Festiwal Kulinarny w NietążkowieKuchenne popisy |
06.04.2017. Radio Elka, Monika Kaczmarska-Banaszak | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 W zmaganiach wzięły udział trzy drużyny, a motywem przewodnim była polędwica wieprzowa. - W każdym zespole jest jeden zaproszony gość, pani z okolicy, która reprezentuje kuchnię lokalną, uczeń naszej szkoły i uczeń z gimnazjum: Czacza, Bronikowa i Śmigla - mówi Katarzyna Snela, nauczyciel przedmiotów zawodowych żywieniowych w ZSP w Nietążkowie - Zespoły wcześniej się nie znały, spotykają się po raz pierwszy. Drużyna losują koszyki. W tej edycji była polędwica wieprzowa plus różne dodatki, w każdym koszyku inne. Tę rywalizację wygrał zespół nr 2 w składzie: Krystyna Blimel, Piotr Szrejder, Tobiasz Wieczorek, Daria Frąckowiak. Zwycięzcy przyrządzili polędwicę w szynce szwajcarskiej, sos z suszonych pomidorów ze śmietaną i surówkę z łososiem. Drugie miejsce przypadło drużynie nr 3 w składzie: Teodozja Ratajczak, Arleta Majer, Janina Han, Miłosz Strzelczyk. Grupa przygotowała: grillowaną polędwicę z sosem grzybowym, sałatkę ze szpinakiem i gruszki w syropie winno-karmelowym. Trzecie miejsce zajął zespół nr 1: Urszula Jąder, Marcin Jurga, Estera Jankowska i Zuzanna Wasiak, którzy przygotowali polędwicę nadziewaną pieczarkami oraz boczkiem i śliwkami, kluski kładzione i sos z jarmużu ze śmietanką. Drugi z konkursów dotyczył najlepszej potrawy regionalnej. Przygotowano trzydzieści smakołyków, których publiczność mogła spróbować i wybrać najlepsze. Wygrała zupa lubuska Wojciecha Czachowskiego i gulasz po mazursku Karoliny Ciorgi. Natomiast w konkursie na najbardziej atrakcyjny produkt lokalny wygrała kaczka z modrą kapustą serwowana przez restaurację "Kogucik" w Czempiniu.
reklama
|
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama