Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.
Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
wykrywanie botów i nadużyć w usługach
pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)
Podstawy prawne przetwarzania danych
marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
prawo żądania sprostowania danych,
prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
forma pisemna Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno
Informacje dodatkowe Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
StartLeszno Łosoś lub filet z indyka zrobią wrażenie
Łosoś lub filet z indyka zrobią wrażenie
31.12.2011. Radio Elka, Marcin Hałusek
Sylwestrowa impreza nie może obejść się bez wyjątkowego jedzenia. Co jednak zrobić, by nie kosztowało nas majątek, a jednocześnie było smaczne i elegancko wyglądało? No i przede wszystkim, by się przy takim gotowaniu nie napracować? Kucharz Dariusz Brodziak proponuje naszym słuchaczom pełne menu, które na pewno zrobi wrażenie na imprezowych gościach.
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
- Proponuję pieczonego łososia. Wystarczy taką rybę najpierw zamarynować w winie i przyprawach, a potem piec w piekarniku w około 200 stopniach przez 10 minut. Do dekoracji nadają się limonki i cytryny lub ewentualnie bukiet sałat, których mnóstwo jest teraz w sklepach - radzi
kucharz. Do takiej ryby najlepiej nadają się bagietki lub inne białe pieczywo.
Jeśli ktoś nie przepada za rybami, mistrz kuchni proponuje filety z kurczaka lub indyka. - Przygotowujemy go w podobny sposób. Marynujemy go najpierw w oliwie i przyprawach, a potem pieczemy przez kwadrans w piecu. Do tego bukiet sałat, co jest podstawą wielu dań - tłumaczy D. Brodziak.
Noc sylwestrowa jest długa, więc trzeba też pomyśleć o przekąskach. Tu wciąż nieśmiertelny jest śledzik. - Jednak zamiast podawać go tradycyjnie z cebulką, można przygotować pomidorową salsę. Wystarczy obrane ze skorki pomidory pokroić w kostkę, do tego oliwa, sól i pieprz oraz czosnek. Ze śledzikiem komponuje się to wspaniale - radzi kucharz.
Ostatnim elementem imprezowego menu są trunki. - Najlepiej do takich dań podać wytrawne białe wina. Wszystko jednak zależy od gustu. Niczego nie można narzucić. Każdy powinien wedle uznania pić to, na co ma ochotę - przyznaje szef kuchni. Tym sposobem szybko i dość tanio możemy mieć wykwintne menu na noc sylwestrową. - To wszystko nie tylko dobrze smakuje i wygląda, ale też jest do tego dietetyczne - podkreśla D. Brodziak. (mat)
Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji wypowiedzi, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy nie będą publikowane.
Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
Zdjęcia dodawane przez użytkownika muszą dotyczyć tematu artykułu, należy wpisać także do nich komentarz aby uzasadnić ich publikację.
Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji zdjęć, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
Zdjęcia z komentarzem zawierającym wulgaryzmy nie będą publikowane.
Zdjęcia i ich komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.