Konkurs kulinarny Pogorzelski MastecheffGotowali z pasją |
20.10.2017. Radio Elka, Aldona Brycka-Jaskierska | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 W tym roku do rywalizacji zgłosili się gimnazjaliści reprezentujący Borek Wlkp, Kobylin, Zimnowodę, Piaski, Pępowo, Szelejewo i dwie drużyny z Pogorzeli . Młodzież losowała przepisy, i dania, które musiała przygotować w określonym czasie. Były to przystawka, danie główne i deser. Konkurs odbył się w restauracji Impresja w Borku Wielkopolskim, gdzie szefem kuchni jest Marian Gruchalski. Jego zdaniem wielu gimnazjalistów ma zdolności kulinarne. - Młodzież ma dar, w przyszłości będą z nich kucharze - twierdzi szef kuchni - Zadania wykonują samodzielnie na osiemdziesiąt procent, czasem tylko proszą o pomoc - dodaje. Dla gimnazjalistów udział w konkursie to sprawdzenie swoich umiejętności i realizacja pasji. - Zamiłowanie do gotowania mam po babci - mówi uczennica z Piasków - Chodzę na zajęcia kulinarne, bo to moja pasja - dodaje. Gościem specjalnym konkursu był uczestnik programu Masterchef Junior Mateusz Biernat, który przygotował deser. Uczestnicy mieli za zadanie nie tylko ugotować konkursowe dania, ale także podać je na przygotowanych stołach. Ostatecznie najwyższe noty otrzymała drużyna z Zimnowody, drugie z Borku Wielkopolskiego, a trzecie reprezentacja Pogorzeli. Jak podkreśla Jarosław Adamczak, dyrektor Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Pogorzeli konkurs to kontynuacja kulinarnych tradycji pogorzelskich i promocja szkoły. Choć w pogorzelskiej szkole nie ma kierunków gastronomicznych, konkurs odbywa się w ramach projektu „Zostań uczniem nowoczesnej szkoły”, który organizuje Stowarzyszenie Nowoczesna Szkoła, działające przy zespole szkół w Pogorzeli. Na realizację projektu pozyskano fundusze w ramach konkursu Mikrodotacji Wielkopolska Wiara.
reklama
|
reklama
Najnowsze ogłoszenia DOM.ELKA.PL
|
reklama
reklama