Do pracy, szkoły i na weekendPomysł na śniadanie |
16.09.2021. Radio Elka | ||
Dlaczego warto jeść śniadanie? Chociaż nie istnieje sztywna reguła, według której powinno się spożyć pierwszy posiłek, to większość dietetyków jest zgodna - śniadanie najlepiej spożyć do dwóch godzin po przebudzeniu. W ten sposób dostarczamy organizmowi nie tylko niezbędnych składników odżywczych, ale także zmniejsza się uczucie głodu dzięki dostarczeniu odpowiedniej ilości glukozy. Celowe pomijanie śniadań przynosi wiele negatywnych skutków: rozregulowuje się dobowy cykl odżywiania, spowalnia metabolizm, wydłuża czas reakcji organizmu, zaczynają pojawiać się problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi. Bez względu na to, czy sięgniemy po kanapki czy też warstwowe sałatki, należy pamiętać, by poranny posiłek dostarczał około 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Poznaj najlepsze przepisy na pyszne śniadanie w domu i to zabierane z sobą do pracy. Szybkie przepisy na śniadanie Przepis na śniadanie jest prosty: powinno się ono składać z lekkostrawnych, łatwo przyswajanych węglowodanów, które nie tylko zaspokoją pierwszy głód, ale także długo się trawią, zapewniając uczucie sytości. Gwarantują to produkty tłuszczowo-białkowe, warzywa powinny stanowić jedynie dodatek. Unikajmy też spożywania na pierwszy posiłek owoców i cytrusów - te ostatnie jedzone na czczo mogą powodować zgagę, podobnie jak ostre przyprawy typu chili czy czosnek. Najpopularniejsze są kanapki, które można przygotować zaledwie w kilka minut. Sięgając po nie pamiętajmy, aby wybierać produkty najwyższej jakości: pełnoziarniste pieczywo, drobiową wędlinę, pełnotłuste sery oraz zdrowe tłuszcze (takie jak awokado, zielone oliwki czy też prażone ziarna słonecznika). Nie zapominajmy o warzywach - świetnie sprawdzi się pieczony burak, duże ilości sałat czy też różnego rodzaju warzywne pasty. Dużą popularnością cieszy się owsianka - można ją przygotować dzień wcześniej i rano tylko spożyć na zimno lub szybko ją odgrzać. Wystarczy owsiane płatki górskie zalać mlekiem lub napojem roślinnym i dodać do nich ziarna (takie jak nasiona chia, siemię lniane czy też sezam) oraz suszone owoce (morele, śliwki, daktyle). Amatorzy słodkich smaków zamiast cukru powinni sięgnąć po miód, syrop klonowy lub z agawy. Dobrą alternatywą dla płatków owsianych jest ugotowana kasza gryczana, którą blenduje się na gładko i dodaje do niej pokrojone w drobne kawałki sezonowe owoce. Pyszne śniadanie zapewnią również gęste koktajle. Wystarczy jedynie mieć na uwadze, aby większość składników stanowiły warzywa, a owoce były jedynie delikatnym uzupełnieniem. Co możemy wykorzystać? Jarmuż, różnego rodzaju sałaty, szpinak, seler naciowy, brokuły, liście kapusty czy też ogórki. Do nich dodajemy ulubione owoce (banany, kiwi, mango, kawałki jabłek lub gruszek), ziarna (płatki owsiane, siemię lniane, nasiona chia, len itp.) oraz odrobinę wody, mleka lub ulubionego napoju roślinnego. Takie koktajle są lekkostrawne, zawierają duże ilości sycącego błonnika i jednocześnie stanowią prawdziwą bombę witaminową. Zobacz także: Śniadanie - przepisy Akademii Smaku Posiłki do pracy Śniadanie jedzone w biegu, kupione na szybko w pobliskim sklepie drożdżówki czy też słodka kawa nie są najlepszym rozwiązaniem, bo często zawierają spore ilości cukru, który zapewnia jedynie krótkotrwałe uczucie sytości. Gwałtowny wyrzut insuliny we krwi i następnie jej nagły spadek nie tylko niekorzystanie wpływa na nasze samopoczucie (odczujemy zmęczenie, rozdrażnienie i spadek koncentracji), ale także przyczynia się do zaburzeń pracy metabolizmu. Jak powinny zatem wyglądać posiłki do pracy, które będą nie tylko zdrowe, ale także sycące i smaczne? Doskonale sprawdzą się sałatki zapakowane w słoik - przygotowuje się je warstwowo - są nie tylko atrakcyjne pod względem wizualnym, ale także łatwo się je przechowuje. Sos wystarczy zabrać do małego pudełeczka lub słoiczka i wymieszać z pozostałymi składnikami tuż przed posiłkiem. A co powinno się znaleźć w takim słoiku? Przede wszystkim różnego rodzaju kasze, kolorowe warzywa, kawałki pieczonego mięsa oraz sporo przypraw, które nadadzą sałatce charakteru. Kolejnym pomysłem na śniadanie jest przyniesienie domowych tortilli wypełnionych zdrowym warzywno-mięsnym farszem. Można je spożywać zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu w piekarniku lub mikrofalówce. Decydując się na tego typu danie pamiętajmy, by wybrać pełnoziarniste placki oraz dodać do tortilli prażone ziarna, np. dyni lub słonecznika, które nadadzą przyjemnej chrupkości. Ciekawym rozwiązaniem jest również zabranie przygotowanych dzień wcześniej warzywno-jajecznych muffinek - warto do nich dodać spore ilości szpinaku, papryczki i koziego sera. Dobrze sprawdzają się własnoręcznie przygotowane pasty - zarówno jajeczne, warzywne, jak i twarogowe, które można spożyć ze świeżym pieczywem. Zobacz także: Pomysły na posiłki do pracy Pyszne śniadanie w domu Przygotowanie pysznego śniadania w leniwy sobotni poranek może przeobrazić się w nowy, przyjemny weekendowy rytuał. Wielu z nas ma więcej czasu, by poświęcić go na zrobienie bardziej urozmaiconego posiłku. Własnoręcznie upieczone bułeczki, tosty podane z domową konfiturą czy też chrupiące wytrawne gofry zachwycą niejednego domownika. Nie masz pomysłu na przepis na śniadanie? Próbuj wykorzystać wszystkie resztki w lodówce - z jajek i lekko zwiędłych warzyw można przygotować aromatyczną szakszukę, zaś z mąki wyczarować naleśniki z warzywnym farszem. W sezonie letnim warto pokusić się o zrobienie razowych placuszków z letnimi owocami (doskonale pasują tutaj truskawki, maliny, borówki i jagody). Stare pieczywo świetnie sprawdzi się w roli grzanek - wystarczy dodać do niego pastę guacamole lub fasolową. Śniadanie jest posiłkiem, o który powinniśmy szczególnie zadbać. Dostarcza nam energii i pozwala zadbać o zdrową sylwetkę. Z kolei mnogość rozmaitych pomysłów na śniadanie sprawia, że nasze menu będzie urozmaicone i zaspokoi kulinarne gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. |
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama