Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
21
Listopada 2019
Czwartek
Imieniny obchodzą:
Janusz, Konrad

DZIEŃ ŻYCZLIWOŚCI
Do końca roku 40 dni.
Start arrow Chef vs. szef arrow Jak wiosna to sałatki
Chef vs Szef w La Calmie 17-23 marca
Jak wiosna to sałatki
17.03.2017. Radio Elka

Pojedynek na gołąbki w restauracji La Calma przy Grodzkiej 12 okazał się największym hitem rywalizacji. Także werdykt był nieoczekiwanie zdecydowany. Zwycięzca, szef restauracji Waldemar Kaniewski nie otwiera jednak szampana, ponieważ czeka go kolejna, trudna rywalizacja z Chefem Patrykiem Wróblewskim. Tym razem, jak na początek wiosny przystało, na stole pojawią się sałatki.
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
Takich tłumów w La Calmie nie było od samego początku rywalizacji Chef vs Szef. „Gołąbkowy” tydzień sprawił, że kucharze i kelnerki mieli pełne ręce roboty. Aż dziw, że tylu gości skusiło się na niezbyt w sumie wyszukaną potrawę, popularną zarówno w domach, jak i barach.

-Mnie to nie dziwi, wiadomo przecież, że Polacy uwielbiają swojską, prostą kuchnię – mówi Waldemar Kaniewski. Właściciel lokalu przy Grodzkiej nie kryje zadowolenia, ponieważ rywalizację wygrała właśnie jego wersja gołąbka: bardzo tradycyjna, w której mięso mielone wymieszano z ryżem i zawinięto w kapuściany liść. Dodatkiem był oczywiście sos pomidorowy, jednak w wydaniu „kaniewskim” przygotowano go na włoską modłę, czyli z dodatkiem bazylii i sera emilgrana, podobnego w smaku do parmezanu.

Gołąbek szefa kuchni Patryka Wróblewskiego był z kolei bardziej nowoczesny – wieprzowinę zastąpiło mielone mięso drobiowe, zamiast ryżu natomiast użyto kaszy gryczanej. Całości dopełniał sos na bazie śmietany z dodatkiem pieczarek i curry. -Było wiele werdyktów remisowych, ale tym razem szef Waldemar wygrał na „duże” punkty, aż 65 do 35 – przyznaje Wróblewski – być może przegrałem bo tym razem nie dodałem nic koziego… Obaj kucharze zapewniają jednak, że sukces gołąbków postarają się powtórzyć i za jakiś czas wrócić do nich w zupełnie innym wydaniu.

WALKA NA SAŁATKI
A co nas czeka w tym tygodniu? -Już we wtorek mamy pierwszy dzień wiosny, musimy ją godnie przywitać – stwierdza zdecydowanie Waldemar Kaniewski – a czy jest bardziej wiosenne danie niż sałatka, a właściwie dwie sałatki? Słowo „sałatka” wzbudzi pewnie entuzjazm głównie piękniejszej części gości La Calmy, jednak kucharze zapewniają, że i panowie znajdą tu miłe podniebieniu nuty. -Będzie coś konkretnego, zwłaszcza u mnie – mówi szef restauracji – głównym elementem mojej sałatki będą bowiem wątróbki drobiowe, smażone na miodzie. Ten sposób przygotowania sprawia, że wątróbka nie tylko doskonale smakuje, ale i niesamowicie wygląda: jest różowa w środku, zaś na zewnątrz ma piękną brązową glazurę. Kilka okazałych kawałków komponuje się z sałatą, roszponką i rukolą oraz pomidorami i ogórkami, zaś smaku dopełniają kapary i vinaigrette na bazie sosu ze smażenia wątróbek, octu balsamicznego i oliwy. -Dodaję jeszcze jeden składnik, ale niech to będzie niespodzianka dla tych, którzy zamówią sałatkę – mówi Kaniewski.

Patryk Wróblewski po raz kolejny inspiracji dla swojej sałatki poszukał daleko od Polski, choć trudno przesądzić, czy bardziej w Azji czy Ameryce Południowej. Z pewnością z tej drugiej pochodzi główny składnik jego dania: komosa ryżowa. To wciąż dość słabo znana w Polsce roślina, występująca też pod nazwami quinoa albo ryż peruwiański, znana także jako „święte zboże Inków”. - Jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych – mówi Chef La Calmy – z tych powodów quinoa robi furorę w kuchniach specjalizujących się w zdrowej żywności. Co ciekawe, ów „ryż peruwiański” tak naprawdę nie jest ryżem ani nawet zbożem, a najbliższą jej polską krewniaczką jest komosa biała, znana bardziej pod nazwą lebioda. Ugotowane al dente ziarna Wróblewski zmieszał z drobno posiekaną papryką oraz świeżą kolendrą, która nadała niesamowity, świeży aromat i smak. -Lubię, jak danie chrupie w zębach – uśmiecha się Chef. Dodatkiem do sałatki są karmelizowane kawałki jabłka, grzanka z sera emilgrana i chips z boczku pochodzącego ze świni złotnickiej.  Dlaczego właśnie złotnickiej? Bo kucharze niedawno odkryli tę rasę świń, których mięso wpisane jest na listę produktów tradycyjnych. Z pewnością poświęcą jej którąś z kolejnych odsłon swojej rywalizacji.

A tymczasem cieszmy się wiosną i wiosennymi sałatkami – dwie okazałe, konkursowe porcje otrzymamy w La Calmie w ramach jednego dania za znaną już bywalcom stałą cenę 25 złotych od 17 do 23 marca.
 

 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
reklama
reklama