Szkolny MasterChefFestiwal Kulinarny w Nietążkowie |
24.04.2018. Radio Elka, Filip Wybieralski | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 Festiwal organizowany był w szkole już po raz siódmy. Podzielono go na dwie części. W pierwszej zadaniem zaproszonych gości był wybór najsmaczniejszej potrawy przygotowanej przez uczniów oraz mieszkańców. Do konkursu zgłosiły się 34 osoby, które przygotowały m.in. ciasta, desery, sałatki oraz dania na ciepło. Druga część do złudzenia przypominała telewizyjny program MasterChef. Trzy zespoły, składające się z reprezentanta lokalnego koła gospodyń wiejskich, ucznia oraz zaproszonego gościa, miały za zadanie przygotować danie z produktów jakie znalazły się w tzw. black boxie. Tematem konkurencji był filet z indyka. ,,Tajemnicze skrzynki” różniły się natomiast dodatkami. Wśród produktów można było znaleźć np. szynkę szwarcwaldzką, jarmuż, suszone pomidory oraz ser feta. W tym roku z największym uznaniem jury spotkała się propozycja przygotowana przez zespół w składzie: Katarzyna Łabęda, Krystyna Blimel, Julia Szaj oraz Agata Skoracka. Zwycięski zespół przygotował: „Filet z indyka ze szpinakiem i serem feta”, „Filet z indyka grilowany” oraz „Sałatkę z łososiem” i „Naleśniki na słodko”. Gdy zespoły uwijały się przy kuchennym sprzęcie, publiczność wybierała najsmaczniejsze danie przygotowane przez uczniów i mieszkańców. Spośród dań przygotowanych przez uczniów nie do pokonania okazała się Karolina Ciorga, która przygotowała „Babeczki z czekoladą”. Drugie miejsce zajęła Wiktoria Krzyślak - uczennica I klasy, trzecie miejsce przypadło Zofii Gucińskiej. W konkursie na najsmaczniejszą potrawę regionalną przygotowaną przez pracowników szkoły i gości najsmaczniejsza okazała się „Tortilla” Joanny Stryjakowskiej.
reklama
|
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama