serwowany w najmodniejszych restauracjach na całym świecie. Policzki, chyba ze względu na nazwę, budzą trochę niepokoju u konserwatywnych gości. -Mieliśmy pokusę, żeby maskować nazwę używając słowa wołowina albo wieprzowina, ale to nie ma sensu, bo policzki to wyśmienite mięso - przyznaje Patryk Wróblewski - w Polsce podobnie nie wszyscy doceniają na przykład ozorki, które są jednym z największych smakołyków.
Poliki to sporej wielkości kawałki mięsa o podobnych właściwościach odżywczych co na przykład polędwica wołowa. Znawcy nie ukrywają też, że przyrządzenie policzków wymaga dużego kunsztu od kucharza, dlatego piąta edycja rywalizacji przy Grodzkiej ma dość nietypową formę.

Chef i Szef przy tym daniu nie przekomarzają się jak zazwyczaj bywało - wręcz przeciwnie, każdy komplementuje przeciwnika. 
Waldemar Kaniewski przygotował poliki wołowe duszone w czerwonym winie z warzywami: marchewką, pietruszką, selerem i cebulą. -Doskonałe, z pięknie wyczuwalnym kolagenem – komplementuje rywala Patryk Wróblewski. Z kolei on sam zaprezentował poliki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów, chrzanu, pieczonej pietruszki i pieczonej cebuli. -Dla mnie rewelacją w tym daniu jest dodatek grzybów i chrzanu, które „łamią” smak wieprzowiny – zachwyca się Kaniewski. 

Podobnie jak w poprzednich edycjach za niewygórowaną cenę 25 złotych otrzymamy dwie porcje wołowego i wieprzowego mięsa w gęstych, aromatycznych sosach, z dodatkiem kaszy pęczak i sałatką z marynowanych ogórków i czerwonej cebuli.

 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
reklama
reklama
habit