Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
reklama
1
Lipca 2025
Wtorek
Imieniny obchodzą:
Bogusław, Halina,
Klarysa, Marian
Do końca roku 183 dni.
Start arrow Reklama arrow Najlepszy czas na gęsinę

Nowe degustacyjne menu w La Calmie

Najlepszy czas na gęsinę

17.11.2016. Radio Elka

Gęsina wraca, i to wraca w wielkim stylu. Po dziesięcioleciach niesłusznego zapomnienia od kilku lat znów mamy modę na gęś - najbardziej chyba charakterystyczny drób dla kuchni polskiej. I bardzo słusznie - mięso jest przepyszne, a do tego bardzo zdrowe. A co można zrobić z gęsi? Bardzo wiele - o czym przekonuje weekendowe degustacyjne menu leszczyńskiej restauracji La Calma.
 
Gęsina to jeden z najważniejszych elementów polskiego dziedzictwa kulinarnego. Na polskie stoły trafiła w XVII wieku i przez stulecia była ulubioną potrawą na zimowe świętowanie - począwszy od dnia św. Marcina 11 listopada poprzez Boże Narodzenie, Nowy Rok (koniecznie!) aż do końca karnawału. Kilkadziesiąt lat temu w dość tajemniczy sposób gęś straciła na popularności, a właściwie została zapomniana. Smakosze i znawcy kuchni spierają się, czy winę za to ponosi „gospodarka niedoboru” w PRLu, czy może wymagająca kunsztu kulinarnego gęsina została wyparta przez łatwiejszego do przyrządzenia i tańszego kurczaka. I smakosze, i znawcy zgodni są jednak w jednym: najwyższy czas na przywrócenie gęsi należnego jej miejsca w kuchni polskiej.

450fotolia_96125248_s.jpg

Paradoksalnie Polska do dziś jest potęgą w hodowli gęsi - produkujemy aż 26 tysięcy ton gęsiny, z czego 20 tysięcy idzie na eksport tylko do Niemiec. W kraju zostaje niewiele - „statystyczny Polak” rocznie zjada… 17 gramów gęsi.

Na szczęście od kilku lat wraca moda na gęsinę. Służą jej takie akcje jak „Gęsina na świętego Marcina”, propagujące raczenie się gęsim mięsem w dniu 11 listopada. Zwyczaj ten do dziś powszechny jest w Niemczech czy w Czechach, wraca też do niego Wielkopolska, której stolicy - Poznaniowi - święty rycerz i biskup z Tours patronuje.

Tradycja ma tu zresztą swoje bardzo racjonalne uzasadnienie. Otóż gęsie mięso najpyszniejsze jest właśnie późną jesienią i zimą. Zwłaszcza z tak zwanej gęsi owsianej, czyli karmionej owsem - tu najsłynniejszą rasą jest gęś kołudzka, hodowana w Kołudzie Wielkiej koło Inowrocławia. O wartościach odżywczych i zdrowotnych gęsiny można mówić godzinami - niech wystarczy nam jednak tylko tyle, że czerwone gęsie mięso przypomina bardziej dziczyznę niż drób, zawiera o wiele mniej „złego” cholesterolu niż inne mięsa, a tłuszcz gęsi nie tylko używany jest leczniczo, ale także uchodzi za całkiem skuteczny afrodyzjak…

400fotolia_56889186_s.jpg

Tyle teorii - teraz czas na praktykę. Można oczywiście gęś przyrządzić sobie samemu w domu. W większości marketów kupimy gęsi opatrzone najczęściej niemieckimi metkami - co zabawne, prawie zawsze są to gęsi hodowane w Polsce. Jednak żeby przekonać się do gęsiny, warto spróbować jej w najlepszym wykonaniu. A w Lesznie nie ma lepszego na to miejsca niż restauracja La Calma przy ul. Grodzkiej.

Właśnie w szczycie „gęsiego sezonu”, czyli w ten weekend La Calma przygotowała specjalne degustacyjne „gęsie” menu. - Degustacyjne, a więc każdy, kto z niego skorzysta, otrzyma aż cztery potrawy z gęsi: dwie przystawki, zupę do wyboru oraz danie główne - wyjaśnia właściciel restauracji Waldemar Kaniewski.

Przystawki to połączenie tradycji z nowoczesnością. Pierwsza to klasyczny pasztet z gęsi, druga zaś to filet z gęsi z chutneyem z mango podprawionym nutą ostrego chili. Zupy są dwie, obie oczywiście bardzo gęsie. Pierwsza to czernina - najbardziej tradycyjna zupa Wielkopolski. - Miewaliśmy ją już w menu, ma zagorzałych fanów - mówi szef kuchni La Calmy Patryk Wróblewski. - Przygotowujemy ją na słodko, z suszonymi owocami, podrobami i robionym na miejscu grubym makaronem oraz odrobiną gęsiego mięsa.
Druga zupa to bulion, czyli mocny, esencjonalny rosół podawany z pierożkiem nadziewanym gęsim farszem.

450fotolia_56880132_s.jpg

Danie główne to roladka z udka gęsiego, gotowana metodą sous-vide, to znaczy w próżniowym zamknięciu, dzięki czemu w mięsie pozostają wszystkie smaki i aromaty. Mięso nadziane śliwkami i morelami podawane jest w wielkopolskim stylu - z szagówkami, czyli ziemniaczanymi kopytkami i modrą kapustą. Ostatnim elementem menu jest lampka czerwonego wina.

Całość w bardzo przystępnej cenie 45 złotych - tylko w piątek, sobotę i niedzielę. Oczywiście poza „gęsim” menu na gości czeka też standardowa karta z daniami, z których restauracja przy Grodzkiej słynie. Jednak w ten weekend warto dać szansę gęsinie, tym bardziej że w wydaniu La Calmy potrafi zachwycić najbardziej wybredne podniebienia.

575fotolia_46755078_s.jpg

Zapraszamy
Restauracja La Calma
ul. Grodzka 12
Leszno
tel. 506 523 526
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
świadectwa charakter... Leszno 200
Nowoczesne domy z og... Leszno 569000
Zatorze ? domy z ogr... Leszno 569000
Zatorze, ul. grottge... Leszno 569000
Nowocześnie i w pełn... Wilkowice 720000
reklama
reklama
Dostęp do tej części serwisu tylko dla osób pełnoletnich
Czy masz 18 lat lub więcej?
Tak, oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią
Akceptuj i przejdź dalej
Zrezygnuj