Wieniawa i Kaminiarz łączą siłySzparagi w roli głównej |
18.05.2016. Radio Elka | ||
Obecnie o szparagach wiemy już dosłownie wszystko. Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 procent wody, są skarbnicą witamin, składników mineralnych, a także jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. To właśnie na naszej wielkopolskiej ziemi istnieje największe szparagowe zagłębie. - Szparagi świetnie komponują się z wieloma innymi produktami, warzywami, owocami czy mięsem, tworząc niezapomniane połączenia kulinarne i wrażenia smakowe. W tym roku proponujemy podanie szparagów z boczkiem - mówi Jacek Nowak, szef kuchni Wieniawa. Stąd obecność w akcji marki Kaminiarz - lokalnego producenta boczku, którego największą zaletą jest niezwykła uniwersalność. - Boczek, jak żaden inny rodzaj mięsa, ma właściwość wydobywania najlepszych smaków potraw, których jest dodatkiem. Zapewnia on ponadto potrawom znakomity aromat oraz poczucie mięsności i sytości. Jest swoistą mięsną przyprawą, idealną do połączenia także ze szparagami - zaznacza Daniel Ratajczak, marketing manager ZMW Kaminiarz. Przez cztery tygodnie w Restauracji Wieniawa hotelowi goście oraz mieszkańcy Leszna będą mogli spróbować wyśmienitych potraw. W okolicznościowym menu można znaleźć m.in. „Jajka sadzone na boczku z sałatką wiosenną z zielonych szparagów i bagietkami ziołowymi”, „Tartę wiosenną z bekonem i chrupiącą sałatką”, „Szparagi zawijane w boczku z sosem holenderskim”, „Potrawkę szparagową z pieczonym łososiem i kawałkami chrupiącego boczku”, „Zraziki szlacheckie faszerowane wędzonym boczkiem” czy „Śmietanowe Conchiglioni szparagowo-boczkowe ze świeżym szpinakiem i ziołami”. Co ważne, każdego tygodnia okolicznościowe menu będzie ulegać zmianie. - Chcemy promować jedzenie szparagów, a także zachęcić ludzi do eksperymentowania z tym warzywem w kuchni - podkreśla Jędrzej Quoos, manager Restauracji Hotelu Wieniawa w Lesznie. Na początku czerwca odbędzie się także konkurs dla przyszłych kucharzy - uczniów kierunków kulinarnych Zespołu Szkół Ekonomicznych w Lesznie. W sześciu dwuosobowych zespołach młodzi adepci sztuki kulinarnej będą przygotowywać dania ze szparagów i boczku. |
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama