Najważniejsze witaminy, których może brakować nam jesienią |
30.08.2023. Radio Elka | ||
Witamina D3 - dlaczego jesienią jej brakuje? Jedną z substancji, których brakuje jesienią, jest witamina D zwana też witaminą słońca. Uczestniczy ona we wchłanianiu wapnia i fosforu, przez co odgrywa ważną rolę podczas wzrostu i rozwoju kości i zębów. Jej niedobór może skutkować pogorszeniem odporności, skurczami mięśni, przewlekłym zmęczeniem i osłabieniem. Naturalnie witamina ta jest wytwarzana w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Aby było to możliwe, konieczny jest bezpośredni kontakt z promieniowaniem UVB. Intensywność syntezy zależy od pory roku. W Polsce, przy standardowej pogodzie, odpowiednia ilość witaminy D powstaje w skórze od kwietnia do końca września. Oznacza to, że jesienią naturalna synteza nie jest wystarczająca w naszym klimacie. Dlatego witamina ta powinna być suplementowana od września do maja. Antyoksydanty - witamina A, C i E Najwięcej antyoksydantów znajduje się w surowych owocach i warzywach. W trakcie obróbki termicznej niszczy się dużą część przeciwutleniaczy. Dość często jesienna dieta składająca się z gotowanych lub pieczonych składników nie dostarcza wystarczającej ilości tych witamin. W czasie chłodniejszych miesięcy rzadziej sięgamy po surówki i świeże owoce, ponieważ bardziej służą nam rozgrzewające ciepłe potrawy. Rozwiązaniem jest dostarczanie witamin A, C i E w formie suplementów diety. W ten sposób zadbasz o to, by nie zabrakło ci cennych składników, które korzystnie wpływają na twoje zdrowie. Silne przeciwutleniacze pomagają utrzymać zdrowie poprzez ograniczenie namnażania się wolnych rodników w organizmie. Dzięki temu organizm skutecznie walczy z wirusami i bakteriami, co poprawia odporność i zmniejsza częstotliwość zachorowań na sezonowe infekcje. Witaminy z grupy B dla wsparcia układu nerwowego Chandra i pogorszenie nastroju jesienią to symptomy, które mogą być związane z niewystarczającą podażą witamin z grupy B. Niedobory mogą skutkować sennością, nerwowością i osłabieniem, ponieważ składniki te pośredniczą w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Wpływają także na kondycję skóry i błon śluzowych. Dlatego warto zadbać o zbilansowaną dietę. Jesienią spożywaj takie produkty jak: wątróbka, nabiał, jaja, ryby, pieczarki, płatki owsiane oraz orzechy. Sezonowe niedobory świeżych owoców i warzyw w diecie to częsta bolączka jesienią. Nie musi jednak oznaczać pogorszenia odporności i samopoczucia. Zadbaj o swoje zdrowie i starannie planuj posiłki. W razie potrzeby wesprzyj naturalne funkcje organizmu, włączając suplementację witaminą A, C, E i witaminami z grupy B. Nie zapomnij też o witaminie D3, która od września do maja powinna być przyjmowana w odpowiednich dawkach. |
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama