I Akademia Wizerunku "Zostań Gwiazdą Karnawału" |
29.11.2013. Radio Elka | ||
Codzienne, wyczerpujące treningi w Eden Green Spa&Sport powodują, iż na twarzach uczestniczek często pojawiają się pot i łzy, które dodają im przede wszystkim energii i motywacji do dalszego działania. Oprócz godzinnych zajęć na siłowni z trenerem nasze finalistki uczestniczą również w zorganizowanych zajęciach fitnessowych takich jak STEP, ABT oraz INDOOR CYCLING. Wszystkie ćwiczenia ukierunkowane są indywidualnie na cele każdej z Pań. Po kilku godzinach wzmożonych treningów sprawnościowych na uczestniczki czekają błogie chwile relaksu i odprężenia w Strefie Relaksu w Eden Green Spa&Sport Club. Są to chwile w który Panie odpoczywają, by kolejnego dnia rozpocząć kolejną serię ostrych treningów. Oprócz wysiłku istotne jest prawidłowe odżywianie. O tą część matamorfozy zadba dietetyk Natur House - mgr Monika Otocka. Przez miesiąc finalistki będą stosować się do skomponowanego przez Panią dietetyk jadłospisu, wspomagając organizm odpowiednią, naturalną suplementacją. W Polsce problem otyłości z roku na rok narasta. Jest to głównie spowodowane nieprawidłowym komponowaniem jadłospisu. Powszechnie wiadomo, że skuteczna dieta musi być zbilansowana. Powinna zawierać kompleks witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mamy sześć podstawowych grup produktów, które powinny się znaleźć w jadłospisie, byśmy mogli cieszyć się zdrowiem i dobrą formą. Pierwsza z nich to produkty zbożowe (węglowodanowe). Stanowią one największą część naszego „talerza”. Węglowodany to główne źródło energii, zatem powinny występować w każdym posiłku w ciągu dnia. W jadłospisie należy stosować ich urozmaicone rodzaje - pieczywo, kasze, płatki zbożowe, musli, makarony. Zaleca się, aby produkty te były jak najmniej przetworzone, a pieczywo pochodziło z jak najmniej przetworzonych mąk gruboziarnistych, razowych, które są jednocześnie źródłem węglowodanów złożonych (skrobi) i błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego. Kolejna grupa to warzywa i owoce. Są one bogatym źródłem witamin (zwłaszcza witaminy C, beta-karotenu i innych karotenoidów), soli mineralnych i błonnika. Witaminy i flawonoidy w nich zawarte mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Potas, występujący w sporych ilościach w warzywach, obniża ciśnienie krwi. Błonnik nie tylko reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom, ale także obniża stężenie cholesterolu w surowicy krwi i poprawia tolerancję glukozy oraz zapobiega nowotworom jelita grubego. Pamiętajmy o mleku i przetworach mlecznych, które są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że pełnotłuste produkty mleczne zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych nasyconych, dlatego ich spożywanie należy szczególnie kontrolować. Następną grupę tworzą produkty białkowe - mięso (czerwone, drób) i przetwory, ryby, jaja powinny być spożywane jeden raz w ciągu dnia. Są one produktami bogatymi w łatwo przyswajalne żelazo, pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B - głównie wit. B12, B6, PP. Należy wybierać chude gatunki i spożywać je z umiarem. Ryby i drób zawierają mniej tłuszczów nasyconych, a więcej nienasyconych w porównaniu z mięsem czerwonym. Spożywanie ryb, szczególnie morskich co najmniej 2 razy w tygodniu, zamiast mięsa jest korzystne ze względu na obecność w nich nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3, które np. u dzieci są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju, w tym rozwoju mózgu i procesów widzenia. Nie zapominajmy o tłuszczach, które obok węglowodanów stanowią główne źródło energii. Tłuszcze roślinne mają duże znaczenie w prawidłowej diecie dzieci przede wszystkim ze względu na zawartość w nich niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Nie można zapominać, że tłuszcze to produkty wysokoenergetyczne, stanowiące o kaloryczności potraw. Z tego względu ich ilość musi być indywidualnie dopasowana. Zaleca się spożywanie tłuszczów roślinnych, w tym olejów: słonecznikowego, sojowego, rzepakowego, a także oliwy z oliwek oraz miękkich margaryn wysokiej jakości (bez kwasów trans). Bardzo ważną rolę w diecie odgrywa woda, gdyż jest jednym z najważniejszych składników organizmu, stanowi około 60% masy ciała; jest niezbędna dla jego prawidłowego funkcjonowania. Według najnowszych zaleceń należy dostarczać organizmowi około 2 litrów wody dziennie. Najbardziej uniwersalną i odpowiednią dla wszystkich grup ludności jest woda mineralna i źródlana o niskim bądź średnim stopniu mineralizacji. Komponując jadłospis zawsze starajmy się dostarczyć organizmowi wszystkie składniki odżywcze w ilościach i proporcjach odpowiadających jego potrzebom. Dzięki tak zbilansowanej diecie zyskamy zdrowie, młodość i piękny wygląd, a dodatkowo pozbędziemy się zbędnych kilogramów. Jeśli mamy problem ze skomponowaniem jadłospisu warto poradzić się dietetyka. Finalistki trwającej właśnie metmorfozy skorzystały już z takiej porady i zmieniają złe nawyki żywieniowe w oparciu o jadłospis utworzony przez p. Monikę Otocką, dietetyka Naturhouse, uwzględniający intensywne treningi w Edengreen Spa & Sport Club. Zespoł Natur House oraz Eden Green Spa & Sport Club trzyma kciuki za finalistki i niecierpliwie oczekuje efektu końcowego! Efekty metamorfozy będą zaprezentowane 14 grudnia 2013 roku w Cinema 3D na pierwszych urodzinach kina. Zapraszamy bardzo gorąco! |
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama