Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
24
Sierpnia 2019
Sobota
Imieniny obchodzą:
Bartłomiej, Jerzy,
Joanna, Malina,
Michalina
Do końca roku 129 dni.
Start arrow Chef vs. szef arrow Pyzy, kluchy, pampuchy
Chef vs Szef w La Calmie 3-9 marca
Pyzy, kluchy, pampuchy
03.03.2017. Radio Elka

Dobiegła końca lutowa rywalizacja kucharzy w restauracji La Calma przy Grodzkiej 12 w Lesznie. Wygrał ją Patryk Wróblewski, szef kuchni, którego policzki wieprzowe podwyższyły wynik rywalizacji z szefem restauracji Waldemarem Kaniewskim. Marzec może być jednak czasem rewanżu - zwłaszcza, że zaczyna się bardzo smakowicie: od pojedynku na pyzy drożdżowe…
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
Właściwie to już od dwóch tygodni było wiadomo, że szef La Calmy Waldemar Kaniewski nie może wygrać lutowej rywalizacji. Przewaga szefa kuchni Patryka Wróblewskiego była tak duża, że Kaniewski mógł jedynie doprowadzić do rewanżu. Trzeba jednak przyznać uczciwie, że walczył dzielnie i do samego końca. Pojedynek na poliki okazał się bowiem bardzo wyrównany. Szef zaproponował policzki wołowe duszone w czerwonym winie z warzywami, Chef zaś policzki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów, chrzanu, pieczonej pietruszki i cebuli. 

- Niestety, wygrał Patryk – przyznaje Waldemar Kaniewski, wręczając rywalowi butelkę czerwonego Bordeaux, nagrodę za miesięczne zmagania. 

Tak więc ostateczny wynik rywalizacji w lutym kończy się zwycięstwem szefa kuchni 4:2. 

Patryk Wróblewski nagrodę przyjął bez żadnych oporów, jednak obiecał, że szefa poczęstuje. Obaj panowie nie kryją jednak zadowolenia, że bardzo wielu gości restauracji przy Grodzkiej udało się przekonać do policzków – wybornego mięsa, które być może ze względu na nazwę budziło dotąd pewną nieufność. -Nie było złych ocen, ci którzy spróbowali policzków punktowali i jedne, i drugie bardzo wysoko – stwierdził Kaniewski – możliwe więc, że wkrótce pojawią się one na stałe w naszej karcie.

Marcowa edycja rywalizacji Chef vs Szef rozpocznie się od tygodnia z pyzami. 
Z nazwą zresztą jest pewien problem – w różnych częściach Polski słowo „pyzy” oznacza różne rodzaje klusek, na przykład ziemniaczanych. -Nam chodzi o pyzy drożdżowe, zwane również parowańcami, pampuchami, buchtami, a u nas w Wielkopolsce „kluchami na łachu” – precyzuje Patryk Wróblewski. Co ciekawe, kłopot nie znika po doprecyzowaniu nazwy – pyzy drożdżowe je się bowiem także na różne sposoby w zależności od regionu – czasem nawet na słodko. Jednak tu, w Wielkopolsce nie wyobrażamy ich sobie bez mięsa. Dlatego właśnie z mięsem będą podawane w La Calmie, choć w dość nietypowy sposób.
Kluchy na łachu uformowano bowiem tak, że przypominają znany z kebabowni chlebek pita. Po złożeniu na pół w środek kładzione jest nadzienie. I właśnie nadzienie jest clou rywalizacji Chefa z szefem, każde bowiem jest inne. 
Pyzy Szefa restauracji
Waldemar Kaniewski swoją pyzę napełnił wieprzowiną przygotowaną na sposób „pulled pork”, czyli szarpaną. -To łopatka wieprzowa długo, przez kilka godzin pieczona w stosunkowo niskiej temperaturze, przez co mięso jest bardzo delikatne i daje się rwać widelcem, stąd właśnie wzięła się nazwa – opowiada. Oprócz mięsa do pyzy Kaniewski wkłada prażone orzechy ziemne, papryczki chili, rukolę, marynowaną cebulę i sos, którego receptury nie chce zdradzić. -To sekret, którego nie zna nawet Patryk – mówi.

Pyzy Chefa kuchni
Z kolei Patryk Wróblewski swoją pyzę przygotował na sposób wielkopolski. -Podstawą nadzienia jest gęś, pieczona przez pięć godzin z jabłkami i majerankiem – mówi – do tego dodaję konfiturę z czerwonej cebuli oraz ser, oczywiście kozi. Stali bywalcy La Calmy doskonale znają predylekcję szefa kuchni do koziego sera, związaną przede wszystkim z Helą, czyli jego własną kozą. -Dzięki naszej rywalizacji Hela stała się słynna, wielu gości o nią pyta, muszę więc ją kiedyś przyprowadzić – mówi Wróblewski.

Obie pyzy w ramach jednej potrawy w przystępnej cenie 25 złotych będą serwowane w La Calmie od 3 do marca wraz z kartą do głosowania, na której będzie można wydać swój werdykt. Wyniki poznamy za tydzień. Smacznego!
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
reklama
reklama
habit