La Calma: jak dobrze zjeść i... schudnąć |
04.03.2014. Radio Elka | ||
Mimo to nie chcielibyśmy porzucać życiowych przyjemności, takich jak zjedzenie czegoś smacznego w dobrej restauracji. Właśnie z myślą o takich klientach leszczyńska restauracja La Calma przygotowała specjalną ofertę: menu fitness. To potrawy, które znajdą się w karcie, a które od znanych i lubianych przysmaków lokalu przy Grodzkiej różnić się będą zmniejszoną zawartością kalorii. - Pomysł wziął się z życia, a konkretniej z mojego życia - mówi właściciel La Calmy Waldemar Kaniewski - zauważyłem, że z powodu ciągłej obecności w kuchni i próbowania potraw nieco mi się przytyło. Pan Waldemar waży obecnie 88,5 kilogramy; postanowił w ciągu dwóch miesięcy „zejść” o 10 kilo. Usiadł więc do stołu ze swoim szefem kuchni i zaprzyjaźnionym dietetykiem i w ciągu kilku godzin dyskusji opracowali menu fitness. - Początkowo byłem przekonany, że nie da się i dobrze zjeść, i schudnąć - przyznaje - ale mój szef kuchni Patryk Wróblewski „wyczarował” takie dania, że byłem zdumiony. Dań w ogóle będzie kilkadziesiąt - ponieważ jednak La Calma chlubi się tym, że kartę zmienia często w zależności o sezonu będą one pojawiać się w różnych konfiguracjach. Wszystkie zostały opracowane we współpracy kucharza i dietetyka. W ten sposób powstała propozycja, jakiej w Lesznie nie ma żaden lokal. - Dania będzie można zarówno zjeść w restauracji, jak i zamówić ich dowóz do domu czy miejsca pracy - mówi Kaniewski - jeżeli klient sobie zażyczy, możemy dostarczyć całodzienne wyżywienie. Właściciel restauracji na własnej skórze przekonał się, że tajemnica odchudzania leży w odpowiednim skonfigurowaniu posiłków. Dlatego zaprosił do współpracy dietetyka i trenera fitness, którzy wspomogą men fitness fachową wiedzą. - W każdy czwartek dietetyk będzie w restauracji do dyspozycji klientów, udzielając fachowych porad - mówi - będzie można też umówić się z trenerem na indywidualne spotkania na siłowni. Pierwsze spotkanie i konsultacje zaplanowano na 6 marca - wtedy też w La Calmie odbędzie się degustacja potraw z nowego menu. A ci, którzy odchudzać się nie muszą albo nie chcą powinni pamiętać, że cały czas aktualne jest „tradycyjne” menu z pysznościami wychodzącymi spod ręki Patryka Wróblewskiego w unikalnym stylu sous-vide. Wszystkie szczegóły można znaleźć na internetowej stronie restauracji www.lacalma.pl Sałatka z soczewicą Łosoś z kaszą jaglaną Indyk na brązowym ryżu ze szpinakiem. Filet z kurczaka z ryżem i soczewicą. Delikatne sałaty z warzywami, pestkami dyni, słonecznika i orzechami. |
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama