Adres, który znają smakoszeGrodzka12 - tu zaszła zmiana |
26.10.2018. Radio Elka | ||
Wraz ze zmianą szefa kuchni i objęciem tego stanowiska przez właściciela Waldemara Kaniewskiego restauracja przeszła prawdziwą rewolucję. Stała się bowiem prawdziwą polską restauracją, wykorzystującą najlepsze produkty od producentów i wytwórców lokalnych. Ta zmiana to wynik wielu konsultacji, obserwacji preferencji gości, ale także podążanie za trendem w polskiej gastronomii, która wraca do dań z naszej rodzimej kuchni. Zwrócili na to uwagę m.in. Dawid Łagowski, szef kuchni, którego restauracja znajduje się w przewodniku kulinarnym Gault&Mialu oraz znany krytyk kulinarny Juliusz Podolski. Ta kuchnia też jest bliska szefowi kuchni Grodzkiej12. Pierwsza karta, którą przygotował Waldemar Kaniewski, a odchodzi już do historii, była swoistym testem: - Moi goście przyjęli zmiany z entuzjazmem. Cieszą ich dania polskiej kuchni. Okazało się, że wiele dań z karty, która funkcjonowała jeszcze pod szyldem La Calma, znajduje się w nowej. Te dania zostały jednak udoskonalone, dodaliśmy elementy, które sugerowali nam goście. Zanim ruszyła nowa karta, a było to w weekend 13-14 października, część dań zaprezentowanych zostało gościom już wcześniej, co okazało się strzałem w dziesiątkę! - Nasza kaczka pieczona luzowana, podawana z modrą kapustą z przepisu mojej babci i pyzami własnej roboty bije wszelkie rekordy. Kroku dotrzymuje jej czernina, którą również robimy według babcinej receptury. Był to sukces nowej karty jeszcze przed jej wejściem w życie. Dzisiaj mogę już powiedzieć, że zarówno kaczucha, jak i czernina stają się specjalnością Grodzkiej12 - mówi Waldemar Kaniewski. Kaczka dopracowana jest niemal do perfekcji. To nie tylko tradycja z domu właściciela, ale także doświadczenie, które zdobywał szef w restauracji 3kolory Malta w Poznaniu. Kaczka z tej restauracji wygrała konkurs na kaczkę poznańską podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu. Kaczka z 3kolorów czerpała natomiast z tradycji legendarnej Hacjendy w Poznaniu, gdzie od dziesiątków lat serwuje się to danie. Wśród smakowitości pozostaje tatar ze świecy wołowej skrobany, a nie siekany. To duma tego miejsca, ponieważ nie tylko w Lesznie, ale i w Poznaniu, który uchodzi teraz za najbardziej gastronomiczne miejsce w Polsce, nie podaje się tatara z tego kawałka wołu. - Dumni jesteśmy z innych dań kuchni polskiej, takich jak: rosół z własnym makaronem, pyry z gzikiem, schabowy ze świni złotnickiej od Nowicki Naturalnie, policzki wieprzowe i kurczak zagrodowy. Mamy w karcie rybę, dania wegetariańskie, z kaszy, dbamy o sezonowość i o dzieci, bo dla nich też jest specjalne menu - dodaje Waldemar Kaniewski. To nie jedyny powód, by zajrzeć na Grodzką12. Ci, którzy są łasuchami, tak jak nasz szef (mówimy to w tajemnicy), będę szczęśliwi, racząc się deserami. - Nasza kula czekoladowa, mimo że serwujemy ją od miesiąca, to znana już jest nie tylko w Lesznie. Dwa kolejne desery to dzieło naszego rodaka, leszczynianina Arkadiusza Kruszika, Mistrza Polski w deserach z 2017 roku. Nieprzypadkowy był to wybór, bo chcemy popierać młodych, zdolnych ludzi z Leszna. Takich deserów, jak przygotował dla Was Arek, nie zjecie na pewno w innym miejscu w Lesznie - mówi Waldemar Kaniewski. Na koniec warto dodać jeszcze jedną ważną rzecz. W czasie odbywających się kilka dni temu Targów Smaki Regionu w Poznaniu na scenie głównej restauracja Grodzka12 odebrała nagrody w Plebiscycie Głosu Wielkopolskiego i Międzynarodowych Targów Poznańskich: Najlepsza Restauracja i Najlepszy Szef Kuchni w Lesznie i powiecie leszczyńskim. - Bardzo ucieszyły nas te nagrody. Startowaliśmy jako La Calma, ale z daniami z poprzedniej karty. Możemy zatem powiedzieć, że to nagroda dla Grodzkiej12. Dziękujemy bardzo za oddane głosy i zapraszamy na polską kuchnię, polskie smaki i prawie jak u mamy, no bo u mamy to u mamy... Grodzka12 to jednak nie tylko dania a la carte, ale także znakomite lunchy, które są smaczne, jak zawsze i w dobrej cenie, jak zwykle. Serwowane są od poniedziałku do piątku w godzinach 12-17 w cenie 15 zł. Poniżej prezentujemy przykładowe menu: ZUPA
DANIA GŁÓWNE
Dania można zamówić, zjeść na miejscu, wziąć na wynos albo zadzwonić i poprosić o dowóz - tel. 506 523 526. - Smacznie, prawda? - pyta Waldemar Kaniewski. Nowa karta jest dostępna od soboty, 13 października. Data została wybrana nieprzypadkowo. Bo 13 jest dla Grodzkiej12 szczęśliwa. Restauracja Grodzka12 ul. Grodzka 12 64-100 Leszno tel. 506 523 526 |
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama