Sukces Firmy Słomiński w jubileuszowym rokuPasztet z kaczki z morelą najlepszy w kategorii smak innowacji |
05.12.2024. Radio Elka | ||
FIRMĘ SŁOMIŃSKI w 1904 roku założył Gracjan Słomiński, mistrz rzeźnicko-wędliniarski. Wraz z żoną i dziećmi przybył z Wielichowa do Kaszczoru, który zamieszkany był wówczas głównie przez obywateli Niemiec. Gracjan Słomiński kupił dom przy ul. Cysterskiej, gdzie rozpoczął swój interes, choć wielu nie wróżyło mu udanego biznesu. Stało się jednak inaczej. Proponowane przez niego wyroby ze względu na swój wysublimowany smak zdobyły ogromne uznanie, którym FIRMA SŁOMIŃSKI cieszy się niezmiennie od 5 pokoleń (w tym roku obchodzi swój jubileusz - 120 lat). Obecnie oferowane przez firmę produkty nawiązują do wieloletniej tradycji, lecz rodzinna firma na tym nie poprzestaje… wciąż szuka nowych smaków. - Zawsze bardzo ciekawi mnie podejście do produktów mięsnych w innych krajach, szczególnie interesujące są wędliny z krajów południowych. Tak właśnie powstał pasztet z kaczki z morelą - wyjątkowe połączenie intensywnego smaku kaczki ze słońcem moreli - przyznaje Dominik Słominski-Fabiś, właściciel firmy. To właśnie ten pasztet zdobył uznanie podczas tegorocznej edycji Prestiżowego Konkursu ”Smak Jakości”, organizowanego przez miesięcznik Rzeźnik Polski pod patronatem Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Zgłoszonych zostało ponad 100 produktów od 35 producentów, a wspomniany pasztet produkowany przez FIRMĘ SŁOMIŃSKI OD 1904 zachwycił jury i zwyciężył w kategorii ”Smak Innowacji”. Produkt cechuje się wysoką zawartością mięsa z kaczki (aż 77%) oraz delikatnością i intensywnym smakiem. Idealnie komponuje się z owocową nutą moreli, tworząc produkt o subtelnym smaku, który jednocześnie zaspokaja wymagania współczesnych konsumentów poszukujących nowych doznań kulinarnych. Podobne doznania smakowe gwarantuje nowa linia ”produktów śródziemnomorskich”. Wyjątkowy smak karczki, schabu czy też polędwiczki uzyskiwany jest poprzez aromatyczne przyprawy pochodzące z Basenu Morza Śródziemnomorskiego. Każde z tych mięs jest jednocześnie delikatne i pełne charakteru. Rodzinna firma stawia nie tylko na produkty najwyższej jakości, ale również na ekologię. Piec, zielona energia, farma fotowoltaiczna, błękitne paliwo - mają na celu zmniejszyć ślad węglowy. Firma często angażuje się w lokalne inicjatywy mające na celu dbanie o środowisko, m.in. brała udział w wielkim sprzątaniu Jeziora Wieleńskiego. |
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama