La Calma zapraszaW piątek wieczór "Kuchnia i piwo" |
22.09.2016. Radio Elka | ||
Leszczyńska restauracja La Calma stwarza nam doskonałą okazję, żeby tych północnych, bardzo solidnych smaków zakosztować. Lokal przy ul. Grodzkiej cieszy się zasłużoną sławą wśród smakoszy - zarówno tych, którzy chwalą sobie sezonowe karty, jak i miłośników imprez specjalnych poświęconych kuchniom różnych narodów. W ostatnich miesiącach mogli oni uczestniczyć w wieczorach z cyklu „Kuchnia i wino”, przybliżających dziedzictwo kulinarne Włoch, Hiszpanii czy Gruzji. Teraz La Calma zaprasza na wieczór zatytułowany „Kuchnia i piwo”, który odbędzie się w piątek, 30 września. Jak sama nazwa wskazuje, mistrzowie kuchni zaproponują zaprzyjaźnienie się z kuchenną kulturą Europy Północnej, zwłaszcza Belgii. Najlepsze z browarów klasztornych Ci, którzy odwiedzili niewielki kraj leżący nad Morzem Północnym i Kanałem La Manche, wiedzą doskonale, że jednym z jego najcenniejszych skarbów jest piwo. A mówiąc dokładniej - kilkaset rodzajów piwa, warzonych w setkach browarów na wiele różnych sposobów. Za najlepsze uchodzą w zgodnej opinii piwa pochodzące z browarów klasztornych. Jednym z nich jest Grimbergen, którego recepturę opracowano w opactwie Norbertanów powstałym w XII wieku. Piwo z charakterystycznym feniksem na etykiecie zawojowało podniebienia smakoszy na całym świecie swoim doskonałym, głębokim smakiem, świetnie komponującym się z daniami mięsnymi i aromatycznymi sosami. W La Calmie serwowane są dwa najpopularniejsze rodzaje Grimbergena: Blonde, czyli jasne o złocistej barwie i aksamitnej pianie oraz Double, charakteryzujące się barwą mahoniu, mocnym smakiem i kremową pianą. Podczas wieczoru „Kuchnia i piwo” serwowane będzie też trzecie piwo - na razie jego rodzaj jest niespodzianką, jednak najprawdopodobniej będzie to jedno z renomowanych piw niemieckich. Także potrawy serwowane gościom będą ściśle związane z piwem i piwną kulturą kulinarną. Królować będzie oczywiście golonka, przyrządzana na sposób bawarski, czyli pieczona w piwie, oczywiście Grimbergen i podawana z zasmażaną kiszoną kapustą. W specjalnym menu wieczoru zaplanowano także sałatkę śledziową oraz deser, także przygotowany na podstawie piwnej - jego szczegółowy skład pozostaje na razie tajemnicą. Jesienne menu To nie jedyna niespodzianka wieczoru - podczas spotkania La Calma oficjalnie zaprezentuje swoje najnowsze jesienne menu. Przedstawi też nowego współszefa kuchni - Ewelinę Stanek z Wolsztyna, uczestniczkę telewizyjnego kulinarnego show Masterchef, która będzie uzupełniać się w restauracyjnej kuchni z dotychczasowym szefem Patrykiem Wróblewskim. O tym, że współpraca doskonałych kucharzy przynosi owoce doskonałe zaświadczy pokaz, jaki oboje szefowie dadzą dla publiczności „Kuchni i piwa”. Na zakończenie każdy gość otrzyma specjalny prezent - książkę kucharską wydaną przez browar Grimbergen. Zaproszenia na ten wyjątkowy wieczór w cenie 75 złotych od osoby można odbierać w restauracji La Calma przy ul. Grodzkiej. Ilość miejsc ograniczona, dlatego warto się pospieszyć. La Calma ul. Grodzka 12 Leszno tel. 506 523 526 |
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama