POLITYKA PRYWATNOŚCI ELKA.PL
X
W ramach naszych serwisów internetowych stosujemy pliki cookies. Używamy cookies, żeby zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają z witryny i dostosować ją tak, aby korzystanie z niej było dla nich przyjemniejsze i ciekawsze. Stosujemy cookies także w celach reklamowych i statystycznych. Cookies mogą być również stosowane przez współpracujących z nami reklamodawców oraz przez firmy badawcze. W każdej chwili mogą Państwo zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje dotyczące stosowania cookies, w tym możliwości dokonania zmiany ustawień w zakresie cookies znajdą Państwo w naszej "Polityce Prywatności" ZAMKNIJ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
28
Maja 2017
Niedziela
Imieniny obchodzą:
Augustyn, Jaromir,
Wilhelm
Do końca roku 217 dni.
Start arrow Chef vs. szef arrow Jak się zabrać do szparagów
Beata Kawka: mamy w teatrze wspólną kuchnię
Jak się zabrać do szparagów
05.05.2017. Radio Elka

Szparagi uznawane są za jedno z najszlachetniejszych warzyw – zarówno ze względu na smak, jak i walory odżywcze oraz bardzo krótki sezon, trwający zaledwie kilka tygodni. Sezon właśnie się rozpoczął, szparagów nie może więc zabraknąć w rywalizacji kucharzy restauracji La Calma. Specjalne dania wymagają specjalnej oprawy, na Grodzką zawitała więc pani Beata Kawka – znakomita aktorka, dyrektor artystyczny Teatru Miejskiego w Lesznie...
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
Beata Kawka w leszczyńskim Teatrze Miejskim odpowiada za dobór repertuaru i jakość wystawianych spektakli. Jej zadaniem jest między innymi dobór zespołu – począwszy od reżysera na aktorach kończąc – i budowanie między nimi więzi, która zaowocuje na scenie. Niezawodnym na to sposobem są także wspólne posiłki. -Mamy w teatrze kuchnię, która jest rzeczywiście wspólna – opowiada – zbieramy się tam głównie na śniadaniach, każdy stara się coś ugotować dla innych. Z obiadami i kolacjami bywa różnie – najczęściej okres prób jest tak intensywny, że pozostają wizyty w barach i restauracjach, w tym też w La Calmie. 

W działającym od roku Teatrze Miejskim pojawiła się już swoista tradycja, kultywowana właśnie przez panią dyrektor. -Po próbie generalnej, przed premierą każdej sztuki piekę kaczkę – mówi Beata Kawka – kiedy obsada jest większa, żeby dla wszystkich starczyło, są to dwie albo nawet trzy kaczki. Kaczka przyrządzana jest w tradycyjny sposób, czyli pieczona w całości i nadziewana jabłkami. -Podczas pieczenia podlewam ją czerwonym winem, na samym końcu procesu zamiast wina używam soku brzoskwiniowego – mówi pani Beata.

O pieczonej kaczce opowiadał niedawno inny gość specjalny Chef vs Szef w La Calmie – menedżer Unii Leszno Piotr Baron. Wtedy Waldemar Kaniewski i Patryk Wróblewski przyrządzali ją w ramach swojej rywalizacji. -Z pewnością kaczka wróci, bo była hitem, a poza tym muszę wziąć rewanż na Patryku – mówi szef restauracji – jednak z tym jeszcze trochę zaczekamy.

Rewanżem miała być także ostatnia tura rywalizacji. Przypomnijmy, że w ubiegłym tygodniu kucharze znów przyrządzali żeberka. Szef kuchni Patryk Wróblewski znów podał żeberka barbecue, w gęstym mięsno-owocowym sosie. Szef La Calmy Waldemar Kaniewski również zdecydował się na słodką wersję – żeberka marynowane w miodzie z musztardą i zapieczone w piecu. Wygrały moje, czyli barbecue – odpowiada Wróblewski – nasi goście po prostu wiedzą co dobre i nie zmieniają zdania. W ten sposób szef kuchni zdominował kwietniową „tabelę rozgrywek”, wygrywając już po raz trzeci, przy jednym zwycięstwie pana Waldemara.
A co czeka nas w tym tygodniu? Szparagi.
-O tej porze roku odpowiedź może być tylko jedna: szparagi – zgodnie odpowiadają kucharze. Nie ma się czemu dziwić. Szparagi to hasło, które powoduje dreszcz wzruszenia u każdego smakosza. To prawdziwy arystokrata wśród warzyw, uprawiane już w starożytności przez Egipcjan, Greków i Rzymian. Katon Starszy w II w. p.n.e. uznał, że to jedyne poza kapustą warzywo warte uprawy. Szparagi cieszyły się nawet swoistym kultem, zwłaszcza wśród panów, którzy uważali je za afrodyzjak, także ze względu na charakterystyczny kształt pędów.
Najważniejsze jednak są delikatny smak, lekkostrawność i wartości odżywcze: szparagi to źródło witaminy C, soli mineralnych i przeciwutleniaczy, a przy tym niska wartość energetyczna, przez co są idealnym składnikiem zdrowej diety. Na „arystokratycznym” charakterze warzywa zaważyło niewątpliwie także to, że sezon na nie jest bardzo krótki – trwa zaledwie kilka tygodni od połowy kwietnia do początku czerwca.

Szparagi ukochali szczególnie Niemcy – to oni konsumują ogromną większość pędów uprawianych w Polsce, przyrządzając je na dziesiątki sposobów: począwszy od zup na zapiekankach kończąc.

W menu Chef vs Szef mamy więc szparagową ucztę. Obaj kucharze zaczęli od ugotowania młodych, świeżych pędów w wodzie z dodatkiem soli, cukru i masła. -To bardzo ważne, żeby szparagi były świeże, dłuższe, nawet dwudniowe przechowywanie powoduje że gorzkną, dlatego lepiej kupować je na targowiskach albo bezpośrednio od producentów, a nie w marketach – mówi Patryk Wróblewski.

Szef kuchni La Calmy podczas gotowania wrzucił do wody kilka listków świeżego lubczyku (zioła również mającego sławę afrodyzjaka). Potem przygotował sos, na który złożyły się szynka dojrzewająca, masło, tarta bułka i jajka na twardo, całość posypał zaś siekanym lubczykiem. -Można ten sposób nazwać „polskim”, ze względu na tartą bułkę, masło i jajka – mówi – lubczyk dodaje zaś bardzo specjalnego aromatu.

Waldemar Kaniewski z kolei przygotował szparagi w stylu włoskiej Carbonary: polane sosem, którego główne składniki to wędzony boczek, cebula, czosnek i śmietana, dodatkiem są zaś ser emilgrana i natka pietruszki. -Boczek oczywiście jest z naszej ulubionej, unikalnej świni złotnickiej – dodaje właściciel restauracji.
Gość specjalny Beata Kawka spróbowała już obu wersji. Jak podkreśla, szparagi uwielbia. -Ich wielkim atutem jest mała ilość kalorii, dzięki czemu można zjeść ich dużo bez obawy o linię, a to bardzo ważne dla kobiet – uśmiecha się – trzeba przyznać, że szparagi pana Waldka w sosie ze śmietaną  i boczkiem są mniej dietetyczne, jednak niestety to one mi bardziej smakują.
Jakie będzie zdanie innych gości, o tym przekonamy się za tydzień. Tymczasem zapraszamy na Grodzką 12 na jedyną w swoim rodzaju szparagową rozpustę – od dziś do czwartku 11 maja, w tradycyjnej cenie 25 złotych za oba dania.


 
Komentarze (8)
1. Dodane przez Ja, w dniu - 05-05-2017 12:27
Reklama ,reklama juz od rana .A za ile ta reklama ??? Czy tylko za posilek ??? To sa gwiazdy, a i glodne po tym wywiadzie :-)
2. Dodane przez JaJa, w dniu - 05-05-2017 14:15
Do kom. 1. Reklama, jak reklama. Jeśli masz pytania, to pytaj u źródła :)
3. Dodane przez ira, w dniu - 05-05-2017 16:50
hiii znakomita aktorka z Wa-Wa na prowincji
4. Dodane przez kucharz z Rawicza po studiach, w dniu - 05-05-2017 17:42
innych kucharzy na świecie i w Lesznie nie ma, pozdrawiam i powodzenia życzę, lans i ego ponad drzewo
5. Dodane przez Stoliński, w dniu - 05-05-2017 19:15
Becia jest fajowa.
6. Dodane przez Jola., w dniu - 05-05-2017 19:20
Ludzie,i co się czepiacie.Poznałam panią Beatę,jest to ciepła,serdeczna osoba.Nie ma w sobie nic z gwiazdy.A fakt,że jest w Lesznie to istne błogosławieństwo.Mamy teatr,możemy sią dokulturalnić.A że przy okazji jakaś restauracja jest reklamowana? Jak dobrze gotują to niech reklamują.Oj jakaś niezdrowa zazdrość przemawia przez niektórych.WSTYD.
7. Dodane przez Archanioł, w dniu - 06-05-2017 13:09
do 3. Dobrze, że ta pani właśnie tu u nas jest i to co robi, robi naprawdę dobrze. Archanielskie pozdrowienia i wyrazy uznania dla Pani Beaty.
8. Dodane przez Ja, w dniu - 06-05-2017 14:31
Do kom 2. Czyli gdzie ?
 
Napisz komentarzzasady
  • Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji wypowiedzi, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
  • Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy nie będą publikowane.
  • Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
 
Imię:
Komentarz: 
Kod antyspamowy:* Code

reklama
Dodaj zdjęcia do artykułu zasady
  • Zdjęcia dodawane przez użytkownika muszą dotyczyć tematu artykułu, należy wpisać także do nich komentarz aby uzasadnić ich publikację.
  • Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji zdjęć, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
  • Zdjęcia z komentarzem zawierającym wulgaryzmy nie będą publikowane.
  • Zdjęcia i ich komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
 
 
    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
328zmieniamy-klimat-elka-z-czstotliwociami.jpg
reklama
reklama