Festyn na stadionie w MochachPrzemęt Szparagową Stolicą Polski |
15.06.2025. Radio Elka, Jarek Adamek | ||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: ![]() O tym, że Przemęt ze szparagów słynie, wiadomo już od dawna, ale teraz ranga gminy została oficjalnie potwierdzona przez Polski Związek Producentów Szparaga, a właściwie działającą przy nim kapitułę, która empirycznie wykazała, że właśnie z Przemętu pochodzi co szóste wyprodukowany w Polsce szparag. -Mamy największy w kraju aerał upraw: to ponad 430 hektarów i ponad 40 producentów - mówi Janusz Frąckowiak, wójt Przemętu. Smaczne, aromatyczne warzywa są coraz bardziej popularne wśród smakoszy: można je gotować, piec, smażyć, a nawet dodawać do deserów. Pokazało to kilkanaście kół gospodyń wiejskich, które wzięły udział w konkursie „Szparagowa doskonałość”, w którym trzeba było wykonać tartę ze szparagami oraz deser, którego elementem będzie właśnie szparag. Najlepsze okazało się KGW z Wijewa, którego mus truskawkowo-szparagowy w czekoladą w bezie zawojowało jury, na czele którego stanął znany telewizyjny szef kuchni Mateusz Gessler. Mistrz urządził też pokaz kulinarny, podczas którego przyrządził risotto szparagowo-truflowe. Szparagi królowały też na stoiskach kół gospodyń: podawano je - nota bene w przystępnych cenach - na ciepło i zimno, jako przetwory, a nawet w postaci nalewki. Swoje stoisko mieli także producenci szparagów, prezentujący technologiczne nowinki. -Tegoroczny, kończący się już sezon, był ciężki ze względu na pogodę, szparagi wolno rosły, jakość nie jest najlepsza, a ceny dość wysokie - mówi Tomasz Spiżewski z Polskiego Związku Producentów Szparaga - ale trzeba przyznać, że mimo to rolnikom udało się spiąć koniec z końcem. Członkowie PZPS do odwiedzin w gminie Przemęt zaprosili też przedstawicielki branży szparagowej z odległych Chin, które uczestniczyły w nadaniu tytułu Szparagowej Stolicy Polski.
reklama
reklama
|
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL![]()
|
reklama
reklama