Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
reklama
24
Listopada 2024
Niedziela
Imieniny obchodzą:
Emilia, Emma,
Franciszek, Gerard
Do końca roku 37 dni.
Start arrow Reklama arrow Schładzalniki do mleka

Zasada działania, rodzaje i wykorzystanie

Schładzalniki do mleka

23.03.2021. Radio Elka

Mleko, jako nietrwały i szybko psujący się produkt spożywczy, wymaga właściwego przechowywania pozwalającego na długie zachowanie jego świeżości. Dzięki temu będzie nadawało się do dalszej obróbki, trafiając ostatecznie na nasze stoły w postaci smakowitych serów czy innych wyrobów. Jednym z elementów wyposażenia, jaki powinien się więc znaleźć w każdym gospodarstwie zajmującym się hodowlą krów mlecznych, są schładzalniki do mleka pozwalające utrzymać jego właściwą temperaturę przed dostarczeniem do punktu skupu.
 
Dokładne dane schładzalników oraz informacje o aktualnych cenach można uzyskać pod adresem https://farmpartner.eu/oferta/schladzalniki-do-mleka/.

Schładzalniki do mleka - budowa i najczęściej używane rodzaje

Pojemne zbiorniki, które nazywamy właśnie schładzalnikami do mleka, są wykorzystywane tylko w jednym celu - utrzymywaniu takiej temperatury mleka, aby jak najskuteczniej zapobiec jego zepsuciu. Schładzalnik jest zbudowany z kilku elementów - samego, zazwyczaj cylindrycznego zbiornika wyposażonego w mieszadło oraz agregatu chłodniczego z systemem pozwalającym skutecznie i precyzyjnie sterować temperaturą chłodzenia. Na rynku spotykamy wiele ich typów, jednakże najczęściej wykorzystuje się trzy i są to:

Schładzalniki do mleka z systemem chłodzenia bezpośredniego
Najważniejszą częścią tego wysoko wydajnego systemu jest zbiornik o pojemnościach od 1050 do nawet 10.000 litrów, co pozwala dopasować jego wielkość do produkcji mleka w danym gospodarstwie, spawany z wysokogatunkowej nierdzewnej i przede wszystkim kwasoodpornej stali. Do wykonania wszystkich spawów używa się lasera, bo tylko taka metoda jest w stanie zagwarantować praktycznie stuprocentową szczelność połączeń.

Kolejnym elementem jest parownik zamontowany na dnie zbiornika, służący do odprowadzania ciepła z czynnika chłodzącego. Zasada działania takiego schładzalnika jest prosta - ogrzany czynnik chłodzący przepływa do sprężarki wyposażonej w wymiennik ciepła, gdzie jego nadmiar jest odprowadzany do wody, a po ponownym schłodzeniu trafia z powrotem pomiędzy podwójne ściany zbiornika. Daje to najwyższą wydajność chłodzenia, z jednoczesną oszczędnością energii, dzięki odzyskowi ciepła przekraczającemu nawet 70%. Standardowe wyposażenie takich schładzalników pozwala na bezproblemową i prostą obsługę, a w jego skład wchodzą:
- podpory z regulacją nachylenia zbiornika,
- system pozwalający elektronicznie ustawiać i kontrolować temperaturę,
- wolnoobrotowy mieszalnik w zbiorniku niepowodujący spieniania się mleka,
- duży, czytelny, cyfrowy wyświetlacz LCD pokazujący na bieżąco wszystkie niezbędne parametry pracy schładzalnika,
- funkcja głębokiego schładzania,
- dwa otwory odprowadzające mleko, jeden w pokrywie włazu, a drugi z tyłu zbiornika, oba o średnicy 80 mm,
- przewody chłodzące z zamontowanymi zaworami termostatycznymi,
- wydajny system czyszczenia schładzalnika, pozwalający kontrolować zarówno ilość zużywanej do tego wody, jak i dozowanego detergentu,
- możliwość dostosowania zbiornika do dojenia automatycznego.

Schładzalniki do mleka z użyciem wody lodowej
Sama konstrukcja zbiornika tego modelu schładzalnika nie różni się od swojego poprzednika. Tak samo jest spawany laserowo, stuprocentowo szczelny i umieszczony na podporach umożliwiających regulację kąta nachylenia. Wielkość zbiorników również jest zróżnicowana i w ofercie producenta można znaleźć modele o pojemnościach od 3800 aż do 38.000 litrów, przydatnych dla większych gospodarstw zajmujących się produkcją mleka na skalę przemysłową.

Ten rodzaj schładzalnika różni się jednak czynnikiem chłodzącym, którym w tym przypadku jest woda lodowa i to ona schładza mleko do wymaganej temperatury. Cały system wyposażony jest w urządzenia szybko schładzające wodę do temperatury 0 stopni, kiedy to zaczynają w niej powstawać mikrokryształki lodu. Jest ona następnie pompowana do schładzalnika, a polewany nią zbiornik zapewnia większą efektywną powierzchnię chłodzenia. W tym przypadku nabywca także może liczyć na bogate wyposażenie, takie jak:
- dwa otwory spustowe o średnicy 80 mm pozwalające na szybkie opróżnienie całego zbiornika,
- kontrola temperatury mleka z pomocą systemu elektronicznego,
- funkcja głębokiego i szybkiego schładzania bez ryzyka zamarzania mleka,
- dwa regulowane ustawienia temperatury - 3,2 i 1,9 stopnia Celsjusza,
- automatyczny dziennik notujący wszystkie etapy chłodzenia, czyszczenia i ewentualne błędy działania systemu,
- wysoko wydajny generator wytwarzania wody lodowej,
- dwa niezależne obwody chłodzące stosowane w przypadku większych zbiorników o pojemności powyżej 14.000 l,
- podobny do opisanego powyżej system czyszczenia oraz przystosowanie do wykorzystania automatycznych dojarek.

Schładzalniki rurowe
W tym modelu mleko jest schładzane zimną wodą, najlepiej ze studni głębinowej, przepływającą przez system płaszczy zamontowanych w zbiorniku. Umożliwia to wstępne, lecz jednocześnie niezwykle wydajne schłodzenie do 20 stopni, a dopiero później poniżej 10 stopni z pomocą wody lodowej. Schładzalniki rurowe montuje się pomiędzy halą udojową, o której można przeczytać na stronie https://farmpartner.eu/oferta/hale-udojowe/ a właściwym zbiornikiem chłodzącym. Ich zastosowanie daje wiele korzyści, spośród których warto przede wszystkim podkreślić:
- dużą oszczędność energii, wynikającą z zastosowania zimnej wody ze studni,
- możliwość ponownego wykorzystania wody, np. do pojenia lub mycia bydła,
- prostą konstrukcję sprawiającą, że urządzenie nie wymaga demontażu w celu jego konserwacji,
- wyższą jakość schładzanego mleka, które w żadnym momencie nie ma styczności z gumowymi uszczelkami mogącymi zepsuć jego smak,
- brak ryzyka skażenia mleka bakteriami, dzięki obniżeniu jego temperatury natychmiast po dojeniu,
- wybór modeli o różnych pojemnościach dostosowanych do faktycznych potrzeb przyszłych użytkowników,
- możliwość uzyskania dotacji na zakup, urządzenie spełnia bowiem zalecane wymogi ochrony środowiska naturalnego.

Powody, dla których należy schładzać mleko po udoju

Mając do wyboru trzy nowoczesne i funkcjonalne modele schładzalników można być spokojnym o cały dzienny udój mleka, które schłodzone do odpowiedniej temperatury na pewno się nie zepsuje. Jest to aspekt jego produkcji, którego w żadnym wypadku nie wolno pominąć, ma bowiem po udoju temperaturę blisko 35 stopni Celsjusza, sprzyjającą szybkiemu rozwojowi szkodliwych dla zdrowia mikroorganizmów. Dlatego temperaturę należy jak najszybciej obniżyć do zalecanych zakresów pozwalających przechowywać mleko przez dłuższy czas. Zakresy temperatur zalecane przez specjalistów w tej dziedzinie wynoszą:
- 15 stopni, jeśli chcemy je przechowywać do 4 godzin,
- 6-8 stopni umożliwiające bezpieczne przechowywanie przez około 18 godzin,
- 4 stopnie dające możliwość przechowywania nawet przez dobę.
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
świadectwa charakter... Leszno 200
Osiedle lniane?rosza... Leszno 624630
Dwupokojowe mieszkan... Poznań 669541
Trzypokojowe mieszka... Poznań 585081
Trzypokojowe mieszka... Poznań 767620
reklama
reklama
habit
Dostęp do tej części serwisu tylko dla osób pełnoletnich
Czy masz 18 lat lub więcej?
Tak, oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią
Akceptuj i przejdź dalej
Zrezygnuj