Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
25
Kwietnia 2024
Czwartek
Imieniny obchodzą:
Jarosław, Marek,
Wasyl
Do końca roku 250 dni.
Start arrow Chef vs. szef arrow Gulasz kontra Strogonow, czyli starcie imperiów

Chef vs Szef w La Calmie 24-30 marca

Gulasz kontra Strogonow, czyli starcie imperiów

24.03.2017. Radio Elka

Powitanie wiosny w restauracji La Calma przy Grodzkiej 12 już za nami. Kucharze Waldemar Kaniewski i Patryk Wróblewski nową porę roku przywitali wiosennymi sałatkami. Lekkie dania jednak na razie odkładamy na bok – w tym tygodniu zmagania Chefa z Szefem to bowiem tytaniczny pojedynek dwóch bardzo męskich, mięsnych potraw: gulaszu i strogonowa.
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
Uskrzydlony zwycięstwem w pojedynku na gołąbki szef La Calmy Waldemar Kaniewski w wiosennej rywalizacji „sałatkowej” postawił na swój sprawdzony przepis na sałatkę, w której główną role grały podsmażane na miodzie wątróbki drobiowe. Oczywiście nie brakowało w niej też zieleniny: sałaty, roszponki i rukoli oraz pomidorów i ogórków. Ważnym dodatkiem były kapary oraz sos – rodzaj winegretu na bazie sosu ze smażenia wątróbek, octu balsamicznego i oliwy.

Z kolei szef kuchni Patryk Wróblewski znów zdecydował się na eksperyment z nowymi, modnymi smakami. Zasadniczym składnikiem jego sałatki była komosa ryżowa – roślina rodem a Ameryki Południowej, znana też jako quinoa albo ryż peruwiański (choć z ryżem nie ma nic wspólnego). Do gotowanych al dente ziaren Wróblewski dodał drobno posiekaną paprykę i kolendrę, zaś dodatkami były karmelizowane jabłka, chips z boczku oraz grzanka z sera emilgrana.

Co wybrali goście La Calmy? -Wątróbkę – uśmiecha się pan Waldek – zdecydowanie wygrałem drugi raz z rzędu. -Zgadzam się co do wygranej, jednak niekoniecznie co do tego, że była tak zdecydowana, jak w przypadku gołąbków – odpowiada pan Patryk, choć przyznaje, że komosa ryżowa potrzebuje jeszcze trochę czasu, zanim zadomowi się w gustach Polaków. Tak czy inaczej Kaniewski w marcu odrabia straty z lutego – wygrał już dwa razy, a Wróblewski raz. W tym tygodniu może rozstrzygnąć rywalizację na swoją korzyść, więc szykuje się nam pasjonująca i wyjątkowo smakowita runda.
O ile bowiem w poprzednim tygodniu było dość lekko, o tyle teraz będzie rządzić mięso w sosie. Tak bowiem można najprościej określić rodzaj potraw z konkursowego menu. Jednak tak naprawdę będzie to starcie dwóch wielkich dań z kuchni narodów Europy Środkowej i Wschodniej, a nawet dwóch wielkich imperiów, które równo sto lat zeszły z kart historii: Cesarstwa Austro-Węgier i Carskiej Rosji.

Patryk Wróblewski zdecydował się na gulyas, czyli gulasz – węgierskie danie narodowe. Z gulaszem jest trochę tak jak z naszym bigosem, czyli nie ma jednego „kanonicznego” przepisu, zaś o szczegółach receptury można dyskutować godzinami. Jednak jest kilka istotnych detali, które decydują o „węgierskości” gulaszu, zaś Patryk Wróblewski to tematu podszedł z pieczołowitością godną mieszkańca Puszty. -Podstawowe składniki to mięso, cebula i papryka – mówi – jak węgierska tradycja nakazuje, smażę je nie na oleju, tylko na smalcu. Smalec wprawdzie nie pochodzi z mangalicy, czyli z węgierskiej włochatej, wolno chowanej świni, jednak jest oczywiście wieprzowy. Co ważne, jak na ortodoksyjny gulasz przystało, pan Patryk nie użył doń pomidorów: ani surowych, ani z puszki, ani pasty czy koncentratu. Apetyczny czerwony kolor potrawa zawdzięcza dużej ilości proszku z papryki: zarówno słodkiej, jak i wędzonej. Wróblewski nie byłby jednak sobą, gdyby nie dodał czegoś „swojego” – w tym przypadku są to ziarna kolendry dodające lekko wschodniego aromatu . Całość wieńczy kleks z kwaśniej śmietany i kilka listków świeżej kolendry.

Na węgierską ofensywę Waldemar Kaniewski odpowiada rosyjską kontrą: strogonowem. A właściwie stroganowem, bo tak ta potrawa z mięsa w sosie znana jest na całym świecie. W Polsce „a” zamieniło się w wyniku jakiejś pomyłki na „o” i tak już zostało. Nazwa dania swój rodowód niesie od Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa, XIX-wiecznego rosyjskiego ministra i generała. Nota bene Polakom znanego z dość niechlubnej strony, ponieważ tłumił Powstanie Listopadowe – może właśnie temu należy przypisać zmianę w pisowni potrawy. Szef La Calmy zmienił jednak formułę swojego strogonowa, zmieniając główny składnik. Strogonow bowiem tak naprawdę nazywa się Boeuf Stroganow, gdzie „boeuf” to francuska nazwa wołowiny, tymczasem w daniu Kaniewskiego wołowinę zastąpiła wieprzowina. -Nie chciałem załamywać Patryka, który też wieprzowy gulasz zrobił – wyjaśnia zmianę Kaniewski. Bardzo „strogonowskie” są jednak pozostałe składniki: mięso usmażono z cebulą i pieczarkami, następnie dodano kiszonych ogórków i kwaśniej śmietany. Pan Waldek nie zapomniał też o często pomijanym, ale bardzo ważnym dodatku musztardy, wyostrzającej smak dania.

Oba dania tradycyjnie już dostępne są w ramach jednej porcji za 25 złotych od dziś do czwartku 30 marca. Lojalnie uprzedzamy – warto przyjść na nie rzeczywiście głodnym, bo gulaszu i strogonowa jest sporo, w dodatku dostaniemy do nich kluski kładzione i buraczki. Jednym słowem czeka Państwa uczta godna cesarzy.
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
reklama
reklama
reklama
habit
Dostęp do tej części serwisu tylko dla osób pełnoletnich
Czy masz 18 lat lub więcej?
Tak, oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią
Akceptuj i przejdź dalej
Zrezygnuj