Ogórek prawdziwie regionalnyOgórek prawdziwie regionalny |
17.02.2006. Radio Elka, Marcin Hałusek | |||||||||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: Tradycja kiszonych ogórków osieckich sięga pierwszych lat po II wojnie światowej, kiedy to ogrodnictwem zajął się Zygmunt Sierpowski, ojciec obecnego właściciela zakładu. Na ich niepowtarzalny smak ma wpływ cały ciąg produkcji - począwszy od doboru nasion, odpowiedniego nawożenia i ręcznej pielęgnacji plantacji, aż po ściśle określony czas zbioru. Nie bez znaczenia jest też dokładne, ręczne mycie ogórków oraz przypraw, a później stałe kontrolowanie przechowywania w chłodniach.![]() - Sedno smaku ogórków i tego, że zachowują one długą przydatność do spożycia, a przy tym nie pochłaniają solanki i nie stają się rozmiękłe, tkwi w składzie zalewy i doborze przypraw - tłumaczy Piotr Sierpowski. Wpisaniu ogórków kiszonych osieckich za Listę Produktów Tradycyjnych towarzyszyła długa procedura. Produkt był poddawany analizom, badaniom, a wytwórca musiał przedstawić dokumentację potwierdzającą rodzinne tradycje produkcji ogórków, udowodnić oryginalność i niepowtarzalność ich receptury. Wpisanie ogórków na Listę Produktów Tradycyjnych pozwoli na ich szersze wypromowanie, zainteresowanie nimi kolejnych odbiorców. P. Sierpowski liczy na zwiększenie produkcji nawet dwukrotnie - do 20 ton rocznie. - Wprowadzam właśnie nowe etykiety na słoiki - dodaje producent. - Oprócz dotychczasowej nazwy będzie na nich informacja, że ogórki zostały uznane za produkt tradycyjny. Ogórki kiszone osieckie już w ostatnich latach były charakterystycznym, cieszącym się uznaniem produktem promującym wytwórcę i pakosławską gminę. Ich zalety sprawiają, że powodzenie mają nie tylko u mieszkańców Osieka i okolic. Zainteresowanie nimi sięga na całą Wielkopolskę. P. Sierpowski wystawiał je na Polagrze oraz innych targach rolniczych i turystycznych, także na Ogólnopolskich Dniach Wędliniarstwa w Rawiczu. Na jak najszerszym wypromowaniu ogórków kiszonych osieckich, a co za tym idzie gminy zależy także Kazimierzowi Chudemu, wójtowi Pakosławia. - Ten produkt może stać się kolejnym atutem i znakiem rozpoznawczym naszej gminy - uważa wójt. - Perspektywa zwiększenia produkcji ogórków osieckich daje szansę stworzenia nowych miejsc pracy. K. Chudy podkreśla, że lokalne produkty są doceniane i chronione przez Unię Europejską, która kultywowanie, ocalanie ginących tradycji charakterystycznych dla danych regionów, a przez to umacnianie lokalnej tożsamości uznaje za jedno z najważniejszych działań. - W wielu krajach Unii lokalne produkty opatrzone odpowiednim znakiem doskonale się sprzedają, umożliwiając rozwój małym, wiejskim społecznościom - dodaje wójt. - Doświadczenia unijne potwierdzają, że tradycyjne wyroby kulinarne powodują wzrost atrakcyjności turystycznej wsi, a także są źródłem dodadkowych dochodów ich mieszkańców. (tekst i fot. j.w).
reklama
reklama
reklama
|
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL![]()
|
reklama
reklama