Wspomnienia o twórcy pszenżytaWspomnienia o twórcy pszenżyta |
08.05.2008. Radio Elka, Hania Ciesielska | ||||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: ![]() Towarzystwo im. Melchiora Wańkowicza propaguje wiedzę o wybitnych postaciach związanych z Jerką i jej najbliższą okolicą. Pomysł przygotowania książki o prof. Wolskim narodził się w niespełna rok po jego śmierci. Nina Piotrowiak, jako członek Towarzystwa i dziennikarz, podjęła się zebrania i zredagowania wspomnień o nim. - Każdemu, kto jest związany z rolnictwem, nazwisko profesora Tadeusza Wolskiego jest znane. To twórca wielu znakomitych odmian zbóż, w tym pszenżyta, co było wynalazkiem na miarę Nagrody Nobla - powiedziała autorka. Redaktor Stefan Bratkowski, który zainteresował się pracą Profesora w latach siedemdziesiątych, nazwał go „twórcą chleba naszego powszedniego”. Wiedzę o jego osiągnięciach propagował na łamach prasy, podobnie jak red. Andrzej Zalewski (na zdj. z Niną Piotrowiak) w radiu i telewizji. Profesor Tadeusz Wolski przez wiele lat był głównym hodowcą zbóż w Choryni. Kontynuował pracę, którą rozpoczął w 1880 jego pradziad Aleksander Janasz. Wolski był bez reszty oddany swojej pracy. Jego współpracownicy, rodzina i przyjaciele, z którymi spotkała się autorka, podkreślali, że Wolski był niezwykłym człowiekiem. Był pasjonatem i potrafił zarazić swoją pasją innych. - Wszyscy wspominają go bardzo serdecznie, wielu jako swojego nauczyciela, wszyscy jako wspaniałego hodowcę - opowiada Piotrowiak. - Był bardzo zaangażowany w to, co robił, a do tego miał tzw. „nosa hodowlanego”. Zawsze jednak podkreślał, że jest to praca zespołowa. Tworzył zespoły hodowlane w kilku stacjach hodowli roślin, świetnie nimi kierował, doceniając zawsze zaangażowanie swoich pracowników. Promocja książki pt: „Profesor Tadeusz Wolski we wspomnieniach" odbędzie się dziś w Dańkowie w rodzinnym dworze profesora. (emi) ![]()
reklama
reklama
|
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL![]()
|
reklama
reklama