Wystawa z aromatem herbatyWystawa z aromatem herbaty |
05.06.2013. Radio Elka, Monika Kaczmarska-Banaszak | |||||||||||||
Dyżurny reporter: Napój, który serwowano we wtorkowe popołudnie to herbata ulung, leciutko fermentowana dla utraty goryczki. Pije się ją w malutkich filiżankach, a raczej smakuje, bo herbata nie jest sposobem na gaszenie pragnienia. W klimat herbaciarni wprowadziła zwiedzających Anna Krysztofiak, która przed ceremoniałem, zagrała na starej chińskiej cytrze.![]() - To, co cechuje przygotowanie herbaty, to spokój i opanowanie. Nie powinno być makijaży, agresywnych perfum, agresywnych kolorów, bo to koliduje z przeżyciem smaku. Ten smak jest delikatny, więc i otoczenie nie powinno przyćmiewać tego smaku. Trzeba rozgrzać naczynia, bo wtedy one oddają więcej aromatu, zarazem je wyparzamy, więc jest to zabieg higieniczny. To jest bardzo proste w porównaniu z przygotowaniem japońskiej herbaty, gdzie czytałam, że jest nakaz bycia smutnym; w Chinach przeciwnie, i na Tajwanie, ludzie chcą się śmiać, chcą mieć przyjemność z picia herbaty. Dlaczego mają myśleć o przemijaniu? Co naród to obyczaj - mówiła Anna Krysztofiak i zaznaczyła, że woda do parzenia herbaty nie może być byle jaka, najlepsza jest źródlana. Pierwszy napar wylewa się do śmieci, żeby herbata nie miała goryczki, w ten sposób usuwa się także część kofeiny i zanieczyszczeń. ![]() (Fot. M. Kaczmarska-Banaszak) Publiczność miała okazję posmakować napoju. - To inny smak, niż herbata, którą pijamy na co dzień, pewnie dlatego też, że inaczej przyrządzona. My parzymy krótko i szybko, a tutaj jest cała ceremonia - mówili goście - Rewelacyjny smak, trochę podobny do zielonej herbaty, z lekką goryczką, coś egzotycznego. Wystawa to jednak trzydzieści wyjątkowych fotografii, ukazujących Tajwan poprzez bogatą kulturę, niezwykłą przyrodę i ciekawych ludzi (autorami zdjęć są: Chen Chih-hsiung, Huang Ting-sheng, Chi Po-lin oraz Liu Chen-hsiang). Otwarcie ekspozycji uświetnił Yang Chung-Chih, dyrektor działu informacji Biura Gospodarczego i Kulturalnego Tajpej w Polsce. Wystawę można zwiedzać do końca lipca br., w siedzibie Muzeum Regionalnego w Kościanie. (mon)
reklama
|
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL![]()
|
reklama
reklama