Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
23
Sierpnia 2019
Piątek
Imieniny obchodzą:
Apolinary, Filip,
Laurenty, Walerian
Do końca roku 130 dni.
Start arrow Chef vs. szef arrow Achtung, schnitzel!
Chef vs Szef 26 maja - 1 czerwca
Achtung, schnitzel!
26.05.2017. Radio Elka

Kucharze z restauracji La Calma wzięli sobie do serca postulaty prezydenta Leszna Łukasza Borowiaka, który pytany o swoje ulubione dania rozmarzył się na temat kotleta schabowego. Dlatego od dziś w specjalnym menu rywalizacji Chef vs Szef na Grodzkiej króluje mięso w panierce – jednak nie „schaboszczaki”, ale sznycle.
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
W ubiegłym tygodniu, z okazji Dni Leszna gościem specjalnym restauracji La Calma był Łukasz Borowiak. Prezydent Leszna przyznał, że ma bardzo tradycyjny gust kulinarny: lubi rosół, pomidorową, rolady wołowe no i oczywiście kotleta schabowego. Na wieść o tym kucharzom z Grodzkiej nieco zrzedły miny, ponieważ chcieli zaimponować gościowi egzotyką. Przygotowali bowiem curry, czyli aromatyczne potrawy inspirowane południowo-wschodnią Azją. 
Szef La Calmy Waldemar Kaniewski podał zielone curry z małżami, cukinią, papryką, imbirem i mleczkiem kokosowym. Szef kuchni Patryk Wróblewski przygotował zaś żółte curry z kalmarami, pastą Tom Kha, zielonym groszkiem, marchewką, mleczkiem kokosowym, imbirem, limonką i kolendrą.

Eksperyment z egzotyką okazał się szczęśliwy dla Waldemara Kaniewskiego, który w ten sposób wygrał po raz trzeci z rzędu i stał się zwycięzcą całomiesięcznej rywalizacji. Po raz pierwszy, bo dotąd zawsze „dużymi punktami” wygrywał Chef Wróblewski. -Szef odkrył sekret, jak trafić w gust naszych gości – uśmiecha się zgryźliwie pokonany pan Patryk – musi być troszkę bardziej tłusto niż w moim wykonaniu. -Za dużo kombinujesz, a ludzie lubią proste rzeczy – nie pozostaje mu dłużny pan Waldemar.
Jeśli ktoś lubi proste, można nawet powiedzieć „męskie” jedzenie, z pewnością przypadnie mu do gustu oferta Chef vs Szef w tym tygodniu. Na pewno przypadłoby ono do gustu także prezydentowi Borowiakowi. Panowie bowiem przygotowali tym razem panierowane kotlety. -Jednak nie schabowe – zastrzega Kaniewski – myślę, że najlepszą nazwą będą tu sznycle.

Skąd się wziął sznycel?
Z tą nazwą jednak wcale nie jest tak łatwo. Okazuje się, że sprawa jest dość delikatna. Sznycel sznyclowi nierówny. Najbardziej znany, Sznycel Wiedeński, czyli Wiener Schnitzel, jest bowiem narodową potrawą Austriaków, którzy bronią jej jak niepodległości. Jest nawet specjalny urząd pilnujący ortodoksyjności przepisu: Wiener Schnitzel przyrządza się bowiem z cielęciny, panierowanej w bułce tartej, smaży na maśle i podaje z plasterkiem cytryny. Podobno smakosze znad Dunaju są na tym punkcie bardzo wrażliwi, choć danie oryginalnie nie jest wcale austriackie, tylko włoskie i zwie się „costoletta alla milanese”, a do Wiednia przywiózł ją maszałek Joseph Radetzky, zwycięzca spod Custozzy i Novary, znany jednak zwłaszcza z marsza Johanna Straussa.
Mają jednak Austriacy również sznycel z wieprzowiny, zwany Schnitzel Wiener Art, czyli „po wiedeńsku”. Wieprzowa wersja jest też szczególnie znana w Polsce, jednak w zmodyfikowanej wersji: zamiast plasterka cytryny na usmażonym mięsie kładzie się jajko sadzone.

Walka na sznycle w La Calmie
Właśnie tę wersję przygotował Waldemar Kaniewski. -Jest bardzo tradycyjna: kotlet z polędwicy wieprzowej, panierowany w mące, jajku i bułce tartej i smażony na maśle, na spód idą pieczone młode ziemniaki, na wierzy jajko sadzone – mówi –nic więcej nie trzeba, to doskonałość sama w sobie.
Patryk Wróblewski jednak postanowił znów poszukać „swojego” smaku. -Mięso jest też z polędwicy, ale panierkę zrobiłem nie z bułki tartej, ale ze zmielonych pestek dyni i słonecznika oraz zielonego lubczyku – opowiada. Na kotleta położył zaś krążki smażonej czerwonej cebuli. Dodatkiem są również pieczone ziemniaki oraz surówka z młodej białej kapusty.
Dwa kotlety, pieczone ziemniaki i surówka to całkiem pokaźna porcja, dlatego w tygodniu od 26 maja do 1 czerwca warto się wybrać do La Calmy na lekkim „ssaniu” – całość oczywiście w niezmiennej cenie 25 złotych.
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
reklama
reklama
habit