Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
25
Października 2020
Niedziela
Imieniny obchodzą:
Bonifacy, Daria,
Inga, Kryspin
Do końca roku 67 dni.
Start arrow Chef vs. szef arrow Kaczka a'la Piotr Baron

Chef vs Szef 7-13 kwietnia

Kaczka a'la Piotr Baron

07.04.2017. Radio Elka

Pojedynek na pyry zakończył drugi miesiąc rywalizacji kucharzy z restauracji La Calma przy Grodzkiej 12: Waldemara Kaniewskiego i Patryka Wróblewskiego. W kolejnej odsłonie Chef i Szef podnoszą poprzeczkę, zapraszając do stołu nie byle jakiego gościa: menedżera Fogo Unii Leszno Piotra Barona, który jak się okazuje jest miłośnikiem dobrej kuchni, a zwłaszcza pieczonej kaczki…
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
W minionym tygodniu goście La Calmy przekonać się mogli, jaki potencjał kulinarny tkwi w dość niepozornym ziemniaku. Zwykle bulwy te jemy gotowane względnie w postaci frytek, jednak szefowie restauracji przyrządzili je w zupełnie nowy sposób. 
Waldemar Kaniewski przygotował zapiekankę, której głównymi składnikami były ziemniaki, mielone mięso, cukinia, papryka i mozzarella przyprawione tajskim ostrym sosem siracha. Patryk Wróblewski zaś swoją pyrę upiekł w solnej skorupce, nadział ją zaś duszoną wieprzowiną z dodatkiem sera camembert. Właśnie ta druga wersja bardziej spodobała się gościom. Zwycięstwo szefa kuchni rozstrzyga też rywalizację w całym miesiącu, ponieważ tydzień temu mieliśmy remis 2:2. -Tym razem byłem bliższy wygranej, za miesiąc się odegram – mówi Waldemar Kaniewski, wręczając Chefowi butelkę czerwonego wina, która tradycyjnie już jest „nagrodą miesiąca”.


Gość specjalny - Piotr Baron

Kolejny miesiąc rywalizacji panowie rozpoczynają dość nietypowo – do stołu zaprosili bowiem honorowego gościa. Jest nim menedżer Fogo Unii Leszno Piotr Baron, który jak się okazało jest znawcą kuchni. -Ostatnio trochę mniejszym, dosłownie i w przenośni, ponieważ jestem na diecie – uśmiecha się pan Piotr. Jak przyznaje jedzenie „fit” stało się w ostatnich latach modne także wśród żużlowców. -Od kilku lat to niestety konieczność, ponieważ zawodnicy muszą pilnować wagi – mówi menedżer Unii – więc „pudełka” stały się naszym chlebem powszednim. Ma to zresztą swoje zalety – pilnować bowiem trzeba nie tylko liczby kalorii, ale także regularności posiłków, z którą nieraz mają problemy żyjący w stresie i permanentnej podróży ze stadionu na stadion sportowcy. Przy okazji wspomnienia o podróżach zapytaliśmy, czy ma swoje ulubione miejsca, gdzie dobrze karmią. -Z wszystkich meczów najbardziej lubię te w Grudziądzu – odpowiada Baron – nieopodal tego miasta, w Dolnej Grupie jest restauracja, w której podają genialne podroby, zwłaszcza żołądki drobiowe.

Menedżer Unii przyznaje, że lubi kuchnię śródziemnomorską, zwłaszcza włoską, jednak najbardziej gustuje w daniach rodzimych, z tych zaś szczególnie ukochał sobie kaczkę. -Najlepsza jest w domu – mówi – pieczemy ją w bardzo tradycyjny sposób, w elektrycznym prodiżu. Jak zapewnia, mimo rozwoju technologii, także kulinarnej stary poczciwy prodiż nie ma sobie równych. -Do kaczki dokładam jabłka, które podczas pieczenia się rozpadają łącząc z sokami z mięsa, co daje wyjątkowy sos – opowiada.

Walka na pieczoną kaczkę

Właśnie pieczona kaczka staje się więc przedmiotem kolejnego pojedynku w La Calmie. Szefowie wzięli na warsztat kacze udko, które przekroili na pół, zaś każdą połówkę przyrządzili po swojemu.

Waldemar Kaniewski swoje udko, zwane też pałką, konfitował, czyli ugotował w tłuszczu. -Oczywiście gęsim, który wydobywa z kaczego mięsa wszystko co najlepsze – mówi. Dodatkiem są oczywiście jabłka, które skarmelizował na patelni.

Patryk Wróblewski podudzie z kaczki udusił w jabłkami, żurawiną i śliwkami. Owoce z dodatkiem czerwonego wina dały gęsty, esencjonalny sos, zaś dodatkiem są kopytka z serem oraz modra kapusta.

Piotr Baron skosztował już obu wersji kaczki. -Obie pyszne, ale ta duszona jest bardziej „moja” – zawyrokował. 

Swój werdykt goście La Calmy wydać mogą od dziś do czwartku 13 kwietnia, oba dania w ramach jednej porcji kosztują tradycyjnie już 25 złotych.

 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
reklama
reklama
reklama
habit