Baranek z masła i wieszanie śledziaTradycje wielkanocne |
01.04.2018. Radio Elka, Filip Wybieralski | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: ![]() Dawniej post był bardzo przestrzegany. Dorośli ograniczali swoje posiłki - nie jedli mięsa, cukru oraz nabiału. Jedzono praktycznie tylko żur i śledzie. To wiąże się z tradycją tzw. pogrzebu lub palenia żuru i wieszania śledzia. - Robiono tak m.in. na Chazach w okolicy Rawicza. Cały obrzęd to poniekąd zemsta na zupie, której po prostu więcej już nikt nie chciał jeść - tłumaczy Małgorzata Gniazdowska z Muzeum Okręgowego w Lesznie. Dla ziemi wielkopolskiej charakterystyczne jest również przygotowywanie baranka z masła, który symbolizuje obfitość świąt. - W innych regionach Polski baranek jest z cukru, ciasta. W dawnych wiekach na stołach królewskich potrafił być ze złota. To tylko w Wielkopolsce robi się go z masła - wyjaśnia Gniazdowska. Wielkopolska różni się w skali kraju również przygotowywaniem palm wielkanocnych. - Nie były one tak bogate jak na Kurpiach czy Podhalu. Były to bukieciki gałązek wierzbowych i bukszpanu. Dawniej palma miała znaczenie magiczne - chroniła dom przed pożarem - dodaje. Nasz region wyróżnia się jeszcze pod względem jednej tradycji - ,,zajączka”, który prawdopodobnie przywędrował do nas z Niemiec. W niektórych domach przychodzi on do dzieci w Wielki Czwartek, w innych dopiero w Niedzielę Wielkanocną. To co charakterystyczne dla całej Polski, to stół wielkanocny. Znajdą się na nim mięsa, pieczenie, kiełbasy, babki wielkanocne, kolorowe mazurki oraz sernik.
reklama
|
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL![]()
|
reklama
reklama