Nagrodzone "Żeberka po piaskowsku"Żeberka na podium |
21.09.2011. Radio Elka, Aldona Brycka-Jaskierska | ||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: ![]() Przedstawicielki powiatu gostyńskiego, podczas festiwalu zaprezentowały charakterystyczne dla regionu ciasta takie jak "Gostyńska krówka", "Staropolski makownik" oraz "Truflowiec". W kategorii gotowania na żywo przygotowały "Żeberka po piaskowsku". Danie zyskało uznanie jurorów, wśród których byli m.in. kucharze sieci Hoteli Pietrak, współorganizatora festiwalu. Danie z gminy Piaski nagrodzono III miejscem. Rywalizacja była spora, bo do udziału w festiwalu zgłosiły się reprezentacje kilkudziesięciu powiatów. - Tak wysoka lokata, to duże uznanie, ale też zachęta, aby przyjechać i ich spróbować - przekonuje Sebastian Nowak, z wydziału promocji UG w Piaskach - Chcemy, aby każdy kto przyjeżdża do naszej gminy, czy to turystycznie, czy w sprawach biznesowych, mógł spróbować czegoś dobrego z Wielkopolskiej kuchni. Zwycięzcy festiwalu otrzymali certyfikat, na podstawie którego restauratorzy i osoby zainteresowane będą mogli posługiwać się nazwą i recepturą, a sieć hoteli Pietrak włączy zwycięskie potrawy do jadłospisu swoich restauracji. Przypomnijmy, "Żeberka po piaskowsku" to od niedawna promocyjne danie gminy Piaski, serwowane w Zajeździe pod Wiwatem. "Żeberka po piaskowsku" to kopytka, zasmażana kapusta, ciemny sos i nietypowo przyrządzone żeberka, bo w piwno-miodowym sosie. (abj/foto UG Piaski)
reklama
|
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL![]()
|
reklama
reklama