Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.
Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
wykrywanie botów i nadużyć w usługach
pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)
Podstawy prawne przetwarzania danych
marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
prawo żądania sprostowania danych,
prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
forma pisemna Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno
Informacje dodatkowe Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
W Zespole Szkół im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie odbył się we wtorek, 7 marca Festiwal Kulinarny. Nie zabrakło pysznych dań, konkursu kulinarnego i pokazów gotowania, a przede wszystkim radości na twarzach degustujących.
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
Ostatni Festiwal Kulinarny w Nietążkowie odbył się w 2019 roku. Po tak długiej przerwie konkurs cieszył się więc sporym zainteresowaniem, zwłaszcza gości, którzy nie mogli doczekać się, by spróbować przygotowanych przez uczniów szkoły potraw. Pierwszym etapem zmagań była jednak rywalizacja trzech drużyn w formule Black Box. Składy ekip wylosowane zostały przed rozpoczęciem ze zgłoszonych zawodników. Zespoły musiały przygotować dania
złożone z wylosowanych składników. Tematem przewodnim były ryby. Każda ekipa otrzymała inną, a były to: dorsz, łosoś i pstrąg. Łatwo więc nie było, tym bardziej, że na przygotowanie potraw było tylko 50 minut.
W czasie, gdy uczestnicy konkursu gotowali przed zaproszonymi gośćmi zaprezentował się Patryk Wróblewski z restauracji Toscania, który dał pokaz przygotowywania risotto z pietruszkowym pesto i wędzonym twarogiem z karmelizowaną gruszką. Potem przyszedł czas na degustacje potraw i oczekiwanie na wyniki konkursów.
Największe uznanie jury zyskało danie przygotowane przez drużynę w składzie: Małgorzata Korytowska (pedagog z ZSP w Nietążkowie), Karolina Ratajczak (z Nietążkowa), Marcel Tadeusz (SP w Starym Bojanowie) i Katarzyna Skowron (ZSP w Nietążkowie). - Przygotowaliśmy dorsza w sosie porowym. Do tego podamy ryż na sypko, a także dorsza przygotowanego w piekarniku z surówką, szpinakiem i serem feta, a na deser ciasto francuskie z jabłuszkiem - opowiada Małgorzata Korytowska. - Ryba ma swój charakterystyczny zapach i smak i to stanowi pewien problem. Myślę, że będzie smacznie, por nie zabije smaku ryby, ale będzie wyczuwalny. Jest super, podoba mi się - dodaje Katarzyna Skowron.
Drugim elementem festiwalu był konkurs na “Najsmaczniejszą Potrawę”. Tutaj spośród dań przygotowanych przez uczniów, w głosowaniu wszystkich gości, najwięcej głosów otrzymał makaron z borowikami przygotowany przez Kajetana Neumana. Z kolei spośród dań przygotowanych przez nauczycieli i gości najsmaczniejsze okazały się klopsiki w wersji Marcela Tadeusza, dla którego była to już druga tego dnia nagroda główna.
1. Dodane przez obserwator z Śmigla, w dniu - 08-03-2023 15:22 Czyżby szkoła w Nietążkowie po roku 2019, kiedy wydawało się, że całkowicie zerwała z oświatą rolniczą znowu będzie kształcić narybek do Kół Gospodyń Wiejskich. Bo z tego przed laty słynęła.. Doszła do wniosku, że kształcenie żołnierzy i uczenie ich jedynie gotowania grochówki. To mało ambitne. Lepiej później niż wcale. Może po latach mocno chudych powróci dawna świetność tej szkoły.
2. Dodane przez Absolwentka T Rol. - 3, w dniu - 08-03-2023 15:27 Gratuluję Festiwalu! Dzieje się. Miło wspominam tę szkołę z lat 80 - 90. Czas ucieka, szkoła przebranżowiona, ale nadal dobrze uczy i wychowuje. Nie wiem czy jest istniej, na jednej ze ścian, taki cytat: Kochałem najlichsze źdźbło trawy. I człeka, co z losem się zmaga. J. Kasprowicz. Pamiętam tę sentencję do dziś i idę z nią przez życie.
3. Dodane przez Obiektywny, w dniu - 08-03-2023 15:28 Wielki czas żeby w tej szkole robić i uczyć czegoś pożytecznego. A nie tylko bawić się w filmowanie i robienie zdjęć. Już dawno powinno się skończyć z nauczaniem fikcji jak szkoła filmowa czy szkoła lotnicza .Te mundurowki są potrzebne tej szkole jak piąte kolo do wozu .
4. Dodane przez Do 1, w dniu - 08-03-2023 17:07 Jestem absolwentką tej szkoły - 1990. Ukończyłam AR, UAM, podyplomowe na Politechnice To była dobra szkoła. I nawet jeśli ludzie chcieli po niej budować dobre relacje, rozwijać pasje w ramach Kół Gospodyń Wiejskich to bdb. Mają przyjaciół, wsparcie. Pozdrawiam wszystkich absolwentów.
5. Dodane przez jarek, w dniu - 08-03-2023 17:32 Do kom 4 Dobrze ,że piszesz ,że to była dobra szkoła. Bo ona rzeczywiście była dobra jako rolnicza. A potem ją przemianowano na mundurówki coś na podobieństwo krzyżówki psa z wydrą. I zaczęli przychodzić do niej tacy co dopalacze i po nich do stawu włazić.W 1,5 metrowy muł. A nauka im w głowie żadna A wyniki szkoły w plepiscytach szkół wielkopolski na samym dole tabeli lub jeszcze gorzej poza klasyfikacją.
6. Dodane przez Mohabe, w dniu - 08-03-2023 18:36 Jak czytam, ci dla których kopanie tej szkoły i jej uczniów to życiowy cel i jedyny sens istnienia, cały czas są na czuwaniu. Pozostaje przy akompaniamencie głośnego śmiechu do rozpuku, czekać aż paluchy albo nóżki się wreszcie połamią... Jesteście wtórni od wielu lat i żałośni od zawsze.
7. Dodane przez Aga, w dniu - 08-03-2023 19:44 Do kom.5 Ty to tu już nie pierwszy raz piszesz durne komentarze jesteś gościu jedną i tą samą osobą tylko imionka zmieniasz!do studniówki też łatki doklejałeś.
8. Dodane przez pracownica szkoły, w dniu - 08-03-2023 20:12 Mohabe z komentarza nr 6.. Jest jedno i tylko jedne wyjście z tej niemocy. szkoły. Uczyć, uczyć i jeszcze raz uczyć. A nie tylko pijar, TV, propaganda i zamiana rzeczywistości realnej w wirtualną.. A będzie tylko dobrze..Nikt za Was tego nie zrobi Trzeba zakasać rękawy i wziąść się do prawdziwej i rzetelnej nauki, a nie nieustanne obrażanie się na dobre rady.
reklama
9. Dodane przez dobra rada, w dniu - 08-03-2023 20:37 Ta szkoła już na zawsze powinna zostać szkołą nauczania gotowania, pieczenia i smażenia. A ambicje by być dobrym Liceum trzeba schować i zapomnieć. Czy nie lepiej by się czytało ,że szkoła zajęła pierwsze miejsce w konkursie "Mistrz patelni" Aniżeli ostatnie miejsce, jak obecnie, w kategorii wyników nauczania.
10. Dodane przez mgr gotowania, w dniu - 09-03-2023 01:05 Można tu też naukowo popracować np badać wpływ kierunków wiatru i nasycenia powietrza parą wodną na twardość i smakowitość kotleta schabowego.
11. Dodane przez uczennica była, w dniu - 09-03-2023 11:50 Zamiast pokazu gotowania powinni zrobić pokaz uczenia się. Bo z nauką w tej szkółce krucho. Miejsca w rankingach o tym świadczą.
12. Dodane przez Jeremi, w dniu - 09-03-2023 12:08 Nie ma na świecie nigdzie takiej populacji ,w której wszyscy nadawali by się do nauczania na poziomie licealnym . Tylko w Polsce chciano pozamieniac szkoły zawodowe na licea ogolnoksztalczace. Tylko zapomniano o jednym ,że nie wszyscy uczniowie są w stanie opanować wymogi jakie stawia program tych szkół. Żeby z tego wybrnąć z roku na rok obniżano wymogi na egzaminach dojrzałości. Dalej ,żeby cokolwiek zrobić z tymi słabymi absolwentami tych słabych Liceów to potworzono całe masy pseudo uczelni .Gdzie studiowanie polegało jedynie na płaceniu na czas czesnego . Zlikwidowano tym samym bardzo wiele bardzo dobrych szkół zawodowych ,które kształciły młodzież zarówno na poziomie zasadniczym i średnim. A późniejsi absolwenci tych udawanych uczelni zasilali markety albo wyjeżdżali na popilarny w Anglii zmywak .W powiecie danym zdolnej młodzieży, która mogłaby opanować program nauczania do liceum jest może 5 -10%. tj około 150-200 osób w danym roczniku .Tak więc jedno LO w powiecie zupełności wystarczyłoby. Reszta powinna uczyć się zawodów. W Nietazkowie gotowania i szycia i dojenia krów. A W Ratajczaku spawania , murowania ,tynkowania .
Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji wypowiedzi, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy nie będą publikowane.
Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
Zdjęcia dodawane przez użytkownika muszą dotyczyć tematu artykułu, należy wpisać także do nich komentarz aby uzasadnić ich publikację.
Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji zdjęć, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
Zdjęcia z komentarzem zawierającym wulgaryzmy nie będą publikowane.
Zdjęcia i ich komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.