Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
reklama
23
Listopada 2024
Sobota
Imieniny obchodzą:
Adela, Klemens
Do końca roku 38 dni.
Start arrow Reklama arrow Wędliny bez konserwantów i glutenu

Produkty z Finezji już w sprzedaży na wynos

Wędliny bez konserwantów i glutenu

18.04.2016. Radio Elka

O takim otwarciu może marzyć każdy, kto rozpoczyna działalność biznesową. - W ciągu kilku godzin sprzedaliśmy praktycznie wszystko, nazajutrz drzwi się nie zamykały, musieliśmy kilka razy dokupić produkty, żeby nadążyć z dostawą towaru - wspomina Mirosław Ratajczak, znany leszczyński restaurator, właściciel lokalu Finezja, mieszczącego się w wieży sędziowskiej Stadionu Smoczyka. Podobnie było w kolejnych dniach - kolejka klientów przez cały dzień, a pierwsi chętni dobijali się do jeszcze zamkniętych drzwi na długo przed otwarciem.
 
Wszystko to za sprawą uruchomionej 22 marca sprzedaży detalicznej wędlin, wytwarzanych przez pana Mirka i jego załogę. Data jest tu dość istotna - sprzedaż ruszyła bowiem w Wielki Wtorek przed Wielkanocą, kiedy chyba każdy chce kupić jak najlepsze wędliny na świąteczny stół. W ostatnich latach kulinarne gusta Polaków znacznie się rozwinęły. Coraz bardziej zwracamy uwagę na jakość, szukając wyrobów naturalnych, bez chemicznych „polepszaczy” pozwalających zbić cenę.

Takie właśnie są wyroby z Finezji. Bywalcy restauracji doskonale je zresztą znają - dotąd bowiem można je było zjeść na miejscu, podczas organizowanych w lokalu przyjęć. Zna je też wielu kibiców żużla, ponieważ podczas meczów na koronie stadionu rozstawiane jest stoisko z aromatyczną kiełbasą z grilla, przyrządzaną przez ekipę Mirosława Ratajczaka. Biesiadników i kibiców łączyło jedno - kiedy już spróbowali, wracali po więcej.

Mój ojciec też był rzeźnikiem
W czym tkwi sekret powodzenia wędlin z Finezji? Tworzone są według starych rodzinnych receptur. Brzmi to może jak slogan, ale taka jest prawda. - Mój ojciec był rzeźnikiem i masarzem jeszcze w czasach, gdy świniobicia odbywały się w gospodarstwach - opowiada pan Mirek - jako chłopcy razem z bratem jeździliśmy z ojcem po wsiach i pomagaliśmy „kręcić” kiełbasy. W tamtych czasach wędliny produkowane były ręcznie, elektryczne maszyny pojawiły się później. - Pierwszą zrobił dla taty jego zięć, mój szwagier - uśmiecha się właściciel Finezji. Obaj synowie, kiedy dorośli, pozostali wierni tradycji: jeden został kucharzem, a drugi masarzem.

Pozostały też przepisy Ratajczaka-seniora, które są rodzinnym skarbem. Z tego samego powodu są też sekretem. - Mogę powiedzieć tyle, że produkujemy wyroby bez żadnych środków konserwujących, bez glutenu i gotowych mieszanek przyprawa - mówi pan Mirosław - używamy tylko soli, pieprzu, majeranku, czosnku, papryki i gałki muszkatałowej, a z „nowinek” co najwyżej kolendry. Technologia też nie różni się wielce od tej sprzed półwiecza: jedyne maszyny to „wilk”, czyli maszynka do mięsa, mieszak i szpryca do nadziewania jelit. Wędliny wędzi się w dymie z olchowego drewna i trocin. Cała produkcja odbywa się również na miejscu, na zapleczu restauracji. Spoza niej pochodzi tylko mięso, jednak to kupowane jest w Lesznie, w sklepie firmowym spółki Duda.

Wyroby są świeże, nie leżą w magazynie

Sam punkt sprzedaży detalicznej nie jest zbyt okazały - produkcję szacuje się tak, żeby wyroby schodziły „od ręki”, a nie leżały w magazynie. Wybór jest jednak całkiem spory. Zacznijmy od wędlin wieprzowych: dwa rodzaje kiełbasy polskiej: surowa wędzona i pieczona. - Pieczona najlepsza jest na grilla - mówi Mirosław Ratajczak - to ta, którą serwujemy podczas żużla. Poza tym dwa rodzaje kiełbasy białej: surowa i parzona oraz zupełna nowość - gruba kiełbasa krakowska.
Do tego dochodzą: surowa szynka wieprzowa, surowy wędzony schab, polędwica sopocka i surowy wędzony boczek. Całkiem spory jest też asortyment wędlin drobiowych: biała i wędzona kiełbasa z fileta, drobiowa pikantna oraz pasztet drobiowy. - Naszą żelazną zasadą jest, że nie mieszamy wieprzowiny z mięsem drobiowym, co zdarza się innym - podkreśla Ratajczak - tak więc na przykład biała z fileta składa się w 80 procentach z mięsa z piersi, zaś w 20 procentach z udka.

Nie tylko wędliny
Poza wędlinami w punkcie sprzedaży przy Finezji nabyć można na wynos inne specjały restauracji: żurek, zupę gulaszową, bigos, kotlety de volaille i rolady. Do oferty trafił też sos ziołowy do sałatek, o który często pytali zachwyceni smakosze. Jest również smalec, wytapiany na miejscu ze słoniny z dodatkiem cebuli, czosnku i ziół.

Robimy sami i sprzedajemy na miejscu, więc nie jest drogo
Na koniec wypada powiedzieć coś o cenach. Bądźmy szczerzy - nie są to rzeczy z półki „kilo szynki za 10 złotych”. Ale, jak już zaznaczyliśmy, coraz mniej ludzi na szczęście daje się na to nabrać. Jakość kosztuje - jednak w Finezji może kosztować mniej niż gdzieś indziej. - Nasze ceny są o około 30 procent niższe - wylicza Mirosław Ratajczak - bierze się to stąd, że nie korzystamy z pośredników, wszystko i robimy, i sprzedajemy na miejscu.

Z tego też powodu dość nietypowo wygląda sprzedaż: w poniedziałki i wtorki punkt jest nieczynny - w te dni odbywa się produkcja. Wyroby sprzedawane są od środy do piątku od 11 do 17, zaś w sobotę od 10 do 13. Szczegółowe informacje można znaleźć na facebookowym profilu restauracji. Warto tam zaglądać regularnie, ponieważ jest on często uaktualniany o wiadomości o najnowszych produktach oraz konkursy z nagrodami - oczywiście bardzo smakowitymi

Finezja
Sprzedaż: środa - piątek 11-17, sobota 10-13
Leszno, ul. Strzelecka 11
tel. 65 520 30 57, 601 591 191
e-mail: finezja@finezja-leszno.pl


 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
Osiedle lniane?rosza... Leszno 624630
Dwupokojowe mieszkan... Poznań 669541
Trzypokojowe mieszka... Poznań 585081
Trzypokojowe mieszka... Poznań 767620
Wynajmę mieszkanieLeszno 1100
reklama
reklama
Dostęp do tej części serwisu tylko dla osób pełnoletnich
Czy masz 18 lat lub więcej?
Tak, oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią
Akceptuj i przejdź dalej
Zrezygnuj