Szkolenie dla firm branży spożywczejObowiązki w zakresie ochrony środowiska |
22.02.2016. Radio Elka | ||
1. Wytyczne w zakresie prawidłowego prowadzenia gospodarki odpadami, opakowaniami odpadami opakowaniowymi w przedsiębiorstwie branży spożywczej- zmiany prawne obowiązujące w 2016 r. a) Decyzje odpadowe w 2016 r. - które decyzje trzeba zmienić, które tracą ważność, jakie sankcje grożą za ich brak? b) Komu można przekazywać odpady od 2016 r. aby nie narazić się na kary? - zmiany w przekazywaniu odpadów osobom fizycznym - limity, zmiany w liście kodów odpadów c) Co można potraktować jako produkt uboczny wg aktualnie obowiązujących regulacji d) Produkt uboczny pochodzenia zwierzęcego czy odpad - sposoby kwalifikacji. e) Czy przeterminowana żywność jest odpadem? Komu można ją przekazać? f) Sprawozdania odpadowe - w jaki sposób sporządzić za rok 2015? Od kiedy obowiązuje BDO? g) Produkt w opakowaniu: jak prowadzić ewidencję opakowań? jak wywiązać się z obowiązku prowadzenia publicznych kampanii edukacyjnych? czy konieczna jest umowa z organizacją odzysku? h) Kary w gospodarce odpadami - za co WIOŚ nalicza karę 1 000 000 zł? 2. Sprawozdania emisyjne za 2015 r. a. Opłaty za korzystanie ze środowiska - jakie emisje rozliczać? Jak rozliczyć opłaty za korzystanie ze środowiska za spawanie, urządzenia chłodnicze, klimatyzacje, wędzarnie? b. Raporty do KOBIZE - Kogo dotyczy obowiązek składania raportu do KOBiZE? zasady wypełniania sprawozdań. Emisje z kotłów, wytwornic i nagrzewnic Emisje z samochodów Emisje z procesów pomocniczych c. sankcje za nienaliczanie opłat i raportowanie do KOBIZE. Czas trwania szkolenia: 4 godziny, w tym przerwa kawowa Koszt szkolenia: 99 zł netto/ dla członków klastra „Leszczyńskie smaki” 159 zł netto/ dla firm niezrzeszonych Prowadzenie szkolenia: Agnieszka Kubicka Zgłoszenia: Prosimy o wypełnienie formularza zamieszczonego na stronie: KLIKNIJ i odesłanie mailowo na adres: klaster@leszczynskiesmaki.pl do 23.02 |
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama