Wielkie grillowanie czas zacząćWielkie grillowanie |
03.05.2008. Radio Elka, Hania Ciesielska | |||||||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: ![]() Od wczesnej wiosny do późnej jesieni, gdy tylko pozwala na to pogoda, nad miejscami przeznaczonymi do wypoczynku, unoszą się smakowite zapachy. Żeby jednak można było wrzucić coś na ruszt, potrzebny jest grill. Mogą być one różne, od dużych, murowanych grilli ogrodowych, po małe i lekkie, takie, które można zabrać ze sobą nad rzekę czy też jezioro. Wiosną sprzedaż grilli gwałtownie rośnie. Jakie są najczęściej kupowane? Jak się okazuje zależy to od potrzeb i zasobności kieszeni kupujących. - Faktycznie, grille sprzedają się coraz lepiej. Teraz najlepiej schodzą grille z przykrywkami, osłonięte od wiatru i dymu, na kółeczka i z półkami - informują sprzedawcy. Za te największe ruszty trzeba zapłacić nawet kilkaset złotych. Sporym zainteresowaniem cieszą się jednak również małe i tanie grille walizkowe takie, które można zapakować do samochodu i zabrać w plener. - Jako paliwo klienci chętniej wybierają zwykły węgiel drzewny. Nie tylko dlatego, że jest tańszy od brykietu, ale także łatwiej się go rozpala - mówi specjalista. Zdaniem handlowców hitem tegorocznego sezonu będą grille kominowe. Są one całkiem spore, więc nadawały będą się głównie do przydomowych ogródków. W ich przypadku najistotniejsze jest jednak to, że palenisko jest umieszczone nisko i osłonięte kominem. Umieszczone na ruszcie produkty ogrzewane są jedynie przez gorące powietrze wydobywające się z komina. Do dobrej zabawy w gronie przyjaciół nie potrzebny jest jednak wcale grill. Tradycjonalistom wystarczy bowiem ognisko, zaostrzone patyki i kiełbaski. Ich zdaniem takie smakują najlepiej. (mai)
reklama
reklama
reklama
|
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL![]()
|
reklama
reklama