Świąteczna uczta |
24.12.2014. Radio Elka, Gabriela Majchrzak | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 Wielkopolska Wigilia wiąże się bogatą tradycją kulinarną. W XIX w. podczas wieczerzy jadano ryby, szczególnie gatunki rzeczne. Karpie pojawiały się na stołach szlachty. Już wtedy smakowano kluski z makiem i miodem. Pojawiał się także kompot z suszonych owoców. Była kapusta z grochem i aromatycznymi grzybami. Jak widać wiele tradycyjnych potraw przetrwało do dziś. Na wielkopolskich stołach wigilijnych z pewnością będzie królował karp, który pojawił się, jako świąteczna potrawa dopiero po II wojnie światowej. Niektórzy leszczynianie deklarowali, że oprócz ryb pojawi się mięso. Parę lat temu Kościół zniósł zakaz spożywania tego dnia wyrobów mięsnych, jednak ze względu na wyjątkowy charakter tego święta, księża zachęcają do wstrzemięźliwości. W wigilijnym menu mieszkańców regionu pojawia się kapusta w różnych postaciach: z grzybami, grochem czy fasolą, a także pierożki. Na wigilijnym, wielkopolskim stole nie może zabraknąć barszczu z uszkami, ta potrawa pojawiła się na początku XX w. Mieszkańcy wymieniają także zupę grzybową i rybną oraz potrawy na słodko. To między innymi, wspomniany już tradycyjny kompot z suszonych owoców, oraz kutia, czyli mieszanka zbóż, maku, miodu oraz bakalii. Nie jest to wielkopolska potrawa, przywędrowała do nas ze wschodu. Natomiast popularnym świątecznym ciastem jest aromatyczny makowiec oraz niezastąpiony sernik. - Co roku staram się, aby na wigilijnym stole było 12 potraw, uwielbiamy smaki świątecznych dań, są wyjątkowe, najbardziej lubię karpia, podczas świąt smakuje najlepiej - mówi mieszkanka Leszna Niektórzy odchodzą powoli od trzymania się tradycyjnych świątecznych, kulinarnych zasad. - U mnie nie znajdą się wszystkie potrawy. Uważam, że niektóre są niezdrowe, z każdym rokiem zaczynamy zmieniać świąteczne menu. Najważniejsze dla mnie i moich bliskich, jest to żebyśmy spotkali się wspólnie przy stole, cieszymy się tym, że jesteśmy razem, że się kochamy, niech to jedzenie będzie troszeczkę w tle - mówi leszczynianka. Warto zauważyć, że składniki potraw wigilijnych pochodzą z czterech najważniejszych miejsc - z wody, pola, lasu i sadu. Aby przez cały rok dopisywało nam szczęście należy przynajmniej po łyżce spróbować każdej potrawy.
reklama
|
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama