Restauracja Grodzka12Golonka z dzika i jesiotr gwiazdami menu |
11.01.2019. Radio Elka | ||
- Obserwując to, co lubią nasi goście, postanowiliśmy stworzyć nową kartę pod ich smaki i gusta. Po pierwsze, pozostawiliśmy te dania, które przypadły im do gustu najbardziej, ale zmieniając trochę dodatki. Po drugie, zdecydowaliśmy się na nowości, które w naszej kulinarnej duszy nam grały, ale także mieli na nie ochotę nasi goście. Stąd na talerzach pojawią się: golonka z dzika, królewska ryba jesiotr, pieczony kark wołowy, stek z polędwicy wołowej - mówi Waldemar Kaniewski, właściciel i szef kuchni. To druga karta, jaką przygotował dla swoich gości lokal o nazwie Grodzka12, który od blisko roku przeżywał zmiany. Doprowadziły one do stworzenia restauracji z kuchnią polską, ale także pozwoliły sięgnąć po pierwsze sukcesy, jakimi są laury w Plebiscycie Głosu Wielkopolskiego "Mistrzowie Smaku" i uznanie w oczach jurorów podczas konkursu kulinarnego "Gęsina na imieninach" w Poznaniu. Tu w stawce restauracji, nie tylko z Wielkopolski, Waldemar Kaniewski wraz z Łukaszem Misiornym zostali Królami Gęsiny, wygrywając także w konkurencji na najlepszą przystawkę i zajmując drugie miejsce w kategorii danie główne. Dość powiedzieć, że leszczynianom tak bardzo zasmakował tatar z piersi gęsiej i konfitowane udo z gęsi, że dania te można było zjeść jeszcze kilka dni temu. - Spieszymy uspokoić miłośników kaczych specjałów, że pozostaje czernina z kluseczkami, połówka pieczonej kaczki i konfitowane udko, bo przecież to specjalność naszej restauracji. Pozostanie również ukochany tatar ze świecy wołowej oraz schaboszczak ze świni złotnickiej od Nowicki Naturalnie i poliki wieprzowe duszone w winie - uspokaja Waldemar Kaniewski. Co zatem będzie z nowości, które powinny podbić gusta leszczyńskich smakoszy? Miłośników śledzia pewnie ucieszy, że jako przystawka podawany będzie śledź marynowany w occie z frytkami z jabłka, kwaśną śmietaną, cebulą, marynowanym burakiem, ziemniakami i jabłkiem porowym. Jest to sałatka, która zwróci uwagę "śledziożerców". Jeśli jesteśmy przy rybach, to trzeba wspomnieć o niesamowitej zupie, która będzie pojawiać się na zmianę z innymi propozycjami jako zupa sezonowa. - W miniony weekend zaproponowaliśmy naszym gościom żurek przygotowany na rosole z... jesiotra. Sami nie spodziewaliśmy się tak niesamowitego sukcesu. W niedzielę w porze obiadowej wydawaliśmy ostatnie porcje - wspomina szef kuchni Waldemar Kaniewski. Z dań głównych godna polecenia jest rzadko podawana, a w Lesznie najprawdopodobniej po raz pierwszy, golonka z dzika. Jest znacznie pełniejsza w smaku niż ta z udomowionej świni. Na Grodzkiej12 będzie serwowana z pyzami, oczywiście własnej roboty, zasmażaną kiszoną kapustą i sosem wołowym. Jeśli golonka, to towarzyszyć jej też będzie chrzan. - Nasi goście lubią ryby i chcą je poznawać. Dlatego też w nowej karcie proponujemy królewską rybę - jesiotra. Wydamy go z czarną soczewicą z boczkiem, dużą odmianą pieczarki - portobello, pure z kalafiora, szpinakiem i olejem porowym. Chrupiąca ryba z tymi dodatkami to naprawdę smakowita propozycja - mówi Waldemar Kaniewski. Tradycją jest też na Grodzkiej12 stek wołowy. Tym razem kucharze proponują go z polędwicy wołowej. Towarzyszyć mu będą ziemniaki w emulsji czosnkowej z tymiankiem, gzikiem, warzywami sezonowymi oraz sosem demi-glace z zielonym pieprzem. Wspomnień z domowych smaków na pewno dostarczy długo pieczony kark wołowy i wątróbka drobiowa. W karcie znajdzie się także coś lżejszego - makaron z polędwicą wołową oraz zimowa sałatka z kurczakiem zagrodowym. Będzie także coś dla wegetarian - portobello panierowane. Swoje dania będą miały też i dzieci. Do restauracji na Grodzką12 przychodzi się także w poszukiwaniu dobrego deseru. Pozostaje czekoladowa kula, a nową pozycją będzie kruszonka maślano-migdałowa z musem karmelowym, lodami rozmarynowymi, pianką z maślanki. Całość jest polana białą czekoladą. Mnóstwo nowości, ciekawych smaków, odkrywania nowych produktów, ale taka jest obecnie Grodzka12 i tacy są goście tego miejsca, którzy dają się prowadzić na szlaki kulinarnych podróży. - Stale przygotowujemy niespodzianki, dlatego warto śledzić nasz Fanpage. Już teraz możemy powiedzieć, że trwają prace nad drugą kolacją degustacyjną w naszej restauracji - dodaje Waldemar Kaniewski. Zatem warto dać się ponieść kulinarnym wyzwaniom i w nadchodzący weekend wybrać się na Grodzką12. Zapraszamy Restauracja Grodzka12 ul. Grodzka 12 64-100 Leszno tel. 506 523 526 |
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama