Wygrała wątróbka i pieczone jabłkaWygrała wątróbka i pieczone jabłka |
| 19.04.2013. Radio Elka, Monika Kaczmarska-Banaszak | ||||||||||||||||||||||||
| Dyżurny reporter: Festiwal składał się z dwóch etapów. Pierwszy to gotowanie na żywo. Rywalizowały ze sobą trzy zespoły. W skład każdego wchodził przedstawiciel tutejszego lokalu gastronomicznego, reprezentantka Koła Gospodyń Wiejskich i uczennica Technikum Żywienia. Zawodnicy nie znali się wcześniej, a mieli tylko 50 minut na przygotowanie potraw. 667 70 70 60- Produkty są bardzo różne. Formuła konkursu - black box - polega na tym, że przygotowujemy w trzech zamkniętych koszykach różnego rodzaju produkty i zespoły, które wylosują dany koszyk to osoby, które wcześniej ze sobą nie współpracowały. Muszą się tak dogadać, aby stwierdzić, czy te produkty, które mają wystarczą im do przygotowania pewnych potraw - mówi dyrektorka ZSP w Nietążkowie, Arleta Adamczak-Puk. Jurorzy oceniali organizację pracy, podanie potrawy i jej smak. Drużyny musiały się porozumieć, co chcą przygotować z wylosowanych składników. Wygrał zespół Krystyny Blimel, Roberta Kasperskiego i Agnieszki Ruskowiak, którzy wylosowali wątróbkę, filet z indyka i jabłka. Drużyna przyrządziła m.in. jabłka zapiekane z białym serem, miodem, cukrem i masłem, na wierzchu znalazły się podsmażone pomarańcze oraz kruszonka. Pozostałe zespoły zajęły równorzędne drugie miejsce. Byli to: Paweł Smelkowski, Bogumiła Rozwalka i Magdalena Nowak, którzy wylosowali szpinak, ziemniaki, śledzie i dorsza oraz Piotr Ratajczak, Urszula Jąder i Adrianna Kośmider, którzy przygotowali m.in. eskalopki z polędwicy, smażone jabłka i kluski serowe. W osobnym konkursie mogli wziąć udział uczniowie czy mieszkańcy gminy Śmigiel. Potrawy związane z kuchnią regionalną, wystawiono do degustacji publiczności, która to swoimi głosami wybrała najsmaczniejsze. (mon)
reklama
reklama reklama
reklama
| ||||||||||||||||||||||||
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL![]()
|
reklama
reklama














Serniki, pyry z gzikiem, a nawet czernina - gościły wczoraj na stołach w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Nietążkowie. Wszystko za sprawą trzeciej edycji "Festiwalu Kulinarnego". W tym roku postawiono na potrawy wielkopolskie. 
667 70 70 60










