Literackie przysmakiGotowanie między książkami |
28.06.2016. Radio Elka, Monika Kaczmarska-Banaszak | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: ![]() Panie przyznają, że pomysłów im nie brakuje, bo w literaturze pojawia się dużo przepisów i dużo inspiracji. - Szukamy prostych pomysłów, takich, które możemy wykonać w warunkach biblioteki. W literaturze znajdujemy dużo przepisów, natomiast jeśli zainspiruje nas jakaś książka, w której nie ma receptury, to szukamy w niej tematu, który można wykorzystać w kuchni - przyznaje Magda Bartkowiak. Panie korzystają z książek współczesnych, ale też takich, które powstały trzydzieści, a nawet sto trzydzieści lat temu. Czy tak stare przepisy mogą smakować dzisiaj? Nie zawsze, dlatego panie starają się modyfikować recepturę. Zwykle się udaje, choć był jeden odcinek, którego nie wyemitowały - z przepisem na polewkę piwną. - Przepis się udał, ale nam zupa nie smakowała - śmieje się Basia Leśniak - W tamtym czasach trochę inaczej gotowano. Zupa piwna miała bardzo charakterystyczny smak i dawniej mogła smakować, ona też miała taka właściwości trawienne, natomiast współczesnym ludziom niekoniecznie przypadłaby do smaku. W pomyśle na "Literackie przysmaki" nie tyle chodzi o gotowanie, co o literaturę. Panie zaznaczają, że filmiki mają zachęcić czytelników do czytania książek, do ich wypożyczania, bo wszystkie prezentowane pozycje znajdują się w księgozbiorze Miejskiej Biblioteki Publicznej w Kościanie. Filmy pojawiają się w sieci przynajmniej raz w miesiącu. Ich montażem zajmuje się Barbara Leśniak. Już niedługo czytelnicy będą mogli na żywo wypróbować jeden z przepisów z okazji Narodowego Czytania - inspiracją będzie książka "Quo vadis" Henryka Sienkiewicza.
reklama
|
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL![]()
|
reklama
reklama