Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
22
Września 2019
Niedziela
Imieniny obchodzą:
Joachim, Maurycy,
Tomasz
Do końca roku 100 dni.
Start arrow Chef vs. szef arrow Żeberkowy rewanż
Chef vs Szef 28 kwietnia-4 maja
Żeberkowy rewanż
28.04.2017. Radio Elka

Przed nami weekend, który od kilku lat obchodzony jest jako Narodowe Święto Grillowania. Pogoda jednak nie zachęca do przesiadywania przy rozżarzonych węglach na powietrzu. Restauracja La Calma ma jednak na to sposób – Chef Patryk Wróblewski i szef Waldemar Kaniewski zapraszają na kolejny pojedynek, a właściwe na rewanż, bo znów zabierają się za żeberka, od których cała rywalizacja kilka miesięcy temu się zaczęła.
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
Zeszłotygodniowe turniejowe menu Chef vs Szef w La Calmie sami kucharze nazwali „poświątecznym detoksem”. Nic dziwnego – po wielkanocnych obżarstwach wielu gości restauracji przy Grodzkiej 12 miało ochotę na coś lekkiego i wykwintnego. Dlatego szefowie wzięli na kuchenny „warsztat” fileta z kurczaka, którego przyrządzili w najlepszy ze znanych sobie sposobów. Szef restauracji Waldemar Kaniewski przygotował roladę, zawijając w drobiowe mięso plastry salami, ser camembert i oliwki i całość piekąc w piecu. Szef kuchni Patryk Wróblewski przyrządził dość skomplikowane danie – kieszonkę z kurczaka nadzianą szpinakiem i twarożkiem, ugotowaną sous-vide, czyli w próżniowym zamknięciu i niskiej temperaturze. Specjalnym dodatkiem był tu jogurt z kilkoma ziarnami kawy, która dodała mięsu niezwykłego aromatu.
-Muszę się przyznać do tego, że to kieszonka Patryka smakowała mi bardziej, niczego lepszego z kurczaka w życiu nie jadłem – mówi Waldemar Kaniewski – ale gościom jednak bardziej smakowała moja rolada. Rzeczywiście, połączenie drobiu, węgierskiej kiełbasy, normandzkiego sera i śródziemnomorskich oliwek zdobyło tym razem więcej punktów. -Mało tego, jedna z goszczących u nas pań powiedziała, że po latach przekonała się do smaku oliwek – uśmiecha się Patryk Wróblewski. Kucharze chwalą też gości z tego powodu, że skutek odniósł apel o bardziej odważne ocenianie potraw, dzięki czemu werdykt jest bardziej wyrazisty. -Na odwrocie jednej z kart do głosowania wypisano nam nawet całą litanię proponowanych zmian w wystroju restauracji – mówi Kaniewski – to nawet dobrze się składa, bo planujemy w najbliższej przyszłości mały remont sali. Szef restauracji zdobywa więc zasłużony punkt, więc kwietniowa runda rywalizacji to 2 do 1 dla Chefa Wróblewskiego.
Rewanż na żeberka
Na przełom kwietnia i maja kucharze wybrali zaś żeberka. Decyzja może być nieco zaskakująca, bo ta wyjątkowo smakowita wieprzowina już w menu Chef vs Szef się pojawiła – na samym początku rywalizacji. 
-Po pierwsze zażądałem rewanżu – mówi Waldemar Kaniewski, który wtedy przegrał, wystawiając swoje żeberka z kiszoną kapustą przeciwko żeberkom w sosie barbecue Patryka Wróblewskiego.

Teraz Wróblewski powtarza swoje zwycięskie danie: paski żeberek znów ugotował, następnie podpiekł w gęstym, słodkawym sosie barbecue łączącym aromaty owoców i dymu. 
-Po co zmieniać coś, co jest idealne? – pyta. Zmienił się tylko rodzaj mięsa, tym razem żeberka pochodzą ze świni złotnickiej, unikalnej rasy, w której mięsie La Calma specjalizuje się od kilku tygodni.

Także złotnickie żeberka przyrządził Waldemar Kaniewski. -Także na słodko – przyznaje – jednak zupełnie inaczej. Żeberka po ugotowaniu zamarynował bowiem na całą dobę w miksturze, której składnikami są miód wielokwiatowy i musztarda sarepska. Następnie zapiekł w piecu rozgrzanym do 180 stopni. -Dokładnie 20 minut – mówi. Efektem jest pięknie przyrumienione mięso z błyszczącą glazurą i smakiem łączącym słodycz miodu z ostrością gorczycy. 

Dodatkiem do żeberek jest sałatka: poszarpane liście sałaty lodowej wymieszane z koktajlowymi pomidorkami i przyprawione sosem vinaigrette z kaparami.
Całość podana w dwóch rawiolkach tworzy naprawdę solidną porcję – warto więc wybrać się do La Calmy głodnym albo zabrać z sobą towarzysza. Cena to już tradycyjnie 25 złotych.
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
reklama
reklama
habit