Festiwal Kulinarny w PiaskachSerwowano rodzime dania |
17.06.2019. Radio Elka, Aldona Brycka-Jaskierska | |||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 Dania na Festiwal Kulinarny przygotowały gospodynie z Michałowa, Strzelec Małych, Smogorzewa, Bodzewa, Grabonogu, Szelejewa, Rębowa, oraz Stowarzyszenia Aktywna Wiocha ze Strzelec Wielkich. Można było spróbować m.in. bigosu po cygańsku, zupy gulaszowej i serowej, były szare kluski z kapustą, pyrki z gziką, pasztet drobiowo-wołowy, kiszone ogórki ze smalcem, domowe sosy oraz serniki i torcik malinowy. - To są dobre i sprawdzone dania - mówiły zgodnie gospodynie. Było różnorodnie, smakowicie i tradycyjnie - tak jak w rodzimej kuchni. Panie dowiodły, że nie tylko potrafią gotować, ale i są zaradne, bo przygotowały pół tysiąca porcji do degustacji, mając do dyspozycji budżet nieco ponad 1400 złotych. - Każda kobieta wie, że przez żołądek do serca, my również chcemy trafiać do naszych mieszkańców przez żołądek do serc - mówi Sebastian Nowak, dyrektor GOK w Piaskach - Może w ten sposób uda nam się przekonać mieszkańców, że warto odwiedzać ośrodek kultury i przychodzić na imprezy przez nas przygotowywane - dodaje Nowak Festiwal zrealizowano przy dofinansowaniu z Programu Grantów Społecznych powiatu gostyńskiego. W planach jest wydanie książki kucharskiej - "Przepysznik Piaskowski", czyli zbiór przepisów rodzimych. Oprócz atrakcji kulinarnych zaprezentowano również prace plastyczne, rękodzieło i rzeźbę, powstałe na zajęciach sekcji GOK w Piaskach. Imprezę urozmaicały występy uczniów ogniska muzycznego działającego w ośrodku.
reklama
reklama
|
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama