Krewetki w sześciu odsłonachLetni przebój restauracji La Calma |
30.06.2016. Radio Elka | ||
- Szczerze mówiąc dedykujemy je szczególnie tym, którzy nad ciepłe morza nie pojadą ze względów finansowych albo z powodu obaw o bezpieczeństwo - mówi Waldemar Kaniewski, właściciel restauracji. - Chcemy im dać odrobinę wakacji na talerzu. La Calma postawiła na najsmaczniejszy z owoców morza - krewetki. Niczego bowiem nie ujmując małżom czy ośmiornicom, krewetki uwielbiają chyba wszyscy. Nic dziwnego - to pyszne, jędrne, białe mięso o delikatnym morskim aromacie, które można przyrządzać na dziesiątki sposobów. W wakacyjnej karcie La Calmy królują ogromne krewetki tygrysie, zgodnie uznawane za najlepszy gatunek skorupiaka, łowione w wodach Oceanu Indyjskiego. Szef kuchni Patryk Wróblewski przyrządza je na sześć sposobów. Mamy więc inspirowane kuchnią azjatycką krewetki w sosie curry z pastą Tom Kha lub krewetki tygrysie w tempurze. Mamy też makaron zasmażany z krewetkami i sosami chili i tysiąca wysp. Mamy śródziemnomorskie krewetki w białym winie z suszonymi pomidorami albo sałatkę z krewetkami tygrysimi i warzywami, mamy wreszcie mile kojarzący się wszystkim miłośnikom grillowania szaszłyk z krewetek podawany z sosami ze słodkiego chili i tysiąca wysp. Każda z tych potraw kosztuje tyle samo - 19.99 zł - i powinna nasycić każdego, jednak szczególnie wygłodniali mogą zamówić dodatkowe krewetki w cenie 2,50 zł za sztukę i ryż czy sałatkę za zaledwie 5 zł. Krewetkowe menu uzupełnia tajsko-laotańska zielona zupa Tom Kha z migdałami. Specjalna karta obowiązywać będzie przez całe wakacje, czyli do końca sierpnia. Niezależnie od niej w La Calmie można skorzystać z podstawowego menu, za które restauracja - jako jedyny lokal w Lesznie - trafiła do najnowszego wydania Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2016, najbardziej prestiżowego wydawnictwa dla smakoszy. Restauracja La Calma ul. Grodzka 12 Leszno tel. 506-523-529 |
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama