Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
reklama
20
Czerwca 2025
Piątek
Imieniny obchodzą:
Bogna, Bogumiła,
Bożena, Franciszek,
Michał, Rafał,
Rafaela
Do końca roku 194 dni.
Start arrow Leszno arrow Kucharze z Leszna górą

Gęsina bohaterem konkursu

Kucharze z Leszna górą

03.11.2018. Radio Elka, Bartłomiej Klupś

(fot. Elżbieta Podolska / de GUSTATOR PR)
Najlepsze gęsina jest serwowana w Lesznie. Restauracja Grodzka 12 wygrała w prestiżowym Konkursie Kulinarnym Gęsina na imieninach, rozgrywanym w  Poznaniu. - To dla nas wielki powód do dumy – mówi właściciel lokalu Waldemar Kaniewski. Z sukcesem ze stolicy Wielkopolski wrócili także kucharze Restauracji Toscania we Włoszakowicach.
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
W konkursie organizowanym w Hotelu Moderno wzięło udział 19 restauracji z Wielkopolski i Kujaw. Dwuosobowe zespoły miały do przygotowania przystawkę oraz danie główne, a to wszystko w czasie 70 minut. Regulamin dopuszczał jedynie wcześniejsze przygotowanie mięsa. W kategorii przystawki bezkonkurencyjna okazała się propozycja Waldemara Kaniewskiego i Łukasza Misiornego z leszczyńskiej restauracji Grodzka 12.

- Podaliśmy tatar z
fileta z gęsi w wydaniu klasycznym, czyli z ogórkiem konserwowym, cebulką, a do tego olej porowy i żółtko, chleb z własnego wypieku i posypka z pieczonego topinamburu. Za tą przystawkę otrzymaliśmy maksymalną liczbę 10 punktów
- podkreśla Kaniewski.

Jako danie główne Grodzka 12 zaserwowała konfitowane udko z gęsi w glazurze z demi-glace, do którego był puder z suszonego borowika i to wszystko obtoczone prażonymi pestkami dyni. Mięso podano z kluskami kładziony z łyżki na śmietanie, pieczonymi buraczkami i z sosem z palonych kości gęsi. To danie zajęło drugą pozycję, ale podsumowując obie kategorie, Restauracja Grodzka 12 okazała się najlepsza i zdobyła tytuł „Króla Gęsiny”. Jedną z nagród jest staż w Restauracji Tawerna Kapitańska w Ścinawie Polskiej.

Od dziś w restauracji będzie można skosztować dań, które podbiły podniebienia aż trzynastu jurorów.

Nie był to jedyny sukces reprezentantów naszego regionu. Trzecie miejsce w kategorii dania głównego zdobyła Resturacja Toscania, którą reprezentowali Patryk Wróblewski i Aleksander Beba.

- Jesteśmy na pewno zadowoleni i dumni z siebie. Przygotowaliśmy gęś, która najpierw była gotowana w mocnym wywarze z gęsi, później w gęsim tłuszczu, po czym była zapiekana i polewana sosem spod gęsi na bazie wina, miodu i różnych przypraw. Podaliśmy kulki ziemniaczane z duszoną gęsiną, modrą kapustę, sos spod gęsi, mus z pieczonej dyni i jako ciekawostkę daliśmy grzyb kozia broda. To jest bardzo pozytywne, że leszczyńska i okoliczna gastronomia coraz bardziej się rozwija. Mamy bardzo dobre produkty w okolicy, którymi należy się chwalić, coraz lepiej je przygotowujemy i widać to na tego typu konkursach - podkreślał szef kuchni Patryk Wróblewski.

Warto odnotować jeszcze jeden lokalny akcent. W kategorii dania głównego zwyciężyli pochodzący z Leszna Dominik Śniady i Jakub Zając z poznańskiego Hotelu Moderno, którzy mają za sobą pracę w leszczyńskiej restauracji „Pocztówka z Wakacji”.
 
Komentarze (24)
1. Dodane przez Archanioł, w dniu - 03-11-2018 15:20 0 0
Gratulacje!
2. Dodane przez JA, w dniu - 03-11-2018 15:23 0 0
No pychota! Ślinka leci na takie jedzonko!Gratulacje!
3. Dodane przez ilka, w dniu - 03-11-2018 15:47 0 0
Tak człowiek czyta o tych specjałach przygotowanych przez rodzimych kucharzy i aż ślinka cieknie...
4. Dodane przez zolo, w dniu - 03-11-2018 16:10 0 0
tak od dłuzszego czsu przygladam sie tej nowej modzie robienia wszystkiego w czarnych rękawiczkach. Rozumiem,ze to ma uchronić raczki kucharza , zeby sobie nie pobrudził. Kiedys jak rekawiczek nie miał , to raczki musiał umyc.. hmmm teraz nie musi. I cały dzien pewnie? Jak to jest?
5. Dodane przez Emil, w dniu - 03-11-2018 16:16 0 0
Brawo Panie Waldemarze! Serdecznie Panu gratulujemy - Pańscy starzy i stali klienci.
reklama
6. Dodane przez Bubu, w dniu - 03-11-2018 16:51 0 0
A mi nie smakuje żarcie od tego gościa.
7. Dodane przez kozia broda, w dniu - 03-11-2018 17:14 0 0
Kozibroda nie jest grzybem znajdującym się pod ścisłą ochroną?
8. Dodane przez do kom.7, w dniu - 03-11-2018 17:53 0 0
właśnie miałem pisać to samo, też się zdaje że kozia broda jest pod ochroną
9. Dodane przez Leszy do 7, w dniu - 03-11-2018 18:05 0 0
Trafna uwaga, aczkolwiek jeżeli nie ścieli całego grzyba to z pozostawionego kawałka kozia broda odrośnie do oryginalnego rozmiaru. Grzyb jest naprawdę bardzo smaczny i można z niego przyrządzić danie, które w konsystencji i w smaku do złudzenia przypomina flaki.
10. Dodane przez Vegas, w dniu - 03-11-2018 18:36 0 0
Tylko pogratulować umiejętności i życzyć sobie że takie same potrawy jak na konkursie dostępne będą w karcie na codzień.
11. Dodane przez x, w dniu - 03-11-2018 18:44 0 0
Gratulacje dla kucharzy. Dla mnie, także tutaj, zarost czy jest niewskazany.
12. Dodane przez Robi, w dniu - 03-11-2018 18:57 0 0
Do kom nr.7 i 8 Kozia brodą nie jest już na liście grzybów pod ochroną .
13. Dodane przez arcoroc, w dniu - 03-11-2018 19:37 0 0
Na zdjęciach ładne talerze. Precz z naczyniami arcoroc w publicznych jadłodajniach, stołówkach. Bezgustowne udawanie porcelany. Są granice oszczędności. Jedzenie nie jest rzeczą mało istotną.
14. Dodane przez Leszko, w dniu - 03-11-2018 19:45 0 0
Szkoda tylko że w artykule nie ma najmniejszej wzmianki o tym że kucharze którzy wygrali pochodzą własnie z Leszna
15. Dodane przez ABC, w dniu - 03-11-2018 20:27 0 0
Wreszcie kucharze pracują w rękawiczkach
16. Dodane przez Smakosz, w dniu - 03-11-2018 20:39 0 0
Brawo. Gratulacje dla Waldemara i Łukasza.
17. Dodane przez majonez, w dniu - 03-11-2018 21:26 0 0
Fajne. Ale gdzie pyrki? Gdzie schabowy z kapustą?
18. Dodane przez Grzyb, w dniu - 03-11-2018 21:30 0 0
Kozia broda nie jest pod ochroną już jakieś 2-3lata moi drodzy znawcy
19. Dodane przez Greg, w dniu - 03-11-2018 22:10 0 0
Moje gratulacje! Cieszę się, że w moich stronach są świetni Chefs! Pozdrawiam!
20. Dodane przez Doris, w dniu - 03-11-2018 23:29 0 0
Byłem tam pare razy i nie smakowało mi a jak pomyśle o tym żurku z jajkiem przepiórczym chyba to aż mnie trzęsie.ale jeśli komuś smakuje to gratulacje o gustach się nie dyskutuje.
21. Dodane przez Smakosz, w dniu - 04-11-2018 09:50 0 0
Od jakiegoś czasu obserwuje tą restauracje . Po zmianie szefa kuchni zmieniło się bardzo dużo . Grodzka 12 weszła na dużo wyszły poziom gotowania . To już inna bajka. Kto nie był niech idzie naprawdę warto ! Brawo dla kucharzy !!!
22. Dodane przez Michal Kalbarczyk, w dniu - 04-11-2018 13:32 0 0
Waldku gratuluje i dziekuje za pyszne jedzenie wczoraj w restauracji! 
Tatar z gesi ogien ! 
Pyzy z gesią pycha !  
Udka klasa ! 
Karta super ! 
Pozdrawiam i do nastepnego razu !
23. Dodane przez (...), w dniu - 04-11-2018 14:07 0 0
Waldku twoj talent i ty sie rozwijasz blyskawicznie. Wielki szacunek jestes nasze zloto kulinarne Leszczynskie. (...)
24. Dodane przez ol, w dniu - 05-11-2018 12:28 0 0
po tych wszystkich programach kulinarnych oraz po przeżyciach przedszkolnych a także szkolnych stołówkach omijam restauracje i inne przybytki gastronomii
reklama
 
Napisz komentarzzasady
  • Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji wypowiedzi, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
  • Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy nie będą publikowane.
  • Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
  • Zabezpieczono reCAPTCHA i ma zastosowanie Polityka prywatności oraz Warunki korzystania z usług Google.
 
Imię:
Komentarz: 
reklama

Dodaj zdjęcia do artykułu zasady
  • Zdjęcia dodawane przez użytkownika muszą dotyczyć tematu artykułu, należy wpisać także do nich komentarz aby uzasadnić ich publikację.
  • Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji zdjęć, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
  • Zdjęcia z komentarzem zawierającym wulgaryzmy nie będą publikowane.
  • Zdjęcia i ich komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
 
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
  • 1 rok temu
  • 5 lat temu
  • 10 lat temu
  • 15 lat temu
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
Mieszkanie Leszno 2000
Biuro do wynajęciaLeszno 992
Pokoje , kwatery les... Leszno 1050
Ostoja przylesie w l... Leszno 273590
Ostoja przylesie w l... Leszno 425000
reklama
reklama
Dostęp do tej części serwisu tylko dla osób pełnoletnich
Czy masz 18 lat lub więcej?
Tak, oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią
Akceptuj i przejdź dalej
Zrezygnuj