Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
reklama
22
Listopada 2024
Piątek
Imieniny obchodzą:
Cecylia, Marek
Do końca roku 39 dni.
Start arrow Reklama arrow Gęsina wraca na Grodzką. Obsypana nagrodami

Polski przysmak na św. Marcina, i nie tylko

Gęsina wraca na Grodzką. Obsypana nagrodami

08.11.2019. Radio Elka

"Na świętego Marcina najlepsza gęsina" - to stare przysłowie, do niedawna nieco zakurzone, ale od kilku lat znów aktualne. Gęś bowiem to nasze narodowe dobro: polskie, a jeszcze bardziej wielkopolskie, bo właśnie związane z czczonym w Poznańskiem świętym. Jednak jeśli szukacie najlepszych potraw z gęsi, wybierzcie się do Leszna, do restauracji Grodzka12. W karcie pojawiają się bowiem dania z gęsiny, które wygrały ogólnopolski konkurs "Gęsina na imieninach".
 
Konkurs "Gęsina na imieninach" organizowany jest od trzech lat przez poznański Hotel Moderno. Poznański, bo chodzi oczywiście o imieniny świętego Marcina, patrona stolicy Wielkopolski. Jego patronalne święto przypada 11 listopada, czyli w dniu, kiedy cała Polska obchodzi Święto Niepodległości. A w Poznańskiem dodatkowo czci się świętego, zresztą w bardzo sympatyczny sposób - racząc się słodkimi rogalami i soczystą gęsiną. Swoją drogą ciekawe, jak ów żyjący w IV wieku święty z gęsiami jest związany. Marcin urodził się w Panonii, czyli na terenie dzisiejszych Węgier. Jako rzymski legionista trafił do Galii, czyli dzisiejszej Francji. Tam się nawrócił i został księdzem w Tours. Był tak pobożny, że mieszkańcy chcieli zrobić go biskupem. Był tak skromny, że uciekł i ukrył się w pobliżu farmy gęsi. Pobożna legenda mówi, że ptaki narobiły takiego rabanu, że uciekiniera szybko znaleziono i wyświecono, zaś gęsi doczekały się wiecznej sławy.

Legenda legendą, a prawda jest taka, ze gęsinę jadło się w dniu św. Marcina od stuleci - nie tylko zresztą w Polsce, ale także - a może zwłaszcza - w sąsiednich Niemczech. Do dziś zresztą tam właśnie trafia 95 procent polskiego eksportu mięsa tych ptaków. Polska bowiem jest europejską potęgą produkcji gęsi. A mimo to wciąż trudno znaleźć ją na stołach. Cóż, cudze chwalicie, swego nie znacie…

Od kilku lat jednak gęsina wraca. W przypadku leszczyńskiej restauracji Grodzka12 wraca w wielkim stylu. Lokal ten od kilku lat specjalizuje się w tradycyjnej polskiej kuchni. Właściciel i zarazem szef kuchni Waldemar Kaniewski przeszedł długą drogę, żeby odnaleźć sens swojej pracy właśnie w tym "chwaleniu swojego", czyli naszego regionalnego dziedzictwa kulinarnego. Okazało się to strzałem w dziesiątkę, o czym świadczy udział Grodzkiej12 w konkursie "Gęsina na imieninach".

Już w ubiegłym roku Waldemar Kaniewski i jego sous-chef Patryk Glinkowski zostali laureatami poznańskiego konkursu. Wśród 19 ekip z całej Polski zajęli I miejsce za przystawkę i II miejsce za danie główne oraz tytuł "Króla gęsiny". W tegorocznej edycji, która odbyła się kilka dni temu, znów tryumfowali swoją przystawką i wywalczyli wyróżnienie za danie główne.

A co przyrządzili? W ubiegłym roku zwycięską przystawką był tatar z piersi gęsiej, podawany z jabłkiem porowym, czyli przyprawionym odrobiną oliwy o aromacie pora. Do tego to, co w tatarze obowiązkowe, czyli cebulka i ogórek konserwowy oraz żółtko - w tym wydaniu żółtko suszone i dodatek specjalny - majonez z musztardy francuskiej. Daniem głównym było natomiast konfitowane udko z gęsi, podane z kluskami kładzionymi łyżką, pieczonymi burakami z winem i miodem, burakiem piklowanym oraz sosem z gęsi.

575-img_20191107_155216.jpg

W tym roku ekipa Kaniewski-Glinkowski zwyciężyła przystawką, której podstawą były konfitowane gęsie żołądki podane z krakersem z serem bursztyn, konfiturą z czerwonej cebuli, kozim serem i sosem demi-glace z grzybami. Jako danie główne przed jurorami pojawiła się "Gęś na dwa sposoby", czyli filet z piersi gęsiej oraz rolada faszerowana suszonymi śliwkami i morelami, zawinięta w plaster boczku, podawane z "szagówkami", czyli wielkopolskimi kluskami ziemniaczanymi, kapustą gotowaną w soku jabłkowym, sałatką z trzech rodzajów ogórka: zielonego, kiszonego i marynowanego oraz z sosem z redukowanego wina, żurawiny i demi-glace.

575-img_20191107_164642.jpg

Dla tych, którzy zazdroszczą sędziom poznańskiego konkursu, mamy bardzo dobrą wiadomość. Wszystkie zwycięskie dania pojawią się w specjalnej listopadowej karcie, a właściwie wkładce do menu Grodzkiej12. Będą więc obie przystawki: tatar z siekanej gęsiny podawany "na gotowo" z wszystkimi dodatkami oraz konfitowane, czyli gotowane przez kilka godzin w gęsim tłuszczu żołądki. Dania główne zostały natomiast nieco "podkręcone", ale ich główne składniki pozostały bez zmian. Mieliśmy okazję spróbować udka, które było konfitowane przez 6 godzin w temperaturze 90 stopni. Czy ktoś uważa, że gęsina jest tłustym mięsem? Nic bardziej mylnego! Udko z "Kuchni Waldemara" jest delikatnie kruche, ale zarazem różowe i soczyste, otoczone cienką, chrupiącą skórką. Ani grama zbędnego tłuszczu. Zaskakującym dodatkiem są kluski ziemniaczane, przypominające włoskie gnocchi, ale z dodatkiem soku z buraka, dzięki czemu mają buraczkowy kolor i sprężystą fakturę. Do tego na talerzu znajdziemy pieczonego buraka w winie i miodzie, buraka marynowanego, puree z jabłka oraz grzybowy demi-glace. "Gęsi na dwa sposoby" towarzyszą natomiast tradycyjna "klucha na łachu", czyli wielkopolska drożdżowa pyza, kapusta z jabłkami i sos na bazie redukowanego wina z demi-glace (ten sos to prawdziwa specjalność Grodzkiej12, znamy takich, którzy proszą o niego praktycznie do każdej potrawy, może poza deserami).

Te cztery potrawy królować będą w menu przez cały listopad, obok tak renomowanych dań, jak: udko z kaczki, łosoś Movi, wątróbka drobiowa, schabowy z kostką czy słynna czernina. Zachęcamy do spróbowania wszystkiego, ale szczególnie gęsiny. Jest taka, że i święty Marcin by się skusił.

Zapraszamy
Restauracja Grodzka12
ul. Grodzka 12
Leszno
tel. 506 523 526
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
Dwupokojowe mieszkan... Poznań 669541
Trzypokojowe mieszka... Poznań 585081
Trzypokojowe mieszka... Poznań 767620
Wynajmę mieszkanieLeszno 1100
Mieszkanie 51,90- 3 ... Leszno 355000
reklama
reklama
habit
Dostęp do tej części serwisu tylko dla osób pełnoletnich
Czy masz 18 lat lub więcej?
Tak, oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią
Akceptuj i przejdź dalej
Zrezygnuj