Gotowanie z PaoloGotowanie z Paolo |
20.08.2012. Radio Elka, Monika Kaczmarska-Banaszak | |||||||||||||
Dyżurny reporter: Imprezę zorganizowano na placu przed Kościańskim Ośrodkiem Kultury. Animatorzy z "Krainy Smaków" zaprosili niemal osiemdziesięciu małych kucharzy na zajęcia kulinarne o tym, jak zrobić dobrą pizzę. Dzieci uczyły się wałkować i podrzucać ciasto, dobierać składniki, by ![]() później spróbować czy dobrze smakuje. Gwiazdą popołudnia był Paolo Cozza, który przekonywał publiczność, że gotowanie to sztuka, w której liczy się jakość, forma, składniki, a także sposób podania potrawy. - Bo oczy też jedzą, nie tylko podniebienie. Obiad to u Włochów bardzo ważny moment, tak samo kolacja. Dla nas to taka wielka przyjemność. Dlatego nie rozumiem, jak w Polsce mówi się "posiłek", czyli że ma dać siłę. U nas to jest ten moment, kulminacja, celebracja, wchodzą potrawy: przystawki, pierwsze danie, drugie danie, deser, kawa, grappa. To trwa od godziny do trzech godzin i dlatego kiedy jesteśmy w pracy mamy taka przerwę - sjestę, która też trwa od godziny do czterech godzin - opowiadał Włoch. Festiwal nie mógł się odbyć bez konkursu przebierańców, do którego przystąpiło sześćdziesięcioro dzieci. Piotr Pawlicki z KOK-u zaznaczał, że jury stara się docenić stroje robione w domu przez rodziców, a nie kupione w sklepie. W tym roku dużo było kreacji kulinarnych, dzieci przebierały się za hot-doga, pomidora czy marchewkę. Wygrała jednak dziewczynka w stroju ślimaka. Oprawę muzyczną zapewnił zespół ludowy "Turewianki" z Turwi oraz Tabasco Band. (mon)
reklama
|
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL![]()
|
reklama
reklama