Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
24
Maja 2018
Czwartek
Imieniny obchodzą:
Estera, Joanna,
Zuzanna
Do końca roku 221 dni.
Start arrow Chef vs. szef arrow Kurczę z niespodzianką
Chef vs Szef 21-17 kwietnia
Kurczę z niespodzianką
21.04.2017. Radio Elka

Po świątecznych radościach stołu wszyscy czujemy się lekko ociężali. Szefowie z restauracji La Calma przy Grodzkiej 12 wiedzą to doskonale, dlatego na kolejną rundę swojej rywalizacji przygotowali coś lekkiego, choć pożywnego. W tym tygodniu w karcie Chef vs Szef znajdziemy fileta z kurczaka ze smakowitymi dodatkami.
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
Przedświąteczna, jedenasta odsłona rywalizacji Waldemara Kaniewskiego i Patryka Wróblewskiego miała dość nietypową oprawę. Gościem specjalnym spotkania w kuchni restauracji La Calma był bowiem Piotr Baron, menager Unii Leszno. Pan Piotr ujawnił swoją wielką pasję kulinarną, on też zaproponował, żeby szef restauracji z szefem kuchni przygotowali jak najlepsze danie z kaczki. Waldemar Kaniewski przyrządził konfitowane, czyli gotowane w gęsim tłuszczu kacze udko, zaś Patryk Wróblewski przyrządził podudzie duszone z jabłkami, żurawiną i śliwkami.

-Kaczka okazała się prawdziwym hitem, jeszcze żadna potrawa nie  była tak chętnie zamawiana – nie kryje radości Waldemar Kaniewski – musieliśmy wręcz domawiać kolejne porcje mięsa, ponieważ to, co przygotowaliśmy na cały dzień zwyczajnie nie starczało. Opinia gości niewiele różniła się od osądu menagera Unii Leszno: lepsza okazała się duszona kaczka w jabłkowo-żurawinowo-śliwkowym sosie Patryka Wróblewskiego. -Należy jednak znów zaznaczyć, że było bardzo wiele ocen remisowych – zauważa Kaniewski – nie wiem do końca, czy gotujemy tak podobnie, czy nasi goście chcą być mili i nie sprawić nikomu przykrości. Kucharze zachęcają jednak do wyraźnego ferowania ocen, dzięki temu pojedynek nabierze rumieńców. -Nie bójcie się Państwo dawać zróżnicowanych not – mówi Patryk Wróblewski – to, że mamy w kuchni ostre noże to jeszcze nic nie znaczy.

Na kolejną rundę rywalizacji Chef i Szef z Grodzkiej 12 wybrali mięso z kurczaka, a właściwie piersiową jego część, czyli fileta. -To bardzo specyficzny produkt, który ma dość mało wyrazisty smak, dzięki czemu doskonale przejmuje smaki dodatków – wyjaśnia Patryk Wróblewski. Poza tym, jak dodaje Waldemar Kaniewski leszczyniacy bardzo lubią ten gatunek drobiu. -Widzimy to po zamówieniach z naszego menu – mówi – zresztą po świątecznym obżarstwie lekkie mięso wszystkim dobrze zrobi.
Roladka nadziewana salami, serem camembert i oliwkami
Swojego fileta Kaniewski przygotował w formie roladki, nadziewanej salami, serem camembert i oliwkami. -Całość pieczona jest w piecu, dzięki czemu pięknie się zrumieniła – zapowiada – to takie bardziej „męskie” danie, o wyrazistym smaku i z odrobinką tłuszczyku. 

Kieszonka nadziewana szpinakiem i twarożkiem, ugotowana metodą sous-vide
Patryk Wróblewski zaś w filecie wyciął kieszonkę, którą nadział szpinakiem i twarożkiem, następnie ugotował metodą sous-vide, czyli w próżniowym zamknięciu i niskiej temperaturze. Metoda ta to wizytówka La Calmy – mięso i inne produkty zatrzymują w sobie wszystkie smaki, potrawy są też bardzo delikatne i soczyste. -Tym razem jednak do woreczka, którym filet się gotował dodałem jogurt i kilka ziaren kawy – zdradza przepis szef kuchni – podczas gotowania uwalnia się z niej aromat, który zupełnie odmienia smak mięsa.

Jak? O tym przekonają się już Państwo sami, odwiedzając La Calmę w dniach 21-27 kwietnia, czyli od dziś do czwartku. Dwa filety otrzymacie na jednym talerzu, z dodatkiem ziemniaków pieczonych z czosnkiem i rozmarynem oraz wiosennej sałaty z rzodkiewką i śmietaną. Wszystko tradycyjnie w „konkursowej” cenie 25 złotych za porcję.
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
reklama
reklama